x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziţia pregăteşte suspendarea preşedintelui Traian Băsescu

Opoziţia pregăteşte suspendarea preşedintelui Traian Băsescu

de Aniela Nine    |    27 Sep 2010   •   00:00

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat ieri că Biroul Permanent Na­ţio­nal a votat, în unanimitate, ca par­la­mentarii PSD să declanşeze proce­dura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu dacă acesta promulgă Le­gea pensiilor în forma adop­tată de Camera Deputaţilor, adop­tare pe care PSD o consideră "frau­duloasă".

"Este o lege care afec­tează viaţa a şase milioane de români, o lege care a afectat probabil pe termen foarte lung credibilitatea lui Traian Băsescu, a partidului pe care îl conduce şi a modului în care PDL înţelege să obţină voturi", a adăugat Ponta.

El a precizat că va discuta şi cu PNL şi PC, dar şi cu parlamentari aparţinând arcului pro-guvernamental, indicând în acest sens UDMR, PDL, mi­no­rităţile naţionale, dar şi parlamentarii independenţi. "Ar putea fi şansa prin care aceştia să îşi salveze conş­tiinţa şi să sancţioneze furtul şi co­rupţia patronate de Traian Băsescu şi realizate de Roberta Anastase", a mai spus Ponta.

PNL şi PC au anunţat deja că vor sus­ţine demersul de suspendare din funcţie a şefului statului. Un prim răs­puns, indirect, a venit ieri de la vi­ce­preşedintele Senatului, Dan Voi­cu­lescu, care le-a propus ieri colegilor senatori din Alianţa PSD+PC un ca­lendar cu acţiunile concrete şi ter­menele până la care acestea trebuie puse în practică pentru ca demersul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu să fie finalizat cu succes.

"Pentru a face împreună saltul de la vorbe la fapte concrete, vă propun spre analiză următorul calendar estimativ al acţiunilor necesare pentru suspendarea Preşedintelui:
● Coagularea unei majorităţi parlamentare care să susţină iniţiativa privind suspendarea Preşedintelui. Termen: 25 octombrie 2010.
● Supunerea la vot în Parlament a propunerii privind suspendarea pre­şedintelui. Termen: 15 noiembrie 2010.
● Depunerea moţiunii de cenzură, adoptarea acesteia şi nominalizarea unui nou prim-ministru. Termen: 22 noiembrie 2010.
● Organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui. Termen: 19 decembrie 2010.
● Organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate. Termen: 20 martie 2011", se prezintă aceste acţiuni într-un comunicat.

În urma discuţiilor din cadrul grupului, senatorii PSD s-au declarat de acord cu acest tip de calendar, de­ma­rarea acţiunilor propuse de­pin­zând însă de promulgarea de pre­şedinte a Legii pensiilor.

×
Subiecte în articol: politic