x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ordonanta DNA, inapoi la Parlament

Ordonanta DNA, inapoi la Parlament

de Oana Stancu Zamfir    |    18 Feb 2006   •   00:00
Ordonanta DNA, inapoi la Parlament

Ordonanta privind infiintarea DNA va fi retrimisa Parlamentului, a a-nuntat seful statului la finalul con-sultarii cu partidele politice, dupa ce luni ii va chema pe liderii aces-tora sa scrie impreuna motivele pentru care actul normativ trebuie reexaminat.

Ordonanta privind infiintarea DNA va fi retrimisa Parlamentului, a anuntat seful statului la finalul consultarii cu partidele politice, dupa ce luni ii va chema pe liderii acestora sa scrie impreuna motivele pentru care actul normativ trebuie reexaminat.

Dupa experienta pe care a avut-o cu statutul parlamentarilor, si el returnat Parlamentului de Presedintie, Traian Basescu a aratat ieri ca nu a vrut sa repete esecul, asa ca i-a chemat in prealabil pe liderii partidelor parlamentare, insotiti de un specialist pentru a intocmi "solutia de retrimitere a ordonantei in Parlament", practic convenindu-se astfel asupra punctelor in divergenta din actul normativ. "Chiar am si discutat cu domnul prim-ministru subiectul, desi domnia-sa mi-a solicitat, atunci, ca si acum, intoarcerea legii la Parlament. Pana la urma, s-a probat ca toata coalitia nu a lucrat unitar", si-a explicat Basescu decizia.

Presedintele a aratat ca s-ar bucura sa aiba si sprijinul partidelor din opozitie, inclusiv al PSD, insa a subliniat ca "nu este adeptul nici unei alte solutii alternative, cum ar fi adoptarea unei legi a DNA prin asumarea raspunderii Guvernului sau emiterea unei noi ordonante de urgenta". "Astfel de abordari ar fi de natura sa discrediteze Parlamentul, si interesul meu si al intregii natiuni este sa avem un Parlament credibil. De aceea, mi se pare potrivit sa dau Parlamentului dreptul pe care il are in mod legitim de a se pronunta asupra legii DNA", a aratat el.

BILANT. Dupa ce PC, minoritatile si PRM au anuntat ca sustin intoarcerea ordonantei DNA in Parlament, iar PSD ca doreste un nou act normativ, ieri si UDMR, PNL si PD au aratat ca sustin rediscutarea actului normativ pe structura emisa de Guvern. Presedintele PD, Emil Boc, a vorbit despre anumite corecturi, care nu afecteaza insa fondul, iar liderul UDMR, Marko Bela, a precizat ca si Uniunea doreste sa aduca o serie de modificari ordonantei DNA, pentru a exclude orice posibilitate de interpretare a acesteia ca fiind neconstitutionala.

In principal, partidele au in vedere existenta DNA ca departament in interiorul Parchetului General si transformarea lui in ordonator secundar, nu principal, de credite. De asemenea, un alt amendament vizeaza numirea procurorilor-sefi de catre presedinte, la propunerea CSM, si nu de catre ministrul Justitiei.

PRIORITATI. La cea de-a doua tema, a demersurilor pentru integrare, Basescu a transmis o noua sageata catre Palatul Victoria, suspectand ca nu tot ce trimite Guvernul in Parlament cu titlu de prioritate pentru integrare chiar este o urgenta. "Am constatat ca in Senat sunt 21 de legi declarate de Guvern a fi prioritati in vederea integrarii in UE, iar in Camera Deputatilor - 36. Sincer, nu am convingerea ca tot acest numar de legi este intr-adevar prioritate de integrare", a intepat Basescu, cerand sa se reanalizeze prioritatile reale.

STATUTUL MINORITATILOR. La solicitarea UDMR, seful statului a mai anuntat ca va analiza in perioada urmatoare si divergentele aparute in coalitie in privinta statutului minoritatilor, astfel incat acesta "sa poata sa-si reia cursul normal". "Cu certitudine, inteleg si sustin nevoia aparitiei unui astfel de statut si in acelasi timp am convingerea ca vom gasi formula unei abordari ponderate, care intr-adevar sa protejeze valorile culturale ale minoritatilor, dar sa nu se constituie intr-o discriminare pozitiva exagerata in raport cu populatia majoritara", a declarat Basescu.

SCHIMBARE DE TACTICA
Decizia sefului statului de a trimite la Parlament spre reexaminare ordonanta DNA a fost comentata ieri de analistul politic Ion Cristoiu. "Traian Basescu nu oboseste a fi surprinzator prin definitie. Ne obisnuisem sa-l stim doar in ipostaza de presedinte-partinitor. Iata-l jucand bine si-n ipostaza de presedinte-mediator. Luand in calcul taraboiul faurit de asa-zisa societate civila pe tema dezastrului provocat de momentul de la Senat, Traian Basescu putea sa retrimita ordonanta a doua zi. N-a facut-o. A manevrat astfel incat sa se astepte de la el postura de mediator. Ca si in cazul crizei de asta-vara, in chestiunea Curtii Constitutionale. Indiferent de motive, nu poate fi decat salutata pledoaria publica a presedintelui pentru a se reda Parlamentului rolul constitutional de stalp al democratiei. Era absolut necesara o asemenea interventie intr-o atmosfera de iresponsabila, de punere la indoiala a statului de drept", ne-a declarat Ion Cristoiu.

INTALNIRE CU DEBUT CONFLICTUAL
Intalnirea sefului statului cu liberalii a inceput de pe pozitii de conflict, Basescu reprosandu-i lui Radu Stroe, presedintele Comisiei de control a activitatii SRI, ca, dupa ce s-au contrat in CSAT in privinta legilor securitatii, acesta a umplut presa de informatii false, lasand impresia ca Romania este un stat politienesc. Radu Stroe si Norica Nicolai, spun surse participante la intalnire, i-au reprosat la randul lor sefului statului ca tine la secret cele sase acte normative in loc sa le lanseze in dezbatere publica. Basescu a argumentat ca proiectele in cauza sunt elaborate de oameni din sistem (servicii de informatii, ministere de resort), motiv pentru care le-a trimis Parlamentului sa le "democratizeze". Basescu ar fi convenit insa cu liberalii ca, dupa ce proiectele vor fi periate de comisiile parlamentare, vor ajunge la Guvern si apoi in Parlament. Cu toate acestea, in declaratia de presa de dupa intalnire, premierul Tariceanu (foto) a insistat ca legile securitatii trebuie discutate cu societatea civila si ca nu trebuie sa restranga in nici un fel drepturile individuale ale cetatenilor. (O.S., M.I.)

ALINT
Liderii UDMR i-au cerut presedintelui sa medieze conflictul legat de statutul minoritatilor si sa formuleze "un mesaj fara echivoc" in ceea ce priveste relatiile interetnice. Marko Bela a sustinut ca Gyorgy Frunda - pe care seful statului l-a intampinat la consultari cu un familiar "Te-au schimbat, ma?" (n.r. - de la presedintia delegatiei la APCE), in timp ce pe udemeristi i-a alintat cu apelativul "scandalagii" - ar trebui laudat pentru activitatea sa, in loc sa fie atacat.
×
Subiecte în articol: basescu politic statului parlament