Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat joi schimbări importante la ANAF, care să contribuie la îmbunătăţirea şi simplicificaea relaţiei cu contribuabilii, scrie Antena 3.
”Trebuie să avem o relaţie cu contribuabilul cât mai uşoară, cât mai simplă, mai lipsită de subiectivism. Reducerea fraudei fiscale este un al doilea obiectiv. În al treilea rând, o analiză de risc eficientă şi obiectivă”, a spus ministrul. El a atras atenţia că vor fi schimbări importante în cadrul ANAF.
”Vom prezenta în următoarele zile o structură schimbată a ANAF, care va introduce un departament de analiză de risc total independent. Acesta nu o să mai fie populat cu inspectori fiscali, ci cu statisticieni. Vrem să scoatem subiectivismul din analiza de risc. Trebuie să avem oameni specialişti doar pe statistică, care să se uite la indicatori. Acest sistem de a detecta zonele de risc în economie nu va fi dictat de politic (...)”, a afirmat el.
El a atras atenţia că problema colectării TVA în România este una importantă, în condiţiile în care gap-ul (diferenţa dintre ce ar trebui colectat şi ce se colectează efectiv – n.r.) este cel mai mare din Uniunea Europeană (UE). Anual, România pierde peste 6 miliarde de euro din această diferenţă.
”Problema este gap-ul la TVA. România este campioană în sensul negativ. A venit momentul să atacăm aceste probleme, le spunem de ani de zile. Gapul la TVA este mare, gradul de colectare este mic. Le spunem de ani de zile şi nu le-am rezolvat”, a spus Cîţu. El a vorbit şi despre necesitatea unui standard de control care să sprijine conformarea fiscală a contribuabililor şi o analiză de risc mai eficientă.