x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ora premierului, în spatele uşilor închise

Ora premierului, în spatele uşilor închise

de Gabriela Antoniu    |    16 Noi 2018   •   08:12
Ora premierului, în spatele uşilor închise

Opoziţia, mai ales PNL, îşi va fi făcut planuri mari când i-a fost acceptată cererea ca premierul Viorica Dăncilă să fie invitată la Ora prim-ministrului în Camera Deputaţilor. S-a zbătut să obţină cât mai mult timp pentru dezbateri, mai ales că invitaţia venea după raportul MCV şi Rezoluţia Parlamentului European. S-a ales cu o promisiune, asezonată cu ironii.

Viorica Dăncilă era aşteptată miercuri dimineaţă la dezbaterea “Ora premierului” în Camera Deputaţilor. Şeful Executivului nu a mai ajuns la Parlament deoarece programul dezbaterii s-a suprapus cu cel al ceremoniei de depunere a jurământului de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, organizată la Cotroceni.

Dezamăgirea liberalilor a fost cu atât mai mare cu cât, săptămâna trecută, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a încercat să obţină mai mult timp pentru dezbateri la „Ora premierului”. Ea a dat piept cu preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, şi cu vicepreşedintele Florin Iordache, conform stenogramei şedinţei.

“Să fie suplimentat numărul de minute. Solicitarea mea este în baza Regulamentului”, a susţinut Turcan. “Este o interpretare eronată”, i-a răspuns Iordache, invocând prevederile din Regulament. “Puteţi să citiţi, vă rog, articolul? Pentru clarificarea tuturor”, a insistat Turcan. “Doamnă, dar nu vreţi să staţi liniştită să mă ascultaţi şi după aia puteţi vorbi? Păi hai, eu vă respect, aţi văzut, v-am respectat”, i-a dat replica Iordache şi a cerut respingerea propunerii PNL. “Nu pot să-l combat pentru că are Regulamentul de partea dumnealui. Pot fi mai elegant și mai amabil în discuţie, dar nu pot să-l combat. Articolul 206, alineatul 4 (...), eu trebuie să fiu foarte atent că, la ce am auzit, că vor să mă schimbe din funcția de președinte, chiar nu vreau să rămân pe drumuri! Deci, dorm cu Regulamentul sub pernă”, i-a spus Dragnea, ironic, Ralucăi Turcan.

Problemă de „armetică”

Alte ţinte ale ironiilor lui Liviu Dragnea au fost informaţiile tot mai numeroase privind neînţelegerile PSD-ALDE şi vicepremierul Paul Stănescu, semnatar al scrisorii puciştilor. Conform stenogramei şedinţei, Dragnea i-a amintit deputatului liberal că Opoziţia nu poate primi decât 5 minute pentru a-şi exprima punctul de vedere la „Ora premierului”, iar Puterea 15 minute. “După Regulament, doar luăm act de asta, dar în plen o să vedem cum se derulează lucrurile. Nici nu știu dacă majoritatea parlamentară va folosi cele 15 minute, (...) în primul rând trebuie să negociem noi cu ALDE să vedem cum împărțim cele 15 minute, după pondere, după sondaje; deci, vă dați seama că noi deja avem o problemă! De armetică”, a spus Dragnea .

„Nu sunt singurul surd”

În aceeaşi şedinţă, o defecţiune la sonorizare în timp ce vorbea deputatul UDMR Attila Korodi, a fost un nou prilej de ironii. “Secretariatul Camerei, printre alte chestiuni extrem de importante și vitale, puteți să vă preocupați să avem totuși o sonorizare cât de cât în această sală, la aceste şedinţe? Că am constatat că nu eu sunt singurul surd, adică ne auzim foarte greu!”, a afirmat Dragnea. Cum tot nu se auzea ce spune deputatul UDMR, preşedintele Camerei a insistat:” Ştiu, dar eu nu vă aud. Asta înseamnă că, eu fiind o personalitate puternică, și transmit puternic, dar nu primesc la fel. Păi, poate că acesta e singurul microfon care e preluat bine și în rest...”. Deputatul a propus semnalizarea mai bună a unei treceri de pietoni de la Parlament, iar Dragnea a conchis: “Acum se aude şi mai bine, adică aproape deloc”.

×
Subiecte în articol: ora premierului