x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ludovic Orban nu va îmbrăca zeghea de „corupt”

Ludovic Orban nu va îmbrăca zeghea de „corupt”

de Monica Stoica    |    06 Mar 2018   •   08:57
Ludovic Orban nu va îmbrăca zeghea de „corupt”
Sursa foto: Karina Knapek

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv pe preşedintele PNL, Ludovic Orban, în dosarul în care era acuzat de corupţie. Procurorul DNA l-a incriminat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. 50.000 de euro e suma pe care Ludovic Orban i-ar fi cerut-o afaceristului Tiberiu Urdăreanu pentru finanţarea campaniei sale electorale pentru Primăria Capitalei. Pe de altă parte, judecătorii amână ultima decizie în dosarul familiei Cosma.

Înalta Curte a validat verdictul primei instanţe, astfel că preşedintele PNL e sigur acum că nu va ajunge după gratii. La ultimul termen al procesului, procurorii ceruseră condamnarea lui Orban la un an de închisoare cu executare. În 31 ianuarie 2017, liderul PNL a fost achitat de prima instanţă în acest dosar. Potrivit rechizitoriului DNA, în 1 martie 2016, Orban, atunci prim-vicepreşedinte al PNL, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i o contribuţie financiară pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara acelui an, când deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei. „Mă consider nevinovat. Nu am abuzat de influenţa politică. Nu am făcut nici cea mai mică aluzie la această funcţie. Nu am avut niciun moment intenţia de a beneficia de finanţare ilegală. Nu e Biblia aici, dar v-am jurat. Am încredere în capacitatea dumneavoastră de a judeca", le-a spus Orban judecătorilor, la ultimul termen al procesului.

Scos din cursă

Mita a fost solicitată “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, iar Orban ar fi dorit ca banii să ajungă la persoane influente în două posturi de televiziune pentru a câştiga capital de imagine. În ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban s-a retras din cursa pentru Primăria Capitalei şi a demisionat din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Totuşi, Ludovic Orban a fost votat din nou în funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, al optulea după Revoluţia din '89.

Familia Cosma, amânată

Instanţa Supremă a mutat pe 22 martie sentinţa definitivă în dosarele familiei Cosma. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, sunt acuzaţi că au primit un milion de euro de la oameni de afaceri care urmăreau să obţină contracte cu statul. În primă instanţă, Mircea Cosma a primit opt ani de închisoare, iar Vlad Cosma cinci. Vlad Cosma a spus că nu se teme de judecători, pentru că dosarul e ticsit de probe false măsluite de procurorii DNA.

×
Subiecte în articol: ludovic orban achitat