x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marile provocări din mandatul noului premier

Marile provocări din mandatul noului premier

de Adrian Ilie    |    23 Iun 2015   •   15:35
Marile provocări din mandatul noului premier
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretul de numire a lui Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar până când Victor Ponta va putea să-şi reia atribuţiile de şef al Guvernului.

Citeşte şi Decretul semnat de Iohannis pentru desemnarea lui Oprea ca prim-ministru interimar a fost publicat în Monitorul Oficial

Iniţial, surse oficiale susţineau că Iohannis nu-l va accepta pe Oprea până când Ponta nu va trimite documente medicale care să ateste că nu este în stare să-şi exercite atribuţiile. Şeful statului considera că era suficient ca Ponta să delege temporar atribuţiile sale unui membru al Guvernului, fără a fi nevoie de numirea unui premier interimar.

Citeşte şi Klaus Iohannis l-a desemnat pe Gabriel Oprea premier interimar

Potrivit unor surse citate de Agerpres, Klaus Iohannis considera că Victor Ponta nu este în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul, ci doar „în imposibilitatea de a merge”

În consecinţă, preşedintele Româ­ca premier interimar doar dacă la Adminis­traţia Prezidenţială vor ajunge documente medicale oficiale care să ateste cu claritate că Ponta nu-şi mai poate exercita atribuţiile.

Citeşte şi Iohannis nu a semnat interimatul lui Gabriel Oprea

Informaţia a apărut după ce, în cursul zilei de ieri, Iohannis s-a întâlnit la Palatul Cotro­ceni cu Gabriel Oprea, întrevederea durând circa 30 de minute. Şi fostul preşedinte temporară, a primului-ministru, necesită acte medicale suplimentare pe baza cărora să se ia o decizie atât de importantă.

Însă la scurtă vreme după ce apăruseră zvonurile legate de refuzul lui Iohannis, Administraţia Prezidenţială a anunţat că „decretul de desemnare a domnului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pe perioada imposibilității exer­citării atribuțiilor de prim-ministru de către domnul Victor-Viorel Ponta” a fost semnat.

Cu toate scenariile din ultimele două zile, Guvernul României are un nou șef care va fi nevoit să ia decizii importante în special cele referitoare la relaxarea fiscală, anunțată deja pe premierul autosuspendat, Victor Ponta.

×
Subiecte în articol: gabriel oprea premier prim ministru