x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Partid nou - PD suna goarna

Partid nou - PD suna goarna

de Oana Stancu Zamfir    |    28 Feb 2006   •   00:00
Partid nou - PD suna goarna

PD a lansat ieri o invitatie publica partidelor parlamentare si extraparlamentare sa vina alaturi de el in crearea unui mare partid popular in Romania. Demersul democratilor confirma scenariul crearii unui mare partid sub umbrela lui Traian Basescu, care sa includa, nu PNL-ul care refuza fuziunea, ci fragmentul favorabil sefului statului. "Asta-i spiritul: daca vrei sa faci parte dintr-un mare partid popular, iti dai demisia din PNL si treci la PD", i-a scapat porumbelul vicepresedintelui PD Liviu Negoita.

PD a lansat ieri o invitatie publica fortelor politice sa i se alature in crearea unui mare partid popular in Romania. Demersul confirma scenariul megapartidului prezidential, care sa includa si fragmente din PNL. "Asta-i spiritul: daca vrei sa faci parte dintr-un mare partid popular, iti dai demisia din PNL si treci la PD", i-a scapat porumbelul vicepresedintelui PD Liviu Negoita.

Emil Boc - presedinte. Adrian Videanu - presedinte executiv. Vasile Blaga - secretar general. Liviu Negoita si Gheorghe Barbu - vicepresedinti. De toti acestia a fost nevoie ieri in conferinta de presa care a succedat sedintei Biroului Permanent National al PD pentru a da replica refuzului PNL pentru fuziune. "Propunerea de fuziune inaintata colegilor liberali a fost practic refuzata", remarca Emil Boc, folosin- du-si urmatoarele fraze pentru a demonta acuzatiile aduse de liberali. Nu este adevarat, spune el, ca democratii nu isi asuma raspunderea guvernarii, atat timp cat integrarea sta pe umerii ministrilor PD Blaga, Boagiu, Macovei, Sulfina Barbu. Nu este adevarat nici ca ei nu sunt solidari cu guvernul, doar ca "PD nu intelege sa fie partas la actiuni impotriva legii precum acordul cu Elvetia prin care un miliard de euro era atribuit fara licitatie sau mentinerea duty-free-urilor, un focar de evaziune fiscala". Si nici incalcarea protocolului nu este adevarata, mai spune Boc, o data pentru ca Elena Udrea ar fi stat sase luni independenta dupa demisia din PNL si in al doilea rand pentru ca la Sectorul 2 nu era un primar democrat ca sa existe obligativitatea sustinerii unui viceprimar liberal. "In plus candidatul PNL nu a obtinut nici voturile liberalilor", inteapa si Boc. "Noi am tacut cand ei nu au respectat decizia luata in CNC pentru sustinerea viceprimarului de la Bacau, unde ei au primar. Si am tacut si cand ne-au luat trei consilieri la Galati. Cine incalca de fapt protocolul?", sare si Vasile Blaga.

DEZVALUIRE. Emil Boc a spus insa ca PD va continua sa functioneze in Alianta, respectand protocolul acesteia, valabil pana in 2008. El dezvaluie insa planul despre care presa a tot relatat in ultima vreme: "PD nu renunta la proiectul crearii unui partid puternic de centru-dreapta, fundamentat pe platforma populara, cu sau fara participarea colegilor liberali", anunta el. Iar "executivul" Videanu detaliaza lansand invitatia PD catre partidele parlamentare si neparlamentare care vor sa faca parte dintr-un mare partid de centru-dreapta. Care sunt acestea, nici unul nu vrea sa spuna. Sigur nu e vorba de PRM, ca interzice statutul. Atat au "smuls" jurnalistii de la Boc. Despre "spiritul" acestui partid si despre intentiile ucenicilor lui Basescu vorbeste mult mai explicit insa Liviu Negoita: "Daca vrei sa faci parte dintr-un mare partid popular, iti dai demisia din PNL si treci la PD. Asta e spiritul!".

IMPACARE. Ulterior, liderii PD si PNL si-au reglat conturile intr-o sedinta de aproape patru ore a Aliantei inceputa cu o declaratie vizibil agresiva a premierului Tariceanu: "Nu i se poate cere PNL sa dispara(…) De partid popular vorbiti la Partidul Liberal?". Din sedinta, cei doi presedinti ai Aliantei au iesit vizibil obositi de disputele din interior, pozand o impacare de ochii soacrei. Ei au anuntat aseara ca au decis sa puna capat conflictelor dintre cele doua partide si ca proba a bunelor intentii sa mearga pe liste comune la alegerile locale partiale din 2 aprilie. "Alianta merge mai departe, va asigur ca nu se destrama, iar fuziunea va fi discutata de acum incolo numai in interiorul Aliantei", a declamat Emil Boc. Despre Elena Udrea, Boc sustine ca nici nu s-a discutat. In schimb s-ar fi discutat despre sanctiuni pentru nerespectarea protocolului Aliantei si despre asumarea guvernarii de catre ambele partide. In urma lor, liberalul Ludovic Orban, a anuntat ca nu renunta la pretentia excluderii Elenei Udrea din PD, subiectul urmand a fi discutat de Alianta in structurile bucurestene. Orban a aratat totodata ca le-a spus colegilor ca Traian Basescu "nu are dreptul sa-si permita sa atace PNL", motiv pentru care si el il va ataca pe presedinte.

MINCIUNI
Declaratia presedintelui PD, Emil Boc, cum ca Elena Udrea nu mai era membra de partid de sase luni este contrazisa chiar de acesta. Intr-un interviu acordat Jurnalului National dupa demisia de la Cotroceni, la sfarsitul lui octombrie 2005, Udrea afirma: "In premiera va spun ca am demisionat din PNL imediat dupa demisia din Administratia Prezidentiala". Udrea si-a prezentat demisia din functia de consilier de stat la 21 octombrie 2005, ca urmare, abia s-au implinit patru luni de cand nu mai este membru PNL. In plus, articolul 1.1.8. din protocolul Aliantei prevede textual ca "partidele membre ale Aliantei nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor celor doua partide", iar o decizie a conducerii Alinatei precizeaza ca este interzis acest lucru "chiar in situatia in care acestia au avut un statut intermediar de independent". (Monica Iordache)
×
Subiecte în articol: politic partid pnl