x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea referendumului a fost modificată. Demiterea preşedintelui, cu jumătate plus unu din voturile participanţilor

Legea referendumului a fost modificată. Demiterea preşedintelui, cu jumătate plus unu din voturile participanţilor

05 Iul 2012   •   10:28
Legea referendumului a fost modificată. Demiterea preşedintelui, cu jumătate plus unu din voturile participanţilor

"Demiterea presedintelui este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum', se arata, intre altele, in proiectul de modificare si completare a legii referendumului (nr. 3/2000). Actul normativ a fost aprobat in aceasta searai de Guvernul.
Modificarea lui este justificata, in fundamentare, prin luarea de urgenta a masurilor legale si tehnice pentru a se asigura in condi'ii optime consultarea electoratului, precum si in scopul prevenirii disfunctionalitatilor in derularea consultarii populare.

Procedura de demitere a Presedintelui - Referendumul

Potrivit art. 95, alineat (1) din Constitutie, "daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui".

Propunerea de suspendare din functie, odata aprobata, se trimite si Guvernului in vederea initierii proiectului de lege privind organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea presedintelui.

Conform art. 8 din Legea nr. 3/2000, referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei este obligatoriu si se stabileste prin hotarare a Parlamentului.

Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin 'DA' sau 'NU' la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?"

Potrivit modificarii aduse Legii referendumului, in mai 2007, conditiile demiterii presedintelui s-au schimbat. In primul rand, pentru ca referendumul sa fie valid este necesara o prezenta la vot de 50%+1 din totalul cetatenilor inscrisi in listele electorale. In al doilea rand, pentru ca demiterea sa fie aprobata este necesar ca majoritatea celor care au participat la referendum sa voteze 'DA'.

Pana in mai 2007, pentru ca referendumul sa fie valabil, la acesta trebuia sa participe cel putin 50%+1 din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale si tot atatea sa voteze 'DA'.

×