x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liviu Pop va da în judecată Agenţia Naţională de Integritate. Ponta: Nu o să menţin în Guvern niciun ministru declarat incompatibil

Liviu Pop va da în judecată Agenţia Naţională de Integritate. Ponta: Nu o să menţin în Guvern niciun ministru declarat incompatibil

12 Noi 2012   •   15:20
Liviu Pop va da în judecată Agenţia Naţională de Integritate. Ponta: Nu o să menţin în Guvern niciun ministru declarat incompatibil
Sursa foto: Intact Images/Karina Knpek

Ministrul delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii, Liviu Pop, a anunţat că va da în judecată Agenţia Naţională de Integritate, după ce a constatat că această instituţie nu a depus o sesizare împotriva lui la Parchetul General.

Liviu Pop s-a prezentat, în această dimineaţă, la sediul Parchetului General, însă ministrul susţine că că pe numele său nu există o sesizare depusă de ANI.

"În urma 'vizitei' din proprie iniţiativă de luni, 12 noiembrie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am descoperit că nu există nicio sesizare depusă de ANI împotriva mea, lucru ce îmi întăreşte convingerea că am devenit ţinta jocurilor murdare duse în campania electorală. Încă o dovadă în plus că Agenţia se implică activ în campania electorală şi că faptele de care mă învinuiesc aceştia nu sunt adevărate. Toate aceste atacuri la adresa USL, manipularea electorilor prin dezinformări repetate şi vânătoarea membrilor cabinetului Ponta şi a candidaţilor USL la parlamentare sunt acţiuni de nepermis pentru o instituţie a statului ce ar trebui să fie apolitică", declară Liviu Pop, într-un comunicat de presă.

"Vă informez pe această cale că împreună cu ajutorul unui avocat voi înainta demersurile necesare pentru a restabili atât onoarea mea, cât şi cea a guvernului din care fac parte, acţionând în instanţă Agenţia Naţională pentru Integritate", mai spune Liviu Pop, potrivit Agerpres.

ANI a anunţat săptămâna trecută că a sesizat Parchetul General în legătură cu săvârşirea de către Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, a infracţiunii de conflict de interese, precum şi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Pe 15 mai, Liviu Pop a fost desemnat în funcţia de ministru interimar al Educaţiei, iar în prezent deţine funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii.

În perioada 1 decembrie 2007 - 17 mai 2012, Liviu Pop a exercitat funcţia de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

ANI susţine că, după numirea în funcţia de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a emis Ordinul nr. 4271/29.05.2012 de modificare a Ordinului comun nr. 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiei sindicale de către unitatea de învăţământ, ordin contestat în instanţă de federaţiile sindicale din învăţământ, inclusiv de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, iar instanţele de judecată s-au pronunţat în sensul menţinerii ordinului comun ca fiind temeinic şi legal.

Astfel, Liviu Pop a avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, organizaţie cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, încălcând astfel dispoziţiile în vigoare referitoare la conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, în materia legislaţiei penale.

Ponta: Nu o să numesc şi nu o să menţin în Guvern niciun ministru declarat incompatibil


Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi că nu va mai numi niciun ministru dacă are o hotărâre prin care este declarat incompatibil şi, de asemenea, niciun astfel de demnitar nu va mai rămâne în Guvern.

"Este valabil în continuare, nu mai numesc niciun ministru în guvern care să aibă o hotărâre prin care este constatat incompatibil. Deocamdată, singurele decizii le-am primit de la dumneavoastră, de la televiziune. ANI, conform procedurii, a emis nişte constatări pe care după aceea trebuie să le certifice sau nu. Au fost multe cazuri în care constatările ANI au fost infirmate de instanţă, au fost cazuri cum e cazul domnului Diaconu, din păcate şi cu mare regret o spun, în care instanţa a dat dreptate celor de la ANI. Acolo dl Diaconu n-a mai fost ministru în ziua în care s-a pronunţat Înalta Curte de Casaţie de Justiţie. La fel se va întâmpla în cazul oricărui ministru, deci nu o să numesc şi nu o să menţin în guvern niciun ministru care are astfel de decizii. Deocamdată, există nişte acuzaţii şi aceste acuzaţii vor fi confirmate sau infirmate. Dacă sunt confirmate, niciunul dintre cei trei (Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi, Liviu Pop - n.r.) sau alţii nu vor mai face parte din Guvern. Speranţa dumneavoastră (n.r. a presei) că aţi putea face şi desface cumva Guvernul prin intermediul ANI e vană", a declarat premierul Ponta, la finalul reuniunii USL.

El a afirmat că, în urma unor ''editoriale care nu mai puteau fi oprite', ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, s-a prezentat la Parchet degeaba, fără a exista de fapt o sesizare ANI împotriva sa.

"Azi dimineaţă dl ministru Liviu Pop s-a prezentat la Parchet pentru că a citit în presă că s-a făcut o sesizare împotriva domniei sale legat de conflictul de interese. I s-a spus la Parchet că nu există nicio sesizare împotriva sa. Deci, procedura legală este următoarea: sesizăm presa, sesizăm editorialiştii, după care, la un moment dat, nu ştiu când, vom sesiza şi... Deci, dl Popa astăzi, disciplinat - i-am cerut şi lui şi domnilor Hellvig şi Silaghi să lămurească procedura, 'domnilor duceţi-vă cu documentele' - dl Pop disciplinat, cuminte, s-a dus la Parchet şi i s-a spus 'Vă mulţumim, nu există nicio sesizare ANI împotriva dumneavoastră, duceţi-vă la ziare (...), acolo să facă sesizarea împotriva dumneavoastră în prima zi a campaniei electorale. Aşa cu editorialele, nici nu mai puteau fi oprite", a mai spus copreşedintele USL.

×