x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lista remanierii va fi extinsă

Lista remanierii va fi extinsă

de Monica Iordache Apostol    |    25 Feb 2008   •   00:00
Lista remanierii va fi extinsă
Sursa foto: Dan Marinescu/

Premierul Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să trimită în zilele următoare, la Cotroceni, scrisorile de nominalizare a miniştrilor Justiţiei şi Apărării, Teodor Meleşcanu şi, respectiv, Radu Stroe.

PNL - ministrul muncii ar putea fi înlocuit


Premierul Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să trimită în zilele următoare, la Cotroceni, scrisorile de nominalizare a miniştrilor Justiţiei şi Apărării, Teodor Meleşcanu şi, respectiv, Radu Stroe. Lista ar putea fi însă mai lungă, pentru că, spun surse PNL, premierul ar viza schimbări şi la alte ministere.

 

Una din victimele schimbărilor ar putea fi ministrul Muncii, Paul Păcuraru, pentru care există deja pretextul pentru a fi înlocuit din funcţie: decizia de a impozita primele şi cadourile acordate angajaţilor. Există, de asemenea, şi doritori să-i ceară demisia azi, în şedinţa Biroului Politic al PNL, afirmă surse liberale. În rândul celor schimbaţi s-ar afla însă cinci miniştri cu totul, susţin aceleaşi surse. Solicitarea de schimbare a lui Paul Păcuraru de la conducerea Ministerului Muncii ar veni însă în contextul în care premierul trebuie să ia o decizie privind trimiterea la preşedinte a scrisorilor de nominalizare a miniştrilor Justiţiei şi Apărării, Teodor Meleşcanu şi, respectiv, Radu Stroe.

 

Iniţial, Tăriceanu a promis că va face gestul formal de a trimite scrisorile la Cotroceni după ce va vedea motivarea Curţii Constituţionale referitoare la obligaţia de a propune un alt ministru al Justiţiei în afară de Norica Nicolai. Motivarea a apărut în urmă cu mai mult de două săptămâni, dar premierul a cerut răgaz până la publicarea ei în Monitorul Oficial. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a reuşit să întârzie publicarea până vinerea trecută, dar când motivaţia a devenit în sfârşit oficială, premierul a cerut timp să o “studieze”. “Eu am spus că aştept decizia Curţii şi motivarea, mulţumesc că m-aţi informat, nu ştiam că a apărut în Monitorul Oficial. O să vreau să vorbesc şi să analizez cu juriştii această motivare şi, în funcţie de aceste elemente, sigur că voi face propuneri. Eu am făcut deja nişte propuneri, PNL a făcut la nivel politic nişte propuneri, deci trebuie să văd şi care este motivarea dată de Curte”, a spus vineri Tăriceanu, întrebat dacă îşi menţine vechile propuneri.

 

DUPĂ SUMMIT. O altă variantă care circulă printre liberali este aceea că nominalizările pentru Justiţie şi Apărare, plus celelalte schimbări de la şefia unor ministere, vor fi trimise la Cotroceni după summitul NATO, care va avea loc la 2-4 aprilie. Asta pentru ca şeful statului să nu mai poată refuza revocarea lui Meleşcanu de la Apărare sub pretextul bulversării pregătirilor pentru summit. Oricum, chiar dacă va refuza revocarea, soluţia unei alte sesizări la Curtea Constituţională nu mai este luată în calcul de premier. Şefia interimară a lui Teodor Meleşcanu la Justiţie expiră la 3 martie, dată după care premierul ar putea cere alte 45 de zile de interimat.

 

×
Subiecte în articol: politic