Dorința lui Ludovic Orban de a prelua conducerea Camerei Deputaților s-a soldat cu pierderea, de către PNL, a unora dintre cele mai puternice ministere ale viitorului guvern. De la ministerul care împarte banii către administrațiile locale la cel care gestionează fondurile europene sau cel care avizează toate proiectele legislative, liberalii vor deveni „vioara a doua” în noul Executiv de Coaliție. Supremația o dețin cei de la USR-PLUS și UDMR, fapt ce a creat tensiuni majore în interiorul PNL. Orban ar urma să aibă parte de o surpriză la votul privind alegerea în funcția de șef al deputaților. Chiar dacă, în cele din urmă, funcția vizată va fi, totuși, adjudecată de către fostul premier, acest proces nu ar urma să fie unul lipsit de emoții.
Ministerul Justiției, cel mai important portofoliu, care avizează toate proiectele de acte normative ale Guvernului, a fost adjudecat de către USR-PLUS. La fel ca și Ministerul Fondurilor Europene, care avizează proiectele care primesc finanțări de la UE sau Ministerul Economiei. Tot USR-PLUS va gestiona și Ministerul Transporturilor – altă entitate cu bugete impresionante, sau Ministerul Sănătății. Partidele conduse de Dacian Cioloș și Dan Barna vor avea și Ministerul Cercetării, Inovației și Digitalizării. Ei bine, negocierile nu au condus numai la pierderea acestor portofolii de către liberali, ci și la renunțarea la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care a trecut la UDMR. Colegii lui Kelemen Hunor vor gestiona și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și Ministerul Tineretului și Sportului.
PNL s-a ales cu praful de pe tobă
Cu ce au rămas liberalii după aceste discuții? Teoretic cu nouă ministere, practic cu șapte. Asta, întrucât Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale vor fi gestionate, în continuare, de Klaus Iohannis, prin intermediul lui Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă. PNL culege praful de pe tobă, cu Ministerul Finanțelor, Ministerul de Interne, Ministerul Educației, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii și Ministerul Culturii. Toate acestea, aflate la mâna USR-PLUS și UDMR în privința finanțărilor. Acest troc a nemulțumit o aripă a PNL, care urma, aseară, după închiderea ediției, să valideze rezultatele. Este previzibil ca votul să fie unul favorabil, pentru a nu bloca constituirea majorității parlamentare, însă Ludovic Orban ar putea avea parte de o surpriză neplăcută. PSD, încă după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare din data de 6 decembrie, a subliniat că este partidul care a câștigat acest scrutin, motiv pentru care, prin vocea lui Marcel Ciolacu, a precizat că este normal să dorească să conducă ambele Camere ale noului Parlament. Este, astfel, previzibil că social-democrații vor avea propriul candidat la șefia Camerei Deputaților, care să-l concureze pe Ludovic Orban.
Este posibil un tur doi la Camera Deputaților
Surse politice arată că aripa antiOrban din PNL ar urma fie să boicoteze ședința în cadrul căreia se va supune la vot alegerea președintelui Camerei Deputaților, fie să voteze împotrivă, astfel încât să se ajungă la un tur al doilea. De asemenea, aceeași aripă a răzvrătiților din PNL ar dori organizarea, înainte de termen, a unui congres al partidului, pentru înlăturarea lui Ludovic Orban de la conducerea formațiunii. În legătură cu aceste scenariu, Orban a declarat, ieri, că „PNL este un partid viu, un partid cu mulți lideri puternici și nu pot fi toți mulțumiți. N-am nici cea mai mică emoție la votul pentru șefia Camerei Deputaților. Am încredere în toți parlamentarii PNL, USR-PLUS și UDMR, dar nu numai că mă vor vota pe mine, dar și la învestirea Guvernului și alegerea președintelui Senatului”.
Cu ce și-a plătit președintele PNL „ungerea” în cea de-a treia funcție în statul român