x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL schimbă culoarea, dar năravul ba

PDL schimbă culoarea, dar năravul ba

de Lavinia Dimancea-Ovedenie    |    23 Aug 2011   •   21:00
PDL schimbă culoarea, dar năravul ba

Portocaliul pedelist nu mai are viata lunga. Oamenii fug de portocaliu, vad in culoare dezastrul economic, iar PDL se vede nevoit sa renunte la el. Au facut-o pana acum Teo Tran­dafir la Bucuresti si mai nou Adrian Radulescu la Neamt. Cei doi au dat oranjul pe verde. Radulescu, cas­tigator la deputatie in fata candida­tului USL Liviu Harbuz, explica de ce a facut-o. 'Verdele este culoarea castigatoare, portocaliul este culoarea invinsilor. Eu i-am spus si domnului Emil Boc sa faca schimbari in acest sens. Oamenii nu mai accepta portocaliul, este o culoare care s-a demo­netizat. I-am spus ca portocaliul a adus numai necazuri si atunci trebuie schimbat. (…) Eu nu am vrut sa se confunde persoana Radulescu cu partidul de la guvernare', a declarat deputatul ales pentru Jurnalul National.

Radulescu nu a vrut sa divulge raspunsul lui Boc la sugestuia de a scapa de portocaliu, insa surse din PDL dau ca sigura rebranduirea partidului si afirma ca acest lucru este sustinut de un curent pu­ternic in partid, inclusiv la Cotroceni.

Oficial, pedelistii de la centru admit ca renuntarea la portocaliu l-a ajutat pe Radulescu. Purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu, crede si el acest lucru si spune ca, din punctul sau de vedere, partidul poate sa adopte o alta culoare. 'N-ar fi o problema sa se schimbe culoarea. Si in fotbal joci cu alte culori, nu numai cu cea a clubului. Importante sunt numele si sigla. Din punctul meu de vedere, culoarea poate sa se schimbe, dar trebuie pastrate toate elementele de identitate ale partidului – semne, nume. In rest, culoarea, sloganurile se schimba, se adap­teaza', a declarat Voinescu pentru Jurnalul National, precizand ca la nivelul partidului nu a fost discutata oficial problema culorii. Europarlamentarul Cristian Preda a avertizat in schimb ca exista 'un blocaj croma­tic', ca oamenii refuza sa primeasca pungile portocalii si trebuie identificate alte culori.

Roberta Anastase, prim-vicepresedinte PDL, crede insa ca renuntarea la portocaliu trebuie sa se faca pe baza unor studii sociologice si nu pe pareri. 'Portocaliul este o culoare a invingatorilor, nu a in­vinsilor. Portocaliul este deocamdata culoarea PDL, nu am discutat problema schimbarii culorii la nivelul partidului. Nu cred ca membrii PDL care au folosit alte culori in campania electorala fac un deserviciu partidului, nici pe departe, obiectivul este acela de a castiga. Candidatii au libertatea de a folosi aceste simboluri asa cum cred ca este mai bine pentru a obtine rezultatul final in folosul partidului', a declarat Anastase.

Analistii intuiesc schimbarea portocaliului. Bogdan Teodorescu, ana­list politic, crede ca PDL se va orienta catre un rebranding si va folosi verdele la alegerile locale. Teodo­rescu a explicat pentru Jurnalul National ca portocaliul este asociat cu dezastrul economic in care se afla Romania, iar folosirea acestuia in continuare nu ar avea decat un efect negativ asupra PDL, putand provoca pierderea de voturi. 'Probabil ca PDL va incerca culoarea verde la locale si vom vedea atunci care vor fi rezultatele. Dar... poti sa o pui pe Elena Udrea si pe rosu, si pe alb, si pe verde, ca ea tot Elena Udrea ramane', a declarat Teodorescu, adaugand ca victoria candidatului PDL de la Neamt nu are legatura cu renuntarea la portocaliu, pentru ca acolo s-a furat la vot cu autobuzul.

Sociologul Vasile Dancu apreciaza in schimb ca Radulescu a castigat tocmai pentru ca a eliminat oranjul, dar si pentru faptul ca nu si-a facut campania cu li­derii PDL, nici macar cu Pinalti. 'PDL nu poate sa ocoleasca decontul politic dupa atatia ani de gu­vernare prin smecherii, disimulari, schimbari de culoare. Singurul lucru care i-ar ajuta pe democrat-liberali ar fi un vot uninominal pur. Insa PDL are cele doua antecedente (cazul Teo Trandafir si cel al lui Adrian Radulescu) care arata ca ascunderea identitatii, camuflajul pot da roade', a declarat Dancu pentru Jurnalul National, convins ca populatia mai putin informata poate sa cada cu usurinta in capcana cromatica a democrat-liberalilor.

In plus, pe blogul personal, intr-o analiza a alegerilor de duminica, Dancu a accentuat ideea ca 'la Neamt, Guvernul si PDL s-au camuflat, si-au schimbat culoarea' si a amintit de militantii PDL care au umblat pe teren si care 's-au uitat cu atentie dimineata in oglinda ca nu cumva sa le scape ceva portocaliu, pentru ca multi ar fi dezlegat cainii la ei'. 'Incepe o noua era – cea a politicii cameleon, partidele isi vor schimba culorile, siglele. (…) Politica de tip cameleon va pulveriza culorile, teoriile, siglele sau mosteni­rile politice. Caruselul a inceput sa se roteasca si daca simtiti o usoara ameteala nu va speriati', a scris Dancu.

'Trebuie schimbat mai mult decat culoarea'
Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, admite si el ca PDL are nevoie de o transformare, inclusiv cromatica. El sustine insa ca schimbarea culorii nu e suficienta si ca trebuie facut mai mult. 'Tot aud in ultimul timp: «Hai sa ne schimbam culoarea! Hai sa ne schimbam numele!». Cred ca e nevoie de mai mult decat atat la PDL. Din pacate, congresul nu a facut decat sa stabilizeze un pic lucrurile acolo, pentru ca erau niste conflicte mocnite intre doua tabere. Acum cred ca lucrurile s-au reasezat acolo, dar partidul are nevoie in continuare de innoire si mai mult decat culoarea, imnul, sloganul. Astea sunt chestiuni de forma. Ele trebuie sa acopere si un continut si continutul ar trebui si el schimbat. Si cred ca se fac pasi in directia asta si se vor face tot mai multi in perioada urmatoare', a declarat Lazaroiu intr-un interviu pentru blogary.ro.

×
Subiecte în articol: politica