x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Misiunea OSCE: Neregulile trebuie investigate

Misiunea OSCE: Neregulile trebuie investigate

de Sînziana Stancu    |    08 Dec 2009   •   00:00

Raportul Misiunii Restrânse de Observare a Alegerilor din România (LEOM) arată că scrutinul prezidenţial s-a desfăşurat, în ambele tururi, cu respectarea, în general, a angajamentelor OSCE, dar că neregulile sesizate trebuie investigate şi rezolvate cât mai repede cu putinţă.



Cât priveşte cel de-al doilea tur, acesta "a confirmat evaluarea pozitivă efectuată după primul tur", însă "deficienţele şi suspiciunile reînnoite referitoare la nereguli trebuie rezolvate", este concluzia raportului misiunii restrânse de observare a alegerilor a Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE. "Informaţiile referitoare la neregulile sesizate trebuie rezolvate fără întârziere, pentru a spori transparenţa şi încrederea în autorităţile statului", a subliniat şeful misiunii, Vadim Jdanovici, adăugând că în acest scop "ar trebui publicate de urgenţă rezultatele pentru fiecare secţie" în parte.

FĂRĂ SPECULAŢII

"Noi (Misiunea - n.r.) nu validăm rezultatele şi nu facem speculaţii, ci doar observăm un proces electoral şi ne referim numai la fapte, iar autorităţile trebuie să ia măsuri şi să facă demersuri pentru a asigura o reglementare mai bună pe viitor a procesului electoral. Asta este ceea ce ne interesează în următoarele zile", a mai spus Jdanovici. El a precizat că în cel de-al doilea tur de scrutin campania a fost mai puţin intensă decât la primul tur, dar că s-a amplificat în schimb campania negativă agresivă a ambelor tabere. Misiunea LEOM a dat ca exemplu în acest sens şi a criticat totodată acele bannere care, prin încălcarea legislaţiei în vigoare, erau făcute în aşa fel încât să semene cu adevăratele materiale de campanie ale candidaţilor vizaţi. Conţinutul acestor materiale a fost îndreptat împotriva ambilor candidaţi şi a partidelor care i-au susţinut, iar în unele cazuri au sugerat şi oarece legături între candidaţi, unii membri ai partidelor susţinătoare şi anumiţi oameni de afaceri controversaţi. De asemenea, misiunea OSCE a criticat şi incidentul de la Timişoara de la 1 Decembrie, când mitingul de campanie al lui Mircea Geoană a fost tulburat de protestatari, degenerând în încăierări de stradă pentru care Poliţia a fost nevoită să intervină.  

Cât priveşte mass-media, Jdanovici a declarat că acoperirea mediatică a fost variată, astfel încât alegătorii au putut să îşi exprime opţiunile în cunoştinţă de cauză. El a mai spus că televiziunea publică a asigurat o acoperire neutră şi echilibrată, în schimb numeroşi  difuzori privaţi au adoptat o poziţie agresivă faţă de actualul preşedinte, iar unele "site-uri de internet, inclusiv aparţinând unor importante instituţii mass-media, au publicat exit-poll-uri înaintea încheierii procesului electoral, ceea ce este contrar regulilor OSCE". Misiunea a mai remarcat că şi în cel de-al doilea tur de scrutin procesul de votare în secţiile speciale "a fost şi acum unul lent".

Misiunea OSCE/ODIHR s-a deschis la Bucureşti la data de 28 noiembrie, având 11 experţi în Capitală şi 14 observatori pe termen lung detaşaţi în teritoriu. Membrii misiunii provin din 17 state ale OSCE.

"Noi (Misiunea - n.r.) nu validăm rezultatele şi nu facem speculaţii, ci doar observăm un proces electoral şi ne referim numai la fapte, iar autorităţile trebuie să ia măsuri şi să facă demersuri pentru a asigura o reglementare mai bună pe viitor a procesului electoral. Asta este ceea ce ne interesează în următoarele zile"
Vadim Jdanovici - şeful misiunii OSCE pentru România


×
Subiecte în articol: alegeri 2009