UPDATE 18:30 - Camera Deputatilor, reunita in sesiune extraordinara, a adoptat proiectul privind aprobarea OUG nr. 41/2012 care modifica si completeaza legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului in forma adoptata de Senat.
Decizia a fost luata cu 157 de voturi pentru, niciun vot impotriva si sase abtineri, in absenta deputatilor PDL, care s-au retras de la lucrari.
Inainte de acordarea votului, deputati democrat-liberali au solicitat apel nominal pentru verificarea cvorumului, dar solicitarea nu a fost luata in calcul.
In cadrul dezbaterilor liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus sa fie adoptat un proiect de respingere a Ordonantei.
"Ar trebui adoptata o lege de respingere a OUG, pentru ca exista o lege valida, promulgata", a spus Toader, care le-a replicat deputatilor USL ca "de frica" au pastrat validarea referendumului cu jumatate plus unu din cei inscrisi pe listele electorale.
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, si deputatul PNL Mihai Voicu au sustinut ca Ordonanta nr. 41/2012 vizeaza punerea in acord a legislatiei cu ceea ce a decis CCR.
"Va opuneti pentru ca va este frica de acest referendum", a spus Dusa.
Senatul a stabilit ca intervalul de desfasurare a referendumului este cuprins intre orele 7,00 - 23,00 si ca se pastreaza validarea acestui scrutin cu 50% plus unu din cei inscrisi pe listele electorale.
Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege. (Agerpres)
UPDATE 16:19 - Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat un amendament al PSD si PNL prin care Executivul este abilitat sa stabileasca intervalul de timp pentru desfasurarea referendumului, prin emiterea unei hotarari de Guvern. Amendamentul a fost introdus intr-o initiativa legislativa privind referendumul semnata de trei deputati PDL, la care au fost adoptate amendamente sustinute de grupurile parlamentare PSD si PNL.
In cadrul dezbaterilor, reprezentantii PDL au protestat fata de initiativa USL, iar presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, a anuntat ca democrat-liberalii vor contesta textul legislativ la Curtea Constitutionala.
UPDATE 13:30 - Camera Deputatilor a adoptat, cu 159 voturi "pentru" si 7 abtineri, modificarea OUG privind Curtea Constitutionala in sensul ca se pot contesta la Curtea Constitutionala hotararile Parlamentului care au caracter normativ si care afecteaza valori si principii constitutionale.
Votul a fost dat in absenta deputatilor PDL care au parasit sedinta in semn de protest pentru ca Ordonanta nu a fost respinsa in totalitate.
UPDATE 12:45 - Legea referendumului a fost votata in Senat, in forma aprobata de Curtea Contitutionala, cu amendamentele aduse de USL, respectiv prelungirea programului de vot. Astfel, referendumul se va organiza pe parcursul unei singure zi, intre orele 7:00 si 23:00.
Camera Deputatilor va avea vot decizional pe aceasta lege, insa sedinta din aceasta camera a fost intrerupta din cauza deputatilor PDL, care nu sunt de acord cu amendamentele USL.
UPDATE 12:25 - Plenul Camerei Deputatilor a respins cererea PDL de retrimitere la Comisia juridica a proiectului de aprobare a OUG privind functionarea Curtii Constitutionale.
Decizia a fost luata cu 29 de voturi "pentru", 135 "impotriva" si 8 abtineri.
Initial, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a cerut retrimiterea la comisie a acestui proiect. Solicitarea a fost reluata ulterior de presedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda. El a cerut retrimiterea actului normativ pentru ca deputatii juristi sa intocmeasca un raport de respingere in acest caz, sustinand ca proiectul restrange atributiile CCR.
UPDATE 12:05 - Legea CCR nu a putut fi votata momentan, deoarece USL nu a avut suficiente voturi. Dezbaterile continua.
UPDATE 11:45 - Senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul privind ordonanta 41/2012 referitoare la modificarea Legii referendumului, a anuntat liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Radulescu, la finalul pauzei de consultari a liderilor grupurilor parlamentare.
UPDATE 11:20 - Scandal in Parlament. Deputatii PDL au parasit sala in timpul dezbaterilor pe tema CCR. Deputatii ar urma sa decida astazi, prin vot, soarta ordonantei care prevede ca magistratii Curtii Constitutionale nu se mai pot pronunta pe hotararile Parlamentului.
.................................
Senatorii vor modifica astazi Ordonanta de Urgenta privind referendumul si vor introduce un prag minim de participare drept conditie pentru validarea rezultatului. Modificarea va fi in acord cu legea promulgata in urma cu cateva zile de presedintele interimar Crin Antonescu.
Tot astazi, deputatii se intrunesc in sedinta extraordinara, pentru a adopta legea de functionare a Curtii Constitutionale, dupa recomandarile facute de magistratii Curtii. Deputatii trebuie sa modifice legea in asa fel incat judecatorii Curtii sa se poata pronunta din nou, pe acele hotarari ale Parlamentului care se refera la valori constitutionale.
Ieri, in Comisia Juridica a Senatului, parlamentarii USL nu au reusit sa impuna amendamentele ce priveau eliminarea pragului de 50% plus unu in privinta prezentei la vot si prelungirea programului de vot, liberalii si social-democratii vor incerca sa aprobe respectivele propuneri in plen.
Cele doua amendamente respinse fusesera propuse de catre senatorul PNL Ioan Ghise. Conform Mediafax, Ghise a propus, la art. 5, alin 2 din OUG, introducerea textului: "Guvernul va lua masuri pentru a crea conditiile necesare exercitarii dreptului de participare la referendum a tuturor cetatenilor romani cu drept de vot din tara si strainatate, eliminand obligativitatea prezentarii a 50% plus unu din persoanele prezente pe listele electorale, pentru validarea referendumului".
Al doilea amendament propus la articolul 23, alin 2, care vorbeste despre desfasurarea referendumului, are urmatorul text: "Guvernul va emite Hotarare de guvern pentru organizarea referendumului, in doua zile, la sfarsitul saptamanii".
Potrivit lui Ioan Ghise, Comisia de la Venetia, in articolul 7 al Codului de bune practici in materie de referendum, nu recomanda un cvorum de participare la referendum, intrucat ii asimileaza pe cei care se abtin cu cei care nu sunt de acord.
In plus, pragul de prezenta poate crea o situatie politica dificila, in cazul in care referendumul este adoptat cu o majoritate simpla, dar care este inferioara cvorumului pragului existent.
Ambele amendamente ale liberalului Ioan Ghise au fost respinse de Comisia juridica din Senat, care a pastrat textul Ordonantei de Urgenta in varianta initiala a Guvernului.
Pentru eliminarea pragului electoral se pronuntase si Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), care a declarat inaintea sedintei Biroului Permanent, ca, din punctul sau de vedere, referendumul ar trebui organizat fara prag obligatoriu, acest aspect urmand a se decide in sesiunea extraordinara din aceasta saptamana.
Intrebat daca ar trebui pastrat pragul la referendum, Grebla a precizat ca "nicio tara membra a Uniunii Europene nu are prag". "Pragul electoral inseamna, de fapt, anularea rezultatului oricarui referendum. In Elvetia, care este tara cu cele mai multe referendumuri, locale, cantonale, confederative, prezenta la vot, la referendum, este in medie de 20%, astfel incat numai doua tari ale Consiliului Europeni, din 47 de tari, Lituania si Rusia, au acest prag", a explicat presedintele Comisiei juridice din Senat.