x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La Arad, ca la alegerile din 1946

La Arad, ca la alegerile din 1946

de Aniela Nine    |    Gabriela Antoniu    |    10 Dec 2009   •   00:00

Deşi preşedinţii secţiilor de votare se stabilesc prin tragere la sorţi, deputatul liberal Mihăiţă Calimente a atras ieri atenţia asupra faptului că în secţiile de votare din Arad toţi preşedinţii de secţii de votare au fost puşi de PD-L. "Nu ştiu cum s-au tras la sorţi preşedinţii secţiilor de votare.



S-au introdus în urne şi propuneri de la primar, şi din altă parte, şi n-a ieşit decât lista pe care a dat-o prefectul. Toată lista dată de prefect. Probabil că numai lista prefectului era în urnă", spune Calimente.

Declaraţia deputatului PNL aminteşte despre procedura alegerii secţiilor de votare cu prilejul alegerilor din 1946. Atunci fostul premier comunist Lucreţiu Pătrăşcanu era deputat de Arad, iar în perioada 1948-1954 a fost anchetat împreună cu oamenii săi de încredere din campania electorală. În volumul "Moartea unui lider comunist - Lucreţiu Pătrăşcanu", scrisă de Lavinia Betea, se arată că în faţa anchetatorilor Securităţii ei au dezvăluit procedura care a dus la victoria comuniştilor în alegeri. Şi anume: se puneau bilete într-o căciulă cu numele celor propuşi să devină preşedinţii comisiilor electorale, nume care erau ale unor fruntaşi liberali, ţărănişti şi comunişti. Reprezentantul Guvernului Dr. Petru Groza în teritoriu era cel care extrăgea în faţa delegaţilor tuturor partidelor bileţelele din acea căciulă. Indiferent de ce bilet scotea, el pronunţa numele oamenilor de încredere ai PCR dintr-o listă pe care o memorase anterior. Nici unuia dintre delegaţii partidelor Opoziţiei nu i-a trecut prin minte să verifice biletele puse în căciulă, astfel încât în întreaga ţară au ajuns preşedinţi ai secţiilor de votare simpatizanţi, oameni de încredere ori cei care au fost cumpăraţi dinainte de comunişti.

LISTE ELECTORALE COPIATE ŞI DISTRIBUITE ÎN PD-L
De asemenea, Calimente a povestit că, în timpul zilei de duminică, oamenii PD-L din secţiile de vot au scos din secţie listele electorale, le-au copiat şi le-au dat  reprezentanţilor lor. "Aceştia au văzut cine a venit la vot şi cine nu a venit. Şi atunci, fiind şi întuneric, s-au dus acasă la cei care, probabil, nu veneau deloc la vot altfel, şi s-au dat câte un milion, două, trei, până la 10 milioane pentru a merge să voteze cu Traian Băsescu", ne-a declarat Calimente. În plus, spune Calimente, Gheorghe Falcă, primarul Aradului, care este finul lui Băsescu, a mers în cursul zilei prin multe secţii de votare pentru a inspecta desfăşurarea votului.

×
Subiecte în articol: politic