x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Monologul puterii la Cotroceni

Monologul puterii la Cotroceni

de Gabriela Antoniu    |    13 Feb 2012   •   21:00
Monologul puterii la Cotroceni

Refuzat de USL, presedintele Traian Basescu s-a intalnit ieri la Cotroceni doar cu liderii PDL, UDMR UNPR si ai minoritatilor nationale pentru a dis­cuta despre tratatul european de gu­vernanta fiscala, dialogul dintre par­tidele politice si functionarea Parlamentului Romaniei, o tema ramasa restanta de lunea trecuta, cand Gu­ver­nul Boc si-a depus mandatul.

Li­derul PNL, Crin Antonescu, a anun­tat ieri-dimineata, dupa o sedinta a li­de­rilor Uniunii, ca USL nu va parti­cipa la consultarile cu seful statului. An­tonescu a precizat ca, pentru USL, nu subiectele propuse de seful statului sunt pentru opozitie subiecte pe agenda, ci ceea ce se intampla in tara. Li­derul PNL a mai sustinut ca un alt mo­tiv pentru care USL refuza sa dea curs invitatiei sefului statului este atitudinea "inacceptabila" a presedintelui Basescu la precedentele consultari referitoare la desemnarea premierului.

Patru conditii pentru incetarea grevei parlamentare
Crin Antonescu a anuntat totodata ca greva parlamentara a opo­zi­tiei continua. El a precizat ca exista pa­tru conditii care ar trebui indeplinite de actuala guvernare pentru ca opo­zitia sa renunte la acest protest. Li­derul PNL a precizat ca prima con­ditie se refera la acceptarea, din par­tea actualei puteri, a scoaterii Parlamentului din zona "bataii de joc". El a cerut ca actuala guvernare sa isi ia an­g­­ajamentul ca va respecta rolul de le­giuitor al Parlamentului si ca nu va guverna prin angajari de raspundere si prin ordonante de urgenta.

A doua conditie expusa de liderul PNL tine de intrarea in normalitate a activitatii Parlamentului, astfel incat parlamentarii puterii sa nu mai fie tratati ca "ma­rionete", ci sa fie lasati sa se ex­pri­me prin vot in cazul unei eventuale motiuni de cenzura. Antonescu a spus ca a treia conditie se refera la sanctionarea presedintelui Ca­me­rei Deputatilor, Roberta Anastase, si a deputatului Sever Voinescu, care ar trebui decazuti din pozitiile de­ti­nu­te in ierarhia Camerei. A patra con­di­tie, potrivit lui Antonescu, are in ve­dere rediscutarea situatiei "ne­firesti" data de faptul ca un partid care nu a participat la alegeri (n.r. – UNPR) este recunoscut in structurile de conducere ale Parlamentului.

Protocolul coalitiei, deschis si opozitiei
In absenta USL, seful statului s-a consultat ieri doar cu reprezentantii co­a­litiei majoritare. Ca si la con­sul­ta­rile pentru desemnarea premierului Ungureanu, ziaristii nu au avut acces nici macar pentru a lua ima­gini la inceputul discutiilor.

Con­sul­ta­rile nu au durat mai mult de o ora, iar la finalul acestora, liderii coalitiei au anuntat ca vor semna un protocol de sustinere a semnarii si ratificarii de ca­tre Romania a trata­tului UE de gu­ver­nanta fiscala, iar acesta va fi des­chis si opozitiei, de la care se asteapta di­a­log si pe alte teme ale agendei publice.

Presedintele PDL, Emil Boc, a anun­tat ca, pe langa propunerea sus­ti­nerii acestui protocol, coalitia va pro­pune opozitiei si "o discutie cu pri­vire la subiectele de interes public, in­clusiv acelea pe care le-a lansat la vo­tul de investitura a noului govern". "Astfel incat sa vedem unde putem gasi puncte comune ca sa mergem mai departe (...) Mingea va fi in terenul lor, din momentul in care vom semna acest protocol, invitandu-i la dialog pe marginea tratatului, dar si a altor subiecte de interes pu­blic", a spus Boc. Liderul UDMR, Ke­lemen Hunor, a spus ca acest dialog cu opozitia ar putea avea loc "marti, mier­curi sau cel mai tarziu sap­ta­mana viitoare".

El a mai spus ca "des­pre cele patru puncte sau cele 15 puncte" enume­rate de liderii USL "se poate discuta fara rezerve". "Vor fi cateva puncte unde putem sa ajun­gem la intelegere fara nici o proble­ma. Dar orice dialog incepe cu dis­po­ni­bi­litatea de a face si compromisurile ne­cesare. Nu incepi un dialog cu ri­gi­di­tate, daca nu esti de acord cu ceea ce ti-am propus, atunci nu discut", a afir­mat li­derul UDMR.

UNPR, dispusa sa-si puna propria existenta in discutie
Pornind de la acest protocol, pre­se­dintele de noare al UNPR, Cris­tian Diaconescu, a adaugat ca teme de discutie si taxarea averilor mari si foarte mari. El a aratat ca UNPR este dispus sa discute inclusiv pe conditia pusa de USL in legatura de modificarea regulamentului Parlamentului privind recunoasterea grupului parlamentar al unui partid care nu a candidat niciodata.

"Sigur, putem discuta si daca un partid politic intra in Parlament pe listele unui partid si pe urma trece la alt partid formand un alt grup si preluand functii. Putem discuta aceste elemente si din punct de ve­de­re constitutional, daca doriti si din punct de vedere moral, politic, dar, re­pet, constitutional este mai im­por­tant. Sa vedem la ce concluzie vom ajunge. Orice cale de dialog este bineve­nita si nu vom bloca sub nici o forma, anticipand intr-un sens sau altul un anumit rezultat", a spus Diaconescu.

Cat priveste un nou protocol al coalitiei, promis UDMR inaintea acordarii votului de investitura Ca­binetului Ungureanu de catre PDL, documentul ar putea fi gata tot sap­ta­mana aceasta. "In cat mai scurt timp, pana la jumatatatea acestei saptamani, va fi definitivat", a anuntat Diaconescu.

Reprezentantii puterii, blocati si de USL, si de zapada
Una dintre temele consultarii de ieri de la Cotroceni a fost si func­ti­o­na­rea Parlamentului in conditiile in care USL este in greva parlamentara. Dar o posibila tema de discutie ar fi pu­tut fi si functionarea forului legis­la­tiv al tarii cand afara ninge.

Si aceasta in conditiile in care Camera De­putatilor si Senatul au anulate se­din­tele de plen programate ieri, deoarece parlamentarii din teritoriu nu au pu­tut ajunge la Bucuresti. Liderul depu­ta­tilor PDL, Mircea Toader, a de­cla­rat ieri ca 10-12 parlamentari ai PDL sunt blocati de cateva ore in Aeroportul "Henri Coanda".

"Sunt in ae­ro­port vreo 10-12 care nu pot sa ajunga aici din cauza ca e blocat DN 1. De regula, avioanele din Moldova au venit. Probleme sunt din Dolj si Timisoara", a precizat Toader. Si pre­se­dintele Camerei Deputatilor, Ro­berta Anastase, a spus ca parlamentarii din Prahova sunt blocati in tra­fic de cateva ore si nu au reusit sa ajun­ga la Parlament. "Unii care ve­neau cu masinile din Prahova sunt blo­cati de ore in Otopeni. Nu stiu daca vom invinge natura de data aceasta", a spus si de­putatul PDL Adrian Radulescu.

In aceste conditii, Biroul Permanent al Camerei Deputatior a decis sa anuleze sedinta de plen convocata pentru ieri dupa-amiaza, de vina fiind conditiile meteo nefavorabile, dupa cum a anuntat secretarul Camerei Dumitru Pardau. La scurt timp, conducerea Senatului a luat o decizie similara. Petru Filip (PDL) a anuntat ca sedinta de plen a Senatului de ieri a fost anulata. El a spus ca hotararea a fost luata la propunerea si cu consultarea liderilor grupurilor parlamentare si ca decizia a fost luata avand in vedere starea vremii, dar si a faptului ca opozitia nu se intoarce deocamdata la lucrarile Senatului.

Basescu: Sunt coincidente intre discursul lui Ponta si programul de guvernare
Dupa consultarile cu partidele din arcul guvernamental, presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in care a tinut sa anunte ca exista puncte comune intre discursul lui Victor Ponta tinut in Parlament joi, la investirea Cabinetului Ungureanu si programul de guvernare al aceluiasi Ca­binet Ungureanu. Basescu a spus ca in acest week-end a analizat si programul de guvernare si cele 15 puncte prezentate de liderul PSD Victor Ponta si a constatat ca sapte puncte coincid. "Daca si partidele vor vedea aceasta coincidenta, inseamna ca exista o baza solida de discutie pentru eventuala revenire a opozitiei in Parlament", a adaugat el. Basescu a mai spus ca a propus partidelor parlamentare sa inceapa negocieri care sa vizeze conditiile in care opozitia sa revina in Parlament. Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat insa ca seful statului face o confuzie voita intre conditiile revenirii opozitiei in Parlament si cele 15 puncte expuse de Ponta. El a spus ca printre conditiile revenirii parlamentarilor USL in Le­gislativ se numara retragerea sprijinului politic acordat Robertei Anastase, pe care el a numit-o "campionul fraudei" sau manifestarea dezacordului fata de migratia politica si, implicit, adoptarea unei atitudini de nerecunoastere a grupului UNPR. "Toate acestea nu au legatura cu cele 15 puncte. Nu este aceeasi discutie", a subliniat Voicu.

Si liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a spus ca altele sunt cerintele USL pentru a reveni in Parlament si a acuzat ca acele sapte masuri, considerate bune, nu sunt decat un plagiat din programul USL. Liderul se­natorilor PSD, Ilie Sarbu, a afirmat ca declaratiile presedintelui privind reluarea dialogului putere-opozitie plecand de la punctele comune din programele de guvernare "nu sunt serioase". "Vor ramane simple in­ten­tii, ca si alte nenumarate declaratii de acest gen facute in ultimii doi ani, vreme in care puterea nu a facut nici un pas pentru a dialoga cu opozitia", a spus Sarbu.

Tratatul, o urgenta
Pe de alta parte, Basescu a de­cla­rat ca Tratatul privind stabilitatea fis­ca­la trebuie semnat pana la 1 martie si nu poate fi parafat fara o sustinere a partidelor parlamentare sau macar a majoritatii acestora. "Am discutat cu partidele politice, si propunerea pe care le-am facut-o a fost sa se semneze un protocol la nivelul tuturor partidelor parlamentare. Din cate am discutat cu partidele de opozitie, cu ocazia altor intalniri, nu exista o pozitie din acest punct de vedere, dar trebuie sa avem convingerea ca exista macar o majoritate parlamentara care sustine semnarea tratatului", a spus seful statului. El a subliniat ca in lipsa unui astfel de protocol nu se poate semna Tratatul european la 1 martie. "Sper ca in timpul cel mai scurt sa fie redactat protocolul si partidele politice care sunt de acord cu parti­ciparea noastra la tratatul de stabi­litate fiscala, ca tratat interguvernamental si nu tratat al Uniunii, sa se pronunte pentru ca decizia politica sa poata fi luata in timp util si comunicata in timp util la Bruxelles", a aratat seful statului.

×
Subiecte în articol: consultari cotroceni