x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mesaj European - "Stabilitatea este importantă"

Mesaj European - "Stabilitatea este importantă"

de Monica Iordache Apostol    |    13 Iun 2007   •   00:00
Mesaj European - "Stabilitatea este importantă"
Sursa foto: JOHN THYS/

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ieri la Bruxelles, după o intălnire cu premierul Tăriceanu, că "stabilitatea este importantă, iar Romănia trebuie să arate că e hotărătă să realizeze toate progresele şi reformele la care s-a angajat".

Barroso s-a intălnit cu premierul Tăriceanu

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ieri la Bruxelles, după o intălnire cu premierul Tăriceanu, că "stabilitatea este importantă, iar Romănia trebuie să arate că e hotărătă să realizeze toate progresele şi reformele la care s-a angajat".


Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ieri, după o intălnire la Bruxelles cu premierul Tăriceanu, că agitaţia politică internă din Romănia nu trebuie să afecteze credibilitatea ţării. "Ştim că Romănia e o democraţie vie, nu este singura. Conflictele politice sunt normale, trebuie insă să facem in aşa fel incăt acestea să nu distrugă credibilitatea ţării", a declarat Barroso, intrebat fiind despre conflictul politic din Romănia. Intălnirea cu Barroso a făcut parte din programul unei vizite-fulger a lui Tăriceanu la Bruxelles, pentru a se intălni cu oficialii europeni inaintea prezentării la 27 iunie a raportului de ţară pentru Romănia. La briefingul de presă care a urmat intălnirii cu premierul romăn, Jose Manuel Barroso a ţinut să precizeze că nu este un mesaj pentru cineva anume, pentru un guvern sau altul, ci vorbeşte "in general, ca un prieten". "E o problemă de bun-simţ, de inţelepciune, să ai un mesaj coerent pe plan intern. In ciuda diferenţelor de opinie intre stănga şi dreapta este important să nu creăm probleme in legătură cu felul in care e privită Romănia in afară. Stabilitatea este importantă. E important ca ţările care au aderat la UEÂ să arate că sunt hotărăte să continue reformele", a mai spus oficialul european, precizănd că nu vrea să comenteze problemele interne ale Romăniei.

CLAUZA DE SALVGARDARE. Discuţiile lui Tăriceanu cu Barroso au vizat raportul de ţară despre care şeful Comisiei Europene a precizat că nu este incă redactat. Barroso a invocat "speculaţiile" privind activarea clauzei de salvgardare pe justiţie, despre care a spus că nu trebuie luate in seamă. El a invocat iar problema credibilităţii ţării, spunănd că Romănia trebuie să demonstreze că reformele sunt continuate, ceea ce este crucial pentru stabilitatea politică, investiţiile străine şi increderea in Romănia. Preşedintele Comisiei Europene a mai spus că raportul de ţară va fi unul "corect, obiectiv şi fundamentat".

Premierul Tăriceanu a precizat la răndul său că aceasta a fost prima vizită de lucru la Bruxelles după aderarea Romăniei la UE şi că a ţinut să prezinte progresele interne ale ţării noastre. "Vom continua eforturile pentru absorbţia fondurilor europene, pentru folosirea lor eficientă, precum şi eforturile de reformare instituţională", a promis premierul. Tăriceanu s-a mai intălnit ieri cu preşedintele Parlamentului European Hans-Gert Pöttering, comisarul european Leonard Orban, şi reprezentanţii grupului liberal (ALDE) din Parlamentul European.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic romania Barroso