x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Membrii Guvernului Ponta au depus jurământul la Cotroceni. "După trei ani şi jumătate, îi încetează mandatul de prim-ministru lui Băsescu" (Tăriceanu)

Membrii Guvernului Ponta au depus jurământul la Cotroceni. "După trei ani şi jumătate, îi încetează mandatul de prim-ministru lui Băsescu" (Tăriceanu)

07 Mai 2012   •   05:36
Membrii Guvernului Ponta au depus jurământul la Cotroceni. "După trei ani şi jumătate, îi încetează mandatul de prim-ministru lui Băsescu" (Tăriceanu)

UPDATE 22:36 - Membrii cabinetului condus de Victor Ponta au depus juramantul la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Traian Basescu. Seful statului a refuzat initial sa dea mana cu Andrei Marga dupa ce acesta a depus juramantul ca ministru de Externe, strangandu-i totusi mana dupa ce a parut ca-i adreseaza reprosuri.

UPDATE 21:12 - Presedintele Traian Basescu a semnat decretele de numire ale ministrilor din cabinetul condus de Victor Ponta.

UPDATE 20:12 - Dupa comunicarea rezultatului votului de investitura, noul premier a declarat ca "voi incerca sa nu uit cum a fost tratata opozitia". Luni seara, cabinetul Ponta va depune juramantul la Palatul Cotroceni.

UPDATE 19:44 - Guvernul a obtinut votul de investitura din partea Parlamentului. Conform USL, cabinetul Ponta a primit 284 de voturi "pentru" si 92 "impotriva". Nu a fost anulat niciun vot.

UPDATE 19:11 - Votul privind investirea Guvernului Ponta a inceput in plenul Parlamentului.

Pentru ca Executivul sa fie validat este nevoie de 231 de voturi "pentru". Votul este secret, cu bile.

Grupul USL are 232 de parlamentari, iar Cabinetul Ponta mai este sustinut si de UNPR si minoritatile nationale, altele decat cea maghiara, din Camera Deputatilor.

UPDATE 18:38 - Tariceanu: Astazi, dupa trei ani si jumatate, ii inceteaza mandatul de prim-ministru lui Basescu

"Dupa doi premieri care au fost desemnati, culesi din alte zone, pe care le stiti bine, fie din acolitii de la partid fie sefi de servicii de informatii, in sfarsit avem un prim-ministru care are acea normala legitimitate intr-o democratie parlamentara", a spus Calin Popescu Tariceanu luni, in plenul Parlamentului.

Fostul premier, actualmente deputat PNL, a remarcat ca "dupa trei ani si jumatate, in sfarsit avem un prim-ministru de-adevaratelea, adica azi ii inceteaza mandatul de premier domnului Traian Basescu. Un mandat pe care l-a exercitat cand abuziv, cand pe sest, cand insinuant, dar mereu incalcand atributiile constitutionale si reusind sa faca praf rolul presedintelui de mediator in societate si arbitru in politica".

UPDATE 17:59 - Liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, altele decat UDMR, Varujan Pambuccian, a declarat luni, in timpul sedintei plenului reunit al Parlamentului ca reprezentantii minoritatilor din Camera Deputatilor au fost intotdeauna interesati "de constructie si nu de conflicte", astfel ca Guvernul propus de Victor Ponta va putea gasi in grupul minoritatilor nationale un partener.

"Grupul parlamentar al minoritatilor nationale va sprijini Guvernul nou format. Este un Guvern care vine intr-un moment dificil, nu atat al Romaniei, cat in context european. Grupul nostru parlamentar, care a fost intotdeauna un grup interesat de constructie si nu de conflicte, va fi partenerul Guvernului in tot ce inseamna mentinerea stabilitatii macroeconomice, in oferirea unor masuri care sa faca usor de trecut perioada de criza care se va adanci. Nu ne veti avea ca parteneri in nici un fel de lupte politice. Ne veti avea parteneri ori de cate ori vom reusi intr-un fel sau altul sa sprijinim in plan international Romania. Sper ca vom colabora pentru echilibrul just ce trebuie facut ca economia sa creasca, iar populatia sa nu sufere foarte mult", a spus acesta.

Varujan Pambuccian spune ca autoritatile din Romania trebuie sa protejeze minoritatile nationale in contextul in care in mai multe tari europene au aparut "partide cu o directie clar fascista".

"Uitandu-ne in jurul nostru, constatam ca incep sa apara, in tari europene, partide cu o directie clar fascista, ca incepe sa se manifeste un astfel de discurs, din nefericire, si in Romania si credem ca minoritatile nationale sunt, in aceste situatii, in prima linie a frontului pentru pastrarea democratiei. Daca noi vom cadea, urmatoare victima va fi intreaga populatie", a incheiat Pambuccian.

UPDATE 16:30 - Cabinetul propus de premierul desemnat Victor Ponta a fost prezentat in plenul Parlamentului pentru a primi votul de investitura.

"Am emotii pentru ca sunt convins ca astazi putem incepe o schimbare fundamentala pentru soarta Romaniei. Am crescut in democratie si cred ca in democratie institutiile trebuie sa functioneze, iar Parlamentul reflecta vointa poporului roman. Propun un program de guvernare pe termen scurt, pana la alegeri. Voi solicita votul Parlamentului si il voi respecta, indiferent care va fi acesta", a declarat premierul desemnat Victor Ponta, in debutul sedintei.

"Guvernul Romaniei va face dreptate pensionarilor. Maine voi prezenta in sedinta de Guvern acest act normativ si in numele Guvernului voi cere scuze pensionarilor care au avut de suferit", a mai spus premierul desemnat.

Obiectivele fundamentale ale programului de guvernare:

- Imi doresc sa arat ca poate exista un dialog cu Guvernul Romaniei, ca avem mai multa deschidere si ca suntem mult mai disponibilia sa ascultam vocea opiniei publice si a mass media.

- Oricare dintre ministri, daca va fi considerat o vulnerabilitate, ii voi solicita sa paraseasca Guvernul.

- Prioritatea zero este respectarea legilor. Cred ca Romania are o mare nevoie de a-si respecta legile si regulile.

- Guvernul pe care-l voi conduce va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Cotroceni sau de la orice alt sediu in afara de Guvernul Romaniei.

- Imi propun sa procedam cat mai rapid la repararea masurilor care au produs inechitati sociale. Doresc sa prezentam o viziune economica si fiscala clara.

- Viitorul Guvern trebuie sa se preocupe de protejarea resurselor naturale. Vrem sa renegociem si sa oprim contractele bilaterale cu "baietii destepti".

- Referitor la continuarea MCV, am stabilit sa acordam toata atentia pentru a ne respecta angajamentele si pentru a dovedi ca vrem o justitie corecta si eficienta.

- Intentionez sa ne respectam toate obligatiile asumate pe plan international de precedentele guvernari. Voi milita pentru o dezvoltare a relatiei fundamentale pentru Romania cu Rep. Moldova si continuarea lucrurilor bune in ceea ce priveste Guvernul cu cei aflati in Diaspora.

Puncte din programul de guvernare care se refera la ceea ce noi am criticat in motiunea de cenzura:

- Decizia fostului guvern referitoare la UMF Tg. Mures - am criticat-o si instanta de judecata a decis suspendarea infiintarii sale.

- Fondul de rezerva al Guvernului - am criticat modul in care Guvernul Ungureanu a cheltuit 170 mil euro pentru a finanta campania unor alesi locali. Ma angajez ca foondul de rezerva sa nu mai fie folosit pe criterii politice, nu pentru campanie electorala. Vom incerca sa recuperam acesti bani si sa-i folosim acolo unde e neaparata nevoie, la reintregirea pensiilor si a salariilor.

- Problema restituirilor - Ministerul Justitiei va avea in coordonare toate institutiile implicate in aceasta problema a Romaniei, in asa fel incat sa aratam ca nu exista categorii diferite de cetateni, cei care se misca repede si cei pentru care nu mai sunt bani.

- As vrea sa guvernez Romania pentru oameni care au curaj, care au nevoie de sprijin si care au foarte multa demnitate. Am incredere ca echipa va face fata cererilor. Va cer votul de incredere pentru programul de guvernare si pentru lista de ministri care v-a fost transmisa.

UPDATE 15:25 - Premierul desemnat, Victor Ponta, si ministrii propusi s-au intalnit cu grupurile parlamentare ale USL. Ponta a declarat, dupa incheierea audierilor ministrilor propusi, ca USL are acum ocazia sa arate ca merita sa guverneze si ca, dupa aceste 6 luni, Uniunea merita un mandat intreg din partea populatiei.

Ponta a precizat ca este foarte important ca membrii USL sa se mobilizeze la fel ca la motiunea de cenzura si sa voteze cu bilele la vedere.

UPDATE 13:34 - Toti ministrii Cabinetului Ponta au primit avizul aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Citeste si UDMR va vota impotriva Guvernului Ponta

UPDATE 10:25 - Premierul desemnat Victor Ponta a solicitat si primit sprijinul minoritatilor pentru noul Guvern. "Protocolul are puncte foarte clare care vin in sprijinul unui guvern bun pentru Romania", a declarat Ponta, dupa intalnirea cu grupul minoitatilor nationale. De la ora 10:00, in Parlament au inceput audierile ministrilor din Cabinetul Ponta

Emotii pentru premierul desemnat Victor Ponta. Cabinetul propus de acesta se va prezenta in fata Parlamentului, pentru a primi votul de investitura. Lucrarile vor incepe inca de dimineata. Cei 20 de ministri si ministri delegati propusi de Ponta pentru a face parte din Cabinetul sau vor fi audiati de comisiile parlamentare de specialitate, incepand de la ora 10:00, la ora 16:00 fiind programat sa se reuneasca plenul comun pentru votul de investitura.

Aseara, Victor Ponta a declarat ca are incredere in sansele guvernului sau de a fi investit: are 232 de voturi asigurate de la parlamentarii USL, iar acestora li se vor adauga si parlamentarii UNPR, care au anuntat ca vor vota guvernul, dar si minoritatile, cu care va semna un protocol in aceasta dimineata.

Lista Guvernului Ponta, prezentata la 1 mai:

- Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, desemnat pentru portofoliul Finantelor, este propus totodata pentru unicul post de vicepremier;
- Daniel Chitoiu (PNL) a fost nominalizat ministru al Economiei
- Ioan Rus (PSD) - ministru de Interne
- Andrei Marga (PNL) - ministru al Afacerilor Externe
- Titus Corlatean (PSD) - ministru al Justitiei
- Corneliu Dobritoiu (PNL) - ministru al Apararii Nationale
- Leonard Orban - ministru al Afacerilor Europene
- Mircea Diaconu (PNL) - ministru al Culturii
- Daniel Constantin (PC) - ministru al Agriculturii
- Ovidiu Silaghi (PNL) - ministru al Transporturilor
- Eduard Hellvig (PNL) - ministru al Dezvoltarii Regionale
- Dan Nica (PSD) - ministru al Comunicatiilor
- Vasile Cepoi - ministru al Sanatatii
- Ioan Mang (PSD) - ministru al Educatiei
- Rovana Plumb (PSD) - ministru al Mediului
- Mariana Campeanu (PNL) - ministru al Muncii
- Victor Paul Dobre (PNL) - ministru delegat pentru Administratie
- Lucian Isar - ministru delegat pentru Mediul de Afaceri
- Mircea Dusa (PSD) - ministru pentru relatia cu Parlamentul
- Liviu Pop - ministru delegat pentru Dialog Social

Initial, lista continea si propunerea ca Victor Alistar sa fie ministru delegat pentru strategii guvernamentale, insa in urma criticilor, premierul desemnat a decis ca acesta sa nu fie printre ministrii pe care ii va propune acum Parlamentului, el nefacand insa o alta nominalizare.

Fata de lista membrilor Cabinetului anuntata initial, si propunerea pentru Ministerul Educatiei a fost schimbata, senatorul PSD Ioan Mang inlocuind-o pe Corina Dumitrescu.

Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului in care se va da vot asupra listei Cabinetului Ponta este programata sa inceapa la ora 16:00. Conform Regulamentului, dupa aprobarea ordinii de zi, presedintele de sedinta da cuvantul candidatului desemnat pentru functia de prim-ministru, in vederea prezentarii programului de guvernare si a listei Guvernului. In continuare, iau cuvantul reprezentantii grupurilor parlamentare pentru exprimarea punctelor de vedere, iar dupa incheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret si se exprima prin bile.

Potrivit Constitutiei, Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, astfel ca, pentru aprobarea Cabinetului Ponta sunt necesare 231 de voturi "pentru".


×