x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ofensiva contra fostilor ministri

Ofensiva contra fostilor ministri

13 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
GOLURI - Boc asteapta inclusiv raspunderi penale Liderul PD, Emil Boc, a cerut ministrilor partidului sa inceapa demersurile necesare pentru ca reprezentantii fostei guvernari sa raspunda legal, considerand ca acestia "se fac vinovati de golurile financiare uriase lasate in urma, estimate, potrivit unei prime analize, la circa 17.000 de miliarde de lei".

CARMEN VINTILA

BUGET. Mihai Tanasescu spune ca nu exista un minus de 17.000 de miliarde, ci, dimpotriva, un plus de 10.000 de miliarde
Emil Boc considera ca fostii ministri PSD trebuie sa dea explicatii cu privire la golurile din buget, "extrem de greu de acoperit de catre noul Guvern, si sa raspunda pentru masurile care au provocat aceste gauri, chiar si penal daca este cazul". Potrivit lui Boc, vor fi de asemenea trasi la raspundere toti fostii ministri care au permis prejudicierea sub orice forma a banului public, prin achizitii publice incorecte, acordarea de concesiuni care au favorizat clientela politica sau alte mijloace, "dovedind astfel dispret fata de cetateni si taxele sau impozitele platite de acestia".

DESCOPERIRE. Ministrul de stat Adriean Videanu a atras recent atentia asupra unor goluri financiare lasate de fosta guvernare. El a precizat ca s-a descoperit ca salarii in valoare de 10.000 de miliarde lei sunt nebugetate si exista, de asemenea, un gol de venituri la accize, de aproape 7.000 de miliarde, data fiind constructia incorecta a bugetului, pe un curs al euro de 42.500 de lei fata de 39.000 de lei, cat anticipa BNR la acea vreme. "Ne-am trezit cu acest gol de venituri, pentru care va trebui categoric sa gasim solutii", spunea Videanu in timpul discutiilor Guvern - FMI. El a mai aratat ca deficitul de cont curent este "mult mai mare" decat cel pe care il anuntase fosta guvernare, motiv pentru care se incearca identificarea de solutii.

REPLICA. De cealalta parte, vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor, a precizat ca "Videanu nu face decat sa arunce vina in legatura cu masurile dure pe care Guvernul este nevoit sa le ia prin majorarea accizelor si a altor taxe, poate si inghetarea salariilor in acest an, pentru a acoperi minusurile de venituri rezultate dupa aplicarea cotei unice, de 32.000 de miliarde de lei". Tanasescu a afirmat ca majorarile salariale medii in sectorul bugetar au fost limitate la 12% in anul 2005. Exceptie au facut functionarii publici si medicii, unde majorarea a fost stabilita la 18%, cu conditia renuntarii la angajarea a 10.000 de persoane in cursul acestui an. El a precizat ca bugetul a fost proiectat in august-septembrie 2004, cand banca centrala si INS prognozau cursul euro pentru 2005 la circa 42.000 de lei. Ulterior, banca centrala a corectat prognoza in luna noiembrie, dar dupa ce bugetul fusese aprobat de Parlament, a explicat Tanasescu. El a adaugat ca diminuarea cursului aduce un minus de venituri in privinta accizelor, dar, pe de alta parte, scad cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice, precum si cele cu creditele externe, astfel ca deficitul bugetar nu este afectat.

×
Subiecte în articol: politic