Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai a declarat aseară, că există un consens privind adresarea invitaţiei de aderare la NATO pentru două state - Albania şi Croaţia - cel de-al treilea, Macedonia, nebeneficiind de o susţinere unanimă din cauza divergenţelor pe tema numelui.
Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai a declarat aseară, că există un consens privind adresarea invitaţiei de aderare la NATO pentru două state - Albania şi Croaţia - cel de-al treilea, Macedonia, nebeneficiind de o susţinere unanimă din cauza divergenţelor pe tema numelui. Referindu-se la problema extinderii Alianţei, Appathurai a spus, într-o conferinţă de presă, că discuţiile finale vor avea loc joi, dar că "în prezent, există un consens pentru ca două state să intre în NATO"."Al treilea stat, Macedonia, nu beneficiază de o susţinere unanimă, având încă problema numelui", a spus el. Purtătorul de cuvânt al Alianţei a mai spus că, în ceea ce priveşte Macedonia, dacă şi până când problema numelui nu se rezolvă, nu va exista un consens. El a adăugat că discuţiile despre nume nu au loc în cadrul NATO, refuzând astfel să facă alte comentarii.
Într-o conferinţă de presă anterioară, în care a prezentat agenda summit-ului NATO, James Appathurai declarase că nu NATO este cel care trebuie să ia o decizie şi să rezolve problemele dintre Grecia şi Macedonia, ci cele două state trebuie să ajungă la un acord, sub auspiciul ONU, menţionând că NATO doreşte rezolvarea rapidă a situaţiei.Macedonia are o veche dispută cu Grecia privind denumirea oficială. În pofida eforturilor diplomatice susţinute din ultimele luni, cele două părţi nu reuşesc să ajungă la un acord, iar autorităţile de la Atena au ameninţat că vor recurge la dreptul de veto pentru a bloca aderarea ţării vecine.Grecia respinge denumirea de Macedonia, afirmând că aceasta implică ambiţii teritoriale faţă de provincia sa omonimă, din nordul ţării, locul naşterii lui Alexandru cel Mare.
Citește pe Antena3.ro