x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opinii despre un rezultat răsturnat

Opinii despre un rezultat răsturnat

08 Dec 2009   •   00:00
Opinii despre un rezultat răsturnat
Sursa foto: /Agerpres

Răsturnarea de situaţie privind câştigătorul alegerilor prezidenţiale de duminică, posibilitatea contestării rezultatului acestor alegeri de PSD şi mişcările de pe scena politică în perioada următoare au fost comentate pentru Jurnalul Naţional de analişti politici.



În opinia politologului Alexandru Radu, acuzaţiile de fraudă sunt foarte greu de dovedit din punct de vedere al legii electorale, care, spune el, nu favorizează contestaţia, căci pentru a se ajunge la concluzia că a fost fraudă, trebuie să se demonstreze că au existat acţiuni ilegale de natură să influenţeze rezultatul final şi atribuirea mandatului. Ori, de exemplu, atribuirea în plus din condei a unui număr de voturi pentru un candidat sau altul poate fi catalogată ca fiind o neregulă, dar nu fraudă, căci nu duce la răsturnarea rezultatului. O altă posibilitate de contestare a rezultatelor, spune Radu, ar fi contestarea în Justiţie, dar el apreciază că o astfel de procedură ar fi greoaie şi nu crede că, după validarea rezultatelor de CCR, o instanţă ar putea decide împotriva acestei decizii. În privinţa numărului de voturi nule, Radu aminteşte că în 2004 alianţa DA a contestat rezultatul alegerilor invocând tocmai evoluţia voturilor nule, deci există un precedent în acest sens şi se poate cere renumărarea acestor voturi nule. Totuşi, Radu spune că, având în vedere că, statistic, după alegerile din 1992 numărul voturilor nule a fost pe un trend descrescător, iar rezultatele de ieri se încadrează în acest trend, nu ar putea fi considerat ca o sursă a fraudării, dar având în vedere diferenţa mică dintre competitori, s-ar putea cere reverificarea buletinelor nule.

Cât priveşte viitorul coaliţiei PSD - PNL - UDMR, Alexandru Radu aminteşte că au existat două condiţii pentru menţinerea acesteia: ca Mircea Geoană să câştige alegerile şi Klaus Iohannis să devină premier. În acest moment, cum aceste condiţionări nu sunt îndeplinite, gradul de unitate al coaliţiei e diminuat şi se poate considera contextul ca "o eliberare de contract". Prin urmare, nici PNL nu ar putea fi acuzat de trădare, nici PSD, căci cele două obiective ale coaliţiei majoritare nu mai există. Cât priveştre rezultatul strâns al alegerilor, profesorul Radu spune că duce la o problemă mult mai mare: divizarea societăţii şi a electoratului. "Faptul că preşedintele Băsescu s-a declarat un preşedinte jucător, ceea ce înseamnă că deciziile vor fi strict ale lui,  va duce la o continuare a clivajului politic dintre cele două tabere, şi, deci, condiţii mult mai proaste decât înainte de alegeri de a rezolva criza", spune Radu. Totuşi, în opinia sa, o soluţie de deblocare a situaţiei, care să implice costuri minime, ar putea fi compromisul între forţele pro-Băsescu şi cele anti-Băsescu: un Guvern minoritar cu un premier numit de Băsescu care să aibă un mandat limitat şi o susţinere parlamentară, fără ca forţele din coaliţie să intre la Guvernare.

"DEZERTAREA LUI IOHANNIS DEZLEAGĂ MÂINILE PNL"

"La o răsturnare de situaţie nu mă aşteptam, dar nu am pus preţ pe exit-poll-uri, pentru că erau în marja de eroare şi în plus ştiam din surse că aceste exit-poll-uri făceau parte dintr-o manevră electorală a PSD menită a descuraja oamenii PD-L din secţiile de votare. Ştiam de pe la prânz că Mircea Geoană îşi pregăteşte discursul de învingător, dar nici eu, nici domnia sa nu ştiam că PD-L va aplica strategia de la europarlamentare şi parlamentare, o strategie de tip militar, în urma căreia fiecare om al PD-L din secţie nu s-a uitat la televizor, nu s-a bucurat şi nu s-a întristat, ci a pus mâna pe copia semnată de toţi membri şi a dat un sms la Bucureşti privind rezultatul votului. Contestaţiile sunt greu de susţinut, deoarece PD-L are copiile proceselor de votare, în timp ce PSD a petrecut. În plus, ar reprezenta o imensă greşeală a PSD. Românii sunt deja vlăguiţi de tensiunea campaniei şi a răsturnării rezultatelor şi vor să se ajungă rapid la stabilitate. Şi iată că în loc să provoace Traian Băsescu instabilitate, provoacă Mircea Geoană. Prima dezertare a avut loc. A lui Iohannis. Dezertarea lui Klaus Iohannis dezleagă mâinile PNL. După părerea mea, dacă Traian Băsescu s-a schimbat, şi cred că s-a schimbat, îşi va da seama că, odată obţinuţi încă cinci ani de mandat, trebuie să joace rolul împăciuitorului Mircea Geoană. A învăţat ceva şi, fiind un bun actor, poate să joace şi rolul acesta. Pe de altă parte, nici partidele componente ale coaliţiei conjuncturale nu pot merge până în pânzele albe în condiţiile în care Traian Băsescu mai are încă cinci ani înaintea lui", ne-a declarat Ion Cristoiu.

"E NECESARĂ CONTESTAREA ALEGERILOR"
Stelian Tănase a declarat pentru Jurnalul Naţional că este absolut necesară renumărarea voturilor, din cauza miilor de suspiciuni de fraudă, însă susţine că este un demers inutil, deoarece instituţiile statului nu vor avea curajul să i se opună lui Traian Băsescu. "Este necesară contestarea alegerilor şi renumărarea voturilor, au fost atâtea sesizări, mii de plângeri venite de la cetăţeni şi de la presă, este clar că rezultatul a fost viciat. Eu sunt însă sceptic că va avea o finalitate această contestare, pentru că nici la alte alegeri nu s-a mers până la capăt. La noi alegerile se termină ca la Revelion, după ce s-a îmbătat toată lumea, şi-au spart farfurii în cap, se strâng farfuriile, se uită înjurăturile şi se merge mai departe. Dar nu ştiu cine ar avea acum curajul să se pună împotriva lui Traian Băsescu. Nu avem instituţii ale statului independente, ele sunt aservite politicului şi acum vor fi aservite învingătorului, pentru că funcţionează principiul potrivit căruia «învingătorul ia tot». Nu mai contează că ai câştigat cu 50,3% sau cu 83%, este acelaşi lucru. Eu m-am aşteptat ca aseară să se încheie campania electorală, ca toată această nebunie şi acest haos să se termine şi România să intre într-un moment de pace şi de linişte, pentru că are probleme grave de rezolvat. Numai că eu cred că situaţia asta foarte strânsă face să continue criza politică, conflictul Parlament-preşedinte va continua, n-o să avem guvern de Crăciun şi avem o problemă cu FMI, vor veni şi facturile de iarnă ale cetăţenilor. Partidele vor avea discuţii interne foarte dure, discuţiile dintre ei se vor acutiza, rezolvarea crizei politice stă în interiorul acestor partide. Însă semnalul dat de Iohannis, care a fost primul care a ieşit din joc, mă face să cred că este doar prima retragere, vor fi şi alţii care vor ieşi."

"REZULTATUL S-A RĂSTURNAT ÎN SECŢIILE DIN STRĂINĂTATE ŞI ÎN CELE SPECIALE"

Politologul Cristian Pârvulescu îşi explică răsturnarea de situaţie în privinţa alegerilor prezidenţiale prin votul masiv din afara graniţelor ţării. "Au votat 115.000 de români din afară cu Traian Băsescu, ceea ce înseamnă 78%. Românii din afara graniţelor ţării au avut o influenţă destul de mare asupra votului", a explicat Pârvulescu. "În acest context, înţelegem şi decizia Guvernului de a înfiinţa un număr record de secţii de votare în străinătate", a mai spus profesorul Pârvulescu. O a doua explicaţie a diferenţei dintre rezultatul exit-poll-urilor şi cel al numărătorii votului ar fi existenţa unui număr mare de voturi în secţiile speciale. "Au existat 600.000 de voturi în secţiile speciale. Institutele de sondare a opiniei publice au făcut doar o eşantionare naţională, nu şi unul pe secţiile speciale. Comportamentul electoral în secţiile speciale este unul diferit. În primul rând, prezenţa la vot este mult mai mare faţă de secţiile normale şi, în al doilea rând, ponderea celor care au votat un candidat anume este mai mare decât ponderea celor care au votat în secţiile obişnuite. Deci rezultatul din secţiile speciale nu poate fi suprapus pe rezultatul secţiilor obişnuite şi, în consecinţă, a distorsionat rezultatul exit-poll-urilor", a explicat Pârvulescu, precizând că şi înfiinţarea acestor secţii speciale este tot o creaţie a Guvernului pentru aceste alegeri. O a treia explicaţie oferită de Cristian Pârvulescu este posibila fraudă. "Eu nu mă pot pronunţa în acest caz, dar nu pot ignora semnalele", a precizat Pârvulescu.

Dacă după soluţionarea contestaţiilor rezultatul oficial al alegerilor îl validează pe Traian Băsescu preşedinte, Cristian Pârvulescu crede că acesta ar trebui să găsească o formulă de reconciliere naţională. "Am putea să ne gândim la un guvern cu UDMR şi cu câţiva trădători, dar aceasta nu va forma o majoritate glorioasă. Un asemenea guvern va putea fi oricând dărâmat. Mai degrabă ar fi nevoie de o politică inteligentă de reconciliere naţională. Orice soluţie care merge pe o jumătate de Românie creează probleme în cealaltă jumătate", a declarat Pârvulescu pentru Jurnalul Naţional.
(Aniela Nine, Gabriela Antoniu, Adriana Duţulescu, Monica Iordache Apostol)
194 de infracţiuni la votul de duminică

Comisarul Christian Ciocan, reprezentantul Ministerului de Interne, a declarat ieri că au fost sesizate 194 de infracţiuni în timpul procesului de votare, cele mai multe fiind înregistrate în Dâmboviţa, Teleorman, Vrancea şi Galaţi.

Ciocan a spus că au fost emise două ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pentru o persoană din Săcele, judeţul Braşov, pentru intenţia de vot multiplu, şi pentru alta din judeşul Argeş, comuna Ştefăneşti, pentru oferirea de bunuri alegătorilor în scopul de a vota un anume candidat. Duminică au fost aplicate 269 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 208.870 de lei. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în Dâmboviţa - 29, Teleorman - 16, Vrancea şi Galaţi - câte 12. Cele mai multe persoane cercetate sunt din Dâmboviţa (35), Teleorman (20) şi Galaţi (12), a mai spus Ciocan. Acesta a precizat că cele mai multe contravenţii au fost semnalate în Satu Mare - 46, Dolj - 21 şi Bucureşti - 18. Nu au fost semnalate nereguli în Arad, Bistriţa, Caraş-Severin, Ialomiţa, Vâlcea, Botoşani şi Sălaj. În comuna Ştefăneşti din judeţul Argeş, viceprimarul Ioan Mihalcea era căutat de poliţişti duminică seară, pentru a da explicaţii în legătură cu împărţirea unor pachete votanţilor în cursul serii de sâmbătă. Un bărbat care l-ar fi găzduit pe Mihalcea în timp ce acesta era urmărit de anchetatori a fost reţinut pentru favorizarea infractorului.

SUSPICIUNE DE VOT MULTIPLU ÎN STRĂINĂTATE

Alianţa PSD+PC a cerut copii ale listelor de votare din străinătate şi va compara CNP-urile, în special din Italia, Spania şi R. Moldova, în urma semnalelor privind votul multiplu în diaspora. "Vom compara CNP-urile persoanelor care au votat în secţiile de votare din străinătate, pentru că avem semnale privind comiterea de nereguli. Conform Deciziei 49 a BEC, reprezentanţii partidelor politice pot cere şi obţine copii ale listelor de alegători ai secţiilor de votare din străinătate. Noi am făcut acest lucru şi vom face o comparare a CNP-urilor alegătorilor, mai ales în Italia, Spania şi R. Moldova, în urma semnalelor privind existenţa de voturi multiple", a declarat reprezentantul Alianţei PSD+PC în Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare din străinătate, Andi Lucian Cristea.

El a confirmat că atât PSD+PC, cât şi PNL, UDMR, PRM, dar şi Partidul Verzilor au refuzat să semneze procesul. Cristea a precizat că o sesizare este legată de acţiunile primarului Dorin Chirtoacă, de la Chişinău, care "a dus oamenii la vot cu autocare". Dorin Chirtoacă a declarat pentru MEDIAFAX că a pus la dispoziţie din partea Partidului Liberal din Moldova două autocare cu care a transportat aproximativ 60-80 de persoane la diverse secţii de votare. "A fost o acţiune benevolă de spirit civic", a spus Chirtoacă.


×
Subiecte în articol: alegeri 2009