x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nereguli în ograda lui Udrea

Nereguli în ograda lui Udrea

de Monica Iordache Apostol    |    08 Apr 2010   •   00:00
Nereguli în ograda lui Udrea
5639-117533-dragosstoica_drs_3998copy.jpgÎncheierea şi derularea contractelor semnate de Ministerul Turismului pe parcursul anului 2009 s-au făcut cu numeroase nereguli şi abateri de la legislaţie. Constatarea a fost făcută de Curtea de Conturi şi de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care confirmă astfel dezvăluirile presei despre modul în care Elena Udrea (foto) a dirijat activitatea Ministerului Turismului.

Curtea de Conturi a trimis Camerei Deputaţilor raportul solicitat de comisia parlamentară de anchetă condusă de Ludovic Orban, privind verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pe parcursul anului 2009.

În raport se arată că echipa Curţii de Conturi nu a constatat fapte penale, ci multe nereguli în derularea contractelor, sancţionate deja de ANRMAP cu amendă sau avertisment.
Astfel, în cazul majorităţii contractelor de reclamă şi publi­citate încheiate de Ministerul Turismului cu diferite firme, precum "DBV Media House", "Media Investment Communication", SC Realitatea SA, SC Eurosport SA etc., s-a constatat că anunţurile de atribuire au fost publicate cu o întârziere de peste 48 de zile, referatul de oportunitate a fost întocmit după încheierea contractelor, anunţurile de participare nu au fost publicate nici pe site-ul e-licitatie, nici pe site-ul mi­nisterului, la fel cum şi referatele de oportunitate au rămas secrete.

Curtea de Conturi a mai constatat că în unele ca­zuri nu s-a exer­citat controlul financiar preventiv delegat în momentul semnă­rii unor contracte a căror valoare depă­şea limita va­lorică stabilită de Ministe­rul Finanţe­lor. În cazul contractului pentru servicii de publicitate pe tema Sărbătorilor Pascale în Bucovina şi pe litoral, viza de control financiar preventiv delegat înainte de semnarea actului juridic a fost aplicată la cinci zile după semnarea acestuia.

La fel s-a procedat şi în cazul contractului cu "Media Investment Communication", care a prestat aceleaşi servicii. În cazul contractelor pentru organizarea concertului lui Goran Bregovic şi a evenimentului "Lumină la Malul Mării", precum şi în organizarea evenimentelor de la Paris (cu firma "Eventures Concept Solution" a Amaliei Năstase), ANRMAP a constatat că anunţul de atribuire a fost publicat cu o întârziere de peste 48 de zile şi că din dosarul de achiziţie publică lipsesc documente constatatoare.

Curtea de Conturi a constatat nereguli şi în privinţa recepţiei serviciilor, această procedură fiind îndeplinită de persoane care nu aveau această calitate. Raportul a fost distribuit parlamentarilor, Camera Deputaţilor ne­maiputând decât să ia la cunoştinţă de existenţa lui, întrucât Parchetul a decis deja neînceperea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea.

×
Subiecte în articol: politic