x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase: Puterea nu suflă o vorbă despre raportul Comisiei de la Venetia privind votul in strainătate

Năstase: Puterea nu suflă o vorbă despre raportul Comisiei de la Venetia privind votul in strainătate

13 Iul 2011   •   15:46

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a atras atentia miercuri pe blogul personal asupra aparitiei unui raport al Comisiei de la Venetia privitor la votul din strainatate, despre 'care cei de la putere nu sufla o vorba'.


'Miza, va reamintiti, este de un milion de voturi din strainatate pentru PDL si a fost anuntata de ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi. Zilele acestea, ati observat, acest subiect a capatat mai multa atentie, in perspectiva unei reuniuni a liderilor PDL, unde ministrul de externe trebuie sa prezinte stadiul adoptarii legii. Intre timp, a aparut un raport al Comisiei de la Venetia privitor la votul in strainatate, despre care cei de la putere nu sufla o vorba', afirma Adrian Nastase, care a postat pe blogul personal si adresa unui site unde se poate citi raportul adoptat de Consiliul pentru Alegeri Democratice, la Venetia, la 16 iunie 2011 si de Comisia de la Venetia, la 17-18 iunie 2011.

Presedintele CN al PSD a mentionat ca din raport se poate afla practica in materie la nivelul tarilor membre ale Consiliului Europei, cine poate vota in strainatate, procedurile de inregistrare, argumentele in favoarea sau impotriva votului in strainatate, metodele de vot, posibilele restrictii.

'Sunt analizate tipurile de alegeri (locale, parlamentare, prezidentiale), dar si modalitatile de vot in strainatate - la misiunile diplomatice, electronic sau prin corespondenta. Romania este data ca exemplu de tara unde nu exista, in prezent, cerinta inregistrarii inainte de vot. Exista si un tabel interesant cu tarile membre si cum functioneaza votul in strainatate pentru toate tipurile de alegeri', a mai spus Adrian Nastase pe blogul personal.

Fostul premier a precizat ca, potrivit raportului, din cele 57 de tari examinate, numai noua prevad votul exclusiv prin corespondenta - Austria, Germania, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxembourg, Mexic, Slovacia si Spania.

'In concluzie, desi considera ca trebuie o abordare pozitiva in legatura cu votul in strainatate, Comisia de la Venetia pentru Democratie prin Drept nu considera ca, la acest moment, principiile ansamblului electoral european ar necesita introducerea unui asemenea drept, ca element in sistemul drepturilor fundamentale. Interesanta analiza. Oare de ce domnul ministru de externe nu a invocat-o pana acum, in favoarea proiectului de lege?', mai spune Nastase.

×