x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciolacu: Alegerile prezidențiale, în septembrie, iar cele generale, în decembrie

Ciolacu: Alegerile prezidențiale, în septembrie, iar cele generale, în decembrie

de Redacția Jurnalul    |    21 Feb 2024   •   19:50
Ciolacu: Alegerile prezidențiale, în septembrie, iar cele generale, în decembrie
Sursa foto: Lucian Alecu

UPDATE După întrunirea liderilor coaliției de guvernare s-a stabilit ca alegerile pentru Președinție să fie în septembrie, însă va mai rămâne de stabilit când anume. Cele generale vor fi în decembrie, probabil pe 8.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri seara, după discuțiile privind comasarea alegerilor cu principalul partener din coaliția de guvernare, PNL, că alegerile pentru funcția de președinte vor fi în septembrie, într-o perioadă care urmează să fie stabilită.

Pe de altă parte, 8 decembrie ar fi data pentru alegerile generale, a mai arătat Ciolacu.

”Am hotărât ca în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale, primele date sunt, nu este foarte greu, 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep școlile și să nu încurcăm desfășurarea activității copiilor, 8-22 ar fi cea mai potrivită și data de 8 decembrie pentru alegerile generale”, a spus Marcel Ciolacu.

Știre inițială:Alegerile locale și cele europarlamentare vor fi comasate, anunță Nicolae Ciucă. Pentru europarlamentare va exista o listă comună a PSD și PNL, iar pentru locale liste separate.

„Suntem în fața dumneavoastră în această seară pentru a prezenta decizia finală a coaliției referitoare la modul în care se vor desfășura alegerile europarlamentare și locale și anume decizia coaliției este comasarea celor două runde de alegeri”, a spus Ciucă.

Potrivit liderului liberal, decizia este rezultatul unui proces prin care fiecare a consultat birourile de conducere politică ale partidelor.

La alegerile locale, fiecare dintre cele două partide va candida cu forțe proprii, iar la alegerile europarlamentare va exista o listă comună.

Ciucă a menționat că decizia este bazată pe „dorința românilor de liniște”.

„Considerăm că prina aceasta asumare responsabilă pentru stabilitatea şi coerentă actului de guvernare, în această perioadă, nu ne putem permite să fragilizam stabilitatea ţării pentru micile orgălii politice care s afractureze tot ceea ce ţine de îndeplinirea obiectivelor asumate. În acest sens, PNL, în ședința BPN a mandatat executivul partidului să discute în coaliţie şi să garanteze această formulă de comasare a alegerilor europarlamentare cu listă comună şi a alegerilor locale prin forțe proprii la nivelul fiecărei filiale”, a mai declarat Ciucă.

„În seara aceasta, ne-am asumat o decizie politică. Faptul că am decis această comasare nu este ceva împotriva democraţiei, ci un vot în plus pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă în fața românilor. Am decis să avem şi o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele, este evident că numai cele două mari partide pot face faţă unui val extremist. Niciuna dintre cele două forţe politice nu se poate angaja singura în această luptă”, a declarat Marcel Ciolacu.

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca comasare alegeri