x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kosovo ricoşează în anticipate

Kosovo ricoşează în anticipate

de Monica Iordache Apostol    |    21 Feb 2008   •   00:00
Kosovo ricoşează în anticipate
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/

Subiectul alegerilor anticipate a fost reluat zilele acestea de liberalul Bogdan Ol­tea­nu şi de pesediştii Miron Mitrea şi Viorel Hre­ben­­ciuc. Ocazia pentru declan­şarea anticipatelor ar fi o moţiune de cenzură a PSD pe tema Kosovo.

Subiectul alegerilor anticipate a fost reluat zilele acestea de liberalul Bogdan Ol­tea­nu şi de pesediştii Miron Mitrea şi Viorel Hre­ben­­ciuc. Ocazia pentru declan­şarea anticipatelor ar fi o moţiune de cenzură a PSD pe tema Kosovo.

 

Vicepreşedintele PNL Lu­do­vic Orban a declarat ieri, public, ceea ce îi spusese premierului la telefon: că UDMR ar trebui să iasă din Guvern pentru că a susţinut recunoaşterea statului Kosovo, în ciuda faptului că Executivul, Parlamentul şi Preşedinţia au respins gestul de proclamare a independenţei fostei provincii sârbe. “UDMR face parte din arcul guvernamental şi trebuie să se alinieze acestei poziţii. Dacă nu, din punctul meu de vedere, trebuie să plece din Executiv”, a declarat Orban pentru Mediafax, adăugând că şi PD a părăsit guvernarea pentru că a încălcat principiul solidarităţii guvernamentale. Aceeaşi atitudine a avut-o şi vicepreşedintele Norica Nicolai, iar deputatul PNL Relu Fe­ne­chiu a transmis, printr-un comunicat, că “UDMR dispune de alternativa de a se retrage de la guvernare dacă nu este în acord cu deciziile Guvernului”. Premierul Tăriceanu nu este însă prea dornic să dea curs cererilor din propriul partid, mai ales că a scoate UDMR din Guvern presupune să se prezinte în Parlament cu un nou Executiv.

 

NEGOCIERI. Tăriceanu s-ar putea însă confrunta cu subiectul Kosovo în contextul depunerii unei moţiuni de cenzură din partea PSD, în care să fie cerută tot scoaterea UDMR de la guvernare. O nouă moţiune de cenzură, pe orice subiect, ar putea deschide drumul alegerilor anticipate. Surse liberale spun că şeful de campanie al PSD pentru alegerile locale, deputatul Miron Mitrea, şi liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, au avut deja câteva întâlniri cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, în care au reluat pro­punerea făcută de PSD săptămâna trecută de decalare a alegerilor parlamentare şi organizare a lor o dată cu alegerile locale, la sfârşitul lunii mai. Aceleaşi surse spun că şi libe­ralii s-ar putea considera avantajaţi de cuplarea alegerilor parlamentare cu cele locale, pentru că ar obţine o mai bună mobilizare a filialelor, care, fiind interesate de un scor mare la primării şi consilii locale, ar ridica şi scorul partidului la parlamentare. În schimb, liberalii ar fi de acord să deschidă procedura anticipatelor, cu condiţia să existe un acord politic cu toate partidele, asigurându-se astfel că nu va fi învestit un alt guvern, acord care să invoce însă “blocajul politic”. Pe de altă parte, li­beralii sunt conştienţi că jocul în care ar putea intra alături de PSD este unul delicat şi că ar putea pierde controlul lucrurilor pe parcurs, dându-i şefului statului puterea de a tranşa pro­blema. “E ca şi cum PSD ar vrea cuţitul guvernării, PNL îl are, dar i-l dă lui Traian Băsescu”, au comentat sursele citate, referindu-se la faptul că şeful statului are dreptul să pro­pună un alt premier, după căderea unui guvern.

 

monica.iordache@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic psd