x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Meleşcanu îl acuză pe şeful statului că deţine ilegal copii ale unor documente secrete

Meleşcanu îl acuză pe şeful statului că deţine ilegal copii ale unor documente secrete

de Gabriela Antoniu    |    14 Oct 2014   •   14:10
Meleşcanu îl acuză pe şeful statului că deţine ilegal copii ale unor documente secrete

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) Teodor Meleşcanu, a declarat ieri că preşedintele Traian Băsescu a încălcat Legea 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE prin afirmaţiile sale referitoare la faptul că premierul Victor Ponta ar fi ofiţer acoperit. El a precizat că această lege prevede, la articolul 10, că sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare. "Traian Băsescu e primul preşedinte din 1989 până azi care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi. La ce i-au folosit, aţi văzut aseară", a spus Meleşcanu, într-o conferinţă de presă.
Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu a încălcat cumva şi Constituţia prin afirmaţiile sale, Meleşcanu a afirmat că nu este în poziţia de a face o discuţie constituţională, acesta fiind rolul Curţii Constituţionale. "Din punctul meu de vedere, dispoziţiile legii sunt destul de clare", a adăugat Teodor Meleşcanu. El a mai spus că nu va lua vreo măsură legală faţă de declaraţiile şefului statului, dar a afirmat că există, însă, o chestiune care ridică probleme. "Singura chestiune care ridică unele probleme şi care va trebui să fie soluţionată legal este că preşedintele s-a referit la faptul că are copii după documentele transmise de SIE, ceea ce potrivit legilor în vigoare este interzis", a punctat Meleşcanu.

Hotărârea de guvern, oportună
Fostul şefl al SIE a negat că este iniţiatorul hotărârii de guvern privind ofiţerii acoperiţi, precizând însă că şi-o asumă. "În legătură cu hotărârea de guvern din 2013, potrivit prevederilor constituţionale şi tuturor legilor în vigoare, serviciile de informaţii şi şefii acestora nu au drept la iniţiativă legislativă. Eu consider, însă, oportună hotărârea de guvern pentru că ar fi existat posibilitatea ca informaţiile la care face referire această hotărâre de guvern să fie utilizate în campania electorală, aşa cum aţi văzut aseară. Nici preşedintele, nici prim-ministrul, nici directorul SIE nu poate trimite oameni cu bună ştiinţă care să-şi rişte libertatea şi uneori chiar viaţa aşteptându-i ca la întoarcerea în ţară să-i deconspire. La momentul la care mi s-au solicitat informaţiile respective, referitoare la identitatea ofiţerilor acoperiţi, eu mă aflam sub incidenţa unor norme legale în vigoare", a spus Meleşcanu. El a explicat că hotărârea a fost făcută în 2011, dar fiindcă în 2012 a fost referendumul şi putea să creeze dezbateri a fost adoptată abia în 2013.

Conform lui Meleşcanu, legea SIE prevede că sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni în nicio împrejurare, iar dacă ar fi dat curs solicitării lui Traian Băsescu, ar fi însemnat să nu respecte legea, variantă pe care a respins-o de la început. Meleşcanu a respins şi afirmaţiile lui Băsescu conform cărora nu a mai colaborat cu fostul şef al SIE, ci doar de la adjunct în jos, după ce şi-a pierdut încrederea în conducerea Serviciului. "Posibilitatea legală ca preşedintele să lucreze cu o instituţie a statului român, cu un serviciu de informaţii fără ştirea conducătorului aceste instituţii reprezintă o dublă încălcare a legii. Vă garantez că SIE nu s-ar compromite niciodată cu asemenea practici. Ori de câte ori au fost telefonic solicitate informaţii sau participări la reuniuni de la Cotroceni, ofiţerii de informaţii respectivi m-au informat, au primit aprobarea mea şi mandatul necesar pentru ceea ce aveau de spus acolo", a adăugat Teodor Meleşcanu.

Acces total la informaţiile SIE
Pe de altă parte, el a confirmat faptul că preşedintele a venit la sediul SIE pentru a discuta cu conducerea serviciului. "Preşedintele a venit la sediul serviciului şi a cerut să aibă o discuţie cu toţi membrii Biroului Executiv al serviciului, la care am participat şi eu şi toţi ceilalţi directori adjuncţi. (...) Şi-a exprimat şi şi-a argumentat poziţia că trebuie să aibă acces la toate informaţiile. Răspunsul nostru a fost că absolut la toate informaţiile are acces. Potrivit principiului 'need to know', nevoia de a cunoaşte, toate informaţiile care îi servesc preşedintelui pentru îndeplinirea cu succes a atribuţiilor sale, preşedintele are acces deplin. În legătură cu surse, cu modalităţi, asta e bucătăria noastră", a spus Teodor Meleşcanu. El a susţinut că scandalul ofiţerilor acoperiţi afectează România pe plan extern. "În mod sigur, da. (...) Orice deconspirare a unui ofiţer acoperit care a participat la diverse activităţi determină, în cazul în care este deconspirat, o reanalizare de către serviciile partenere şi nepartenere din alte ţări a tuturor cazurilor în care a fost prezent pe teritoriul unei ţări, pornindu-se la de la ideea că o asemenea prezenţă era ostilă, ceea ce ne creează foarte mari dificultăţi şi serviciului, nu numai imaginii", a explicat Meleşcanu. El a mai spus nu poate confirma dacă Victor Ponta a fost sau nu ofiţer de informaţii, întrucât acest lucru contravine dispoziţiilor legale şi că nu vede "niciun motiv" pentru ca premierul să se retragă din cursa prezidenţială.

×