Democrat-liberalii au primit cu mare surprindere decizia PSD de a ieşi de la guvernare dacă Dan Nica este revocat de la MAI, începând deja tatonările pentru o susţinere parlamentară, în contextul trecerii unui nou Executiv prin Parlament.
Surse din partid au declarat că prin remanierea lui Dan Nica s-a dorit transmiterea unui mesaj clar, şi anume că premierul nu va mai accepta derapajele din partea miniştrilor PSD, atât la nivelul declaraţiilor cât şi a unor decizii ministeriale.
Din acest motiv, PDL a ieşit cu un mesaj clar după Colegiul Director de duminică, şi anume că nu doresc ruperea coaliţiei, pentru a nu fi responsabili de declanşarea unei crize politice.
Decizia PSD de a ieşi de la guvernare strică planurile PDL, care îşi dorea ca acest conflict să se stingă repede pentru a se intra în dezbaterea pe campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.
Potrivit surselor citate, liderii PDL se tem că ruperea coaliţiei va disipa mesajul preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, iar efectul asupra imaginii PDL va fi negativ, în condiţiile în care PSD va transmite că democrat-liberalii sunt răspunzători, prin remanierea lui Nica, pentru criza guvernamentală.
În plus, lansarea lui Traian Băsescu în cursa electorală s-ar putea amâna, acesta urmând să îşi anunţe candidatura după toţi ceilalţi contracandidaţi ai săi iar Sorin Oprescu ar fi decis, la rândul său, să aştepte rezolvarea crizei guvernamentale pentru a face anunţul oficial.
În privinţa trecerii PSD în Opoziţie şi a depunerii unei moţiuni de cenzură, PDL a început deja negocierile, la nivel parlamentar, pentru a-şi asigura numărul de voturi necesar pentru susţinerea unui nou Guvern.
Potrivit surselor citate, PDL ar mai avea nevoie de susţinerea a aproximativ 10 parlamentari pentru a fi siguri că Guvernul nu va pica în Parlament.
PDL are 168 de parlamentari şi speră să primească susţinerea UDMR şi a grupului minorităţilor, în total ajungându-se la 217 parlamentari.
La aceştia s-ar putea adăuga parlamentarii PSD şi PNL care şi-au anunţat demisiile şi activarea ca independenţi în Parlament.
În total, PDL ar mai avea nevoie de aproximativ 10 parlamentari, pentru a depăşi limita de 236, astfel încât să existe şi o marjă de siguranţă în cazul absenţei la vot a unor parlamentari.
Mediafax