Comisia juridica din Senat a dezbatut din nou ieri, proiectul legislativ privind bunurile care au apartinut regelui Mihai (foto), amanand insa si de aceasta data pronuntarea unei decizii, pe fondul multiplelor critici formulate de parlamentarii PSD, dar facute in nume personal.
Antonie Iorgovan a sustinut ca actul normativ - elaborat de Guvernul Nastase - este unul "nepregatit" si a sugerat Executivului - sustinut si de colegii de partid, dar si de reprezentantii PPRM - retragerea acestui
proiect de lege. In opinia lui Taracila, solutia "corecta si legala" ar fi reprezentat-o Legea 10, care da dreptul oricarui cetatean sa se adreseze instantei pentru a-si revendica bunurile care i-au apartinut.
Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a afirmat ca daca fostul suveran ar fi apelat la instanta si ar fi castigat, costurile ar fi fost mult mai mari.
Serban Nicolae a insistat si el pe ideea retragerii de catre Guvern a proiectului de lege, explicand totodata ca regele, prin abdicare, a renuntat la calitatea de suveran, de sef al statului, decizie care a dus la "trecerea de la monarhie la republica". "Automat averea sa a fost trecuta intr-un nou regim constitutional al Romaniei", a adaugat Nicolae.
AMANARE. In final, senatorii au amanat pentru saptamana viitoare dezbaterile pe articole si votul final, parlamentarii PSD anuntand deja mai multe amendamente la textul legislativ.
PROPUNERE. De asemenea, senatorul liberal Norica Nicolai a formulat o propunere de eliminare din textul de lege a prevederii care le-ar fi dat principesei Margareta si principelui Radu dreptul de folosinta, pe durata vietii, a Palatului Elisabeta, atribuit regelui Mihai, in 2001, in conformitate cu prevederile legii privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului. Pana acum, legea privind bunurile regelui Mihai a fost amanata de trei ori de senatorii din Comisia juridica.
PROCES. Tot ieri judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat pentru 14 aprilie luarea unei decizii in procesul de admitere a hotararii Tribunalului din Lisabona din 1955, prin care Carol Mircea era recunoscut ca fiu al lui Carol al II-lea.