x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică OSCE ne-a facut raport

OSCE ne-a facut raport

21 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
ALEGERI 2004 - Concluzii la monitorizarea electorala Raportul Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE privind alegerile generale din Romania din 2004 releva carentele legislatiei in domeniu, problemele de la numararea voturilor si critica suspendarea cartilor de alegator.
GABRIELA ANTONIU

EFECT. Masurile luate de Biroul Electoral Central condus de Emil Ghergut privind listele speciale ridica semne de intrebare la OSCE
Potrivit raportului dat publicitatii saptamana trecuta, una dintre principalele problemele observate in aceste alegeri a fost suspendarea de catre Parlament a utilizarii cartilor de alegator, desi legea prevedea acest lucru. In schimb, s-a folosit metoda lipirii unor abtibilduri cu sigla "votat" pe spatele cartilor de identitate, care puteau fi insa date jos foarte usor.

Comisia OSCE nu a primit nici o explicatie convingatoare in ceea ce priveste suspendarea cartilor de alegator. Avand in vedere ca romanii pot vota la orice sectie de votare din tara, pe liste speciale, masura a eliminat o cheie de siguranta impotriva votului multiplu si, se pare, a afectat increderea publicului in procesul electoral. Alegatorii si observatorii interni au semnalat astfel de incidente, dar nu au reusit sa aduca probe suficiente echipei ODIHR.

MASURI. BEC a luat ulterior unele masuri pentru a restrictiona votul pe liste speciale la cateva sectii de votare, dar modul in care a fost implementata a produs confuzie in randul electoratului si a ramas intrebarea daca Biroul are dreptul de a modifica prevederile Legii electorale.

O alta problema sesizata a fost numararea voturilor, din cauza pregatirii insuficiente a oamenilor si a erorilor aparute in procesele-verbale cu rezultate. In raport este amintita acuzatia privind manipularea programului de calculator in care erau introduse datele la nivel central, pentru redistribuirea voturilor nule.

DEFICIENTE. Mecanismele de administrare a alegerilor au functionat, in general, transparent si eficient, desi au fost notate deficiente la sectiile de votare, ceea ce demonstreaza nevoia unei mai bune pregatiri a membrilor comisiilor electorale. Metoda curenta de numire a componentei Autoritatii Electorale Permanente, care va functiona intre ciclurile electorale, ar trebui revizuita pentru a asigura o reprezentare echilibrata.

CONCLUZII

"Minoritatile nationale recunoscute de statul roman au dreptul de a-si trimite reprezentanti in Parlament, dar ambiguitatile prevederilor din acest domeniu ar trebui revizuite. Au existat ingrijorari exprimate de partidele minoritatii rrome si organizatiile neguvernamentale" - Raport OSCE privind alegerile din Romania

MASURI
Intre cele 36 de recomandari facute autoritatilor romane se numara si cele privind accesul observatorilor interni la sedintele comisiilor de votare, inclusiv ale BEC, si la copii ale proceselor-verbale cu rezultatele alegerilor, pentru cresterea transparentei; obligatii pentru mass-media de a marca, cu semne distinctive, materialele electorale publicate; masuri pentru a preveni implicarea prefectilor, primarilor si altor oficiali in procesul de votare si incurajarea participarii populatiei rrome la vot (eliberarea actelor de idenititate necesare).

MASURI
Intre cele 36 de recomandari facute autoritatilor romane se numara si cele privind accesul observatorilor interni la sedintele comisiilor de votare, inclusiv ale BEC, si la copii ale proceselor-verbale cu rezultatele alegerilor, pentru cresterea transparentei; obligatii pentru mass-media de a marca, cu semne distinctive, materialele electorale publicate; masuri pentru a preveni implicarea prefectilor, primarilor si altor oficiali in procesul de votare si incurajarea participarii populatiei rrome la vot (eliberarea actelor de identitate necesare).
×
Subiecte în articol: politic votare