x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nastase dixit - "Revenirea lui Ion Iliescu e absolut normala"

Nastase dixit - "Revenirea lui Ion Iliescu e absolut normala"

27 Aug 2004   •   00:00
Nastase dixit - "Revenirea lui Ion Iliescu e absolut normala"

POLITIC

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a declarat, pentru Mediafax, ca revenirea lui Ion Iliescu la sefia partidului e normala, pentru ca el "a asigurat intotdeauna stabilitatea si echilibrul" acestei formatiuni. Congresul extraordinar al PSD de astazi va avea drept principal punct pe ordinea de zi desemnarea lui Adrian Nastase candidat al partidului la Presedintia Romaniei. Congresul va aproba oferta si strategia electorala a PSD pentru alegerile generale, fiind posibila si lansarea tandemului Nastase - presedinte, Geoana - premier. Ieri, liderul PSD Adrian Nastase a acordat agentiei Mediafax un interviu pe care vi-l prezentam integral.

  • Reporter: Credeti ca alegerile preliminare din PSD vor produce realmente o schimbare sau ele sunt, dupa cum s-au pronuntat unii analisti politici, "un fel de praf in ochi"?

    Adrian Nastase: Alegerile preliminare sunt cu adevarat un moment important pentru PSD. Partidul a inteles ca e momentul unei schimbari majore. Multi vorbesc despre un "dus rece" de la locale. Eu spun ca pentru un partid orice moment de alegeri este si unul de dialog cu electoratul. Important e sa intelegi ceva din acest dialog. Procesul alegerilor preliminare va fi extrem de benefic pentru PSD. Eu am vrut sa dau un exemplu personal pentru toti membrii de partid care doresc sa candideze. Ei trebuie sa treaca un test interior, sa vina in fata colegilor si sa ii convinga pe acestia sa-i aleaga, pentru ca asa functioneaza un mecanism democratic. Vrem sa demonstram ca in partid nu este un fel de clasa superioara si apoi cei care alearga in teritoriu. Nu asa ar trebui sa stea lucrurile si de aceea este important sa vedem, fiecare dintre noi, cata "sustinere" are in partid.

    "Sunt colegi care au impresia ca sunt intangibili"

    Sunt inca unii colegi care nu au inteles acest mecanism si ma cauta dupa patru ani de zile, dar le-am explicat ca nu am cum sa-i ajut. Sunt colegi de-ai nostri care au impresia ca erau un fel de senatori sau, in general, parlamentari de drept ai partidului si ca, indiferent de sustinerea lor in organizatie, vor ramane, vor fi intangibili. Sunt poate parlamentari pe care-i intereseaza mai putin daca partidul va fi la putere sau in opozitie. Singura conditie este ca ei sa fie in Parlament. Acestora doresc sa le transmit ca a venit momentul schimbarii in partid. Pe mine ma intereseaza viitorul PSD, in directia asta ma simt dator sa gandesc si sa actionez.

    "Exista riscul ca tinerii sa fie dati la o parte"

  • PSD sustine ca promoveaza tinerii. Cum va explicati totusi ca exista contestatii din partea unor tineri PSD?

    Eu am insistat pentru promovarea tinerilor si femeilor, pentru ca acest lucru raspunde asteptarilor electoratului si unei nevoi de construire si intarire a noului PSD. In egala masura insa le-am reprosat tinerilor atunci cand nu au "combatut" in interiorul partidului, ci in afara lui. Este adevarat ca exista riscul ca unii dintre tineri sa fie dati la o parte de sefii de organizatii, dar sunt convins ca aceasta situatie poate fi evitata daca tinerii vor comunica mai bine cu reprezentantii organizatiilor judetene.

    "Primul test"

  • De ce ati intarziat momentul anuntarii candidaturii la prezidentiale?

    Decizia candidaturii a venit natural si toata lumea astepta acest anunt, dar eu am avut nevoie de acele intalniri informale din ultimele luni pentru a ma convinge ca ma vor sprijini intr-adevar oamenii, nu numai colegii de partid. Daca voi deveni presedinte, atunci "partidul" meu va avea multe milioane de membri si eu cu acesti oameni am vrut sa stau de vorba. Este nevoie de o anumita continuitate, este nevoie de o perioada de stabilitate politica, perioada in care presedintele Iliescu a reusit sa mentina acest echilibru in tara, sa fie continuata cu aceeasi dragoste pentru oameni, cu aceeasi preocupare pentru echilibru, astfel incat Romania sa evite crize, tulburari, probleme sociale si romanii sa poata sa traiasca mai bine in perspectiva integrarii in UE. Imi voi depune maine candidatura in fata colegilor mei de partid si acesta va fi primul test.

  • Cu campania murdara cum ramane?

    Vreau sa fiu foarte clar. Nu noi am demarat acum o campanie negativa, noi am pus in garda Alianta ca daca vor sa foloseasca acelasi tip de campanie murdara si pentru alegerile parlamentare si prezidentiale, vom actiona asa cum nu am facut-o in campania pentru locale.

  • Ce parere aveti despre revenirea presedintelui Iliescu in PSD?

    Asa cum am mai spus in urma cu cateva zile, revenirea presedintelui Iliescu la PSD este un lucru absolut normal. Era logic sa-i adresam invitatia presedintelui sa candideze pe listele PSD si sa revina la conducerea partidului, dupa alegeri, in conditiile in care eu voi candida pentru Presedintia Romaniei. Ion Iliescu a asigurat intotdeauna stabilitatea si echilibrul partidului.

    "Ma astept ca de astazi colegii sa iasa la bataie mai vizibil"

  • Ce asteptati de la Congresul PSD?

    Sunt convins ca acest Congres extraordinar pe care am decis sa il convocam va confirma schimbarile din interiorul partidului si va demonstra ca avem o echipa serioasa, care e pusa pe treaba. Ca dovada ca tot ce s-a facut in ultima perioada a fost de bun augur sunt rezultatele din ultimele sondaje. Nu in ultimul rand, atacurile tot mai disperate ale opozitiei demonstreaza ca PSD s-a asezat pe drumul cel bun. Seriozitatea de care am dat dovada in acesti patru ani la guvernare si programele pe care le propunem acum ne dau toate sansele pentru castigarea alegerilor in toamna. Ma astept ca incepand de astazi colegii mei sa iasa la bataie mai vizibil si sa intareasca echipa cu care ne vom prezenta in fata electoratului in noiembrie.
  • ×
    Subiecte în articol: politic partid psd