PDL şi UDMR n-au reuşit să forţeze adoptarea în Camera Deputaţilor a unui articol din proiectul legii educaţiei naţionale care prevedea, în forma guvernamentală, predarea Istoriei şi a Geografiei în limbile minorităţilor naţionale la toate nivelurile şcolare.
Articolul fusese modificat în cadrul Comisiei de învăţământ, astfel încât la gimnaziu şi liceu Istoria şi Geografia să fie predate în limba română. Amendamentul a fost formulat în comisie de Adriana Săftoiu (PNL) şi susţinut de deputaţii PNL, PSD şi PC, dar şi de un deputat PDL, fostul lider sindical Cătălin Croitoru.
Pedelistul Valeriu Tabără a declarat chiar de la tribună că amendamentul Comisiei este „de bun-simţ şi realist". Disputa a durat însă ore în şir, PDL fiind acuzat că a sacrificat interesul naţional din cauza dorinţei de a se menţine la putere cu ajutorul UDMR, liderii Uniunii fiind cei direct interesaţi de învăţământul în limba maghiară. „De dragul ciolanului, aţi abandonat către UDMR interesul naţional. Liderii UDMR au făcut presiuni pentru a fi adoptată această prevedere", a declarat Adomniţei în plen, amintind că în 2007, în perioada ministeriatului său, reprezentanţii Uniunii, parteneri de guvernare cu PNL, au cerut acelaşi lucru, dar au fost refuzaţi.
Adomniţei a mai spus că elevii români din Ungaria nu au nici pe departe privilegiile elevilor maghiari din România şi s-a arătat convins că prevederea nu este susţinută cu adevărat nici măcar de ministrul Daniel Funeriu. Pesedistul Adrian Solomon le-a tradus udemeriştilor în maghiară cuvântul „ciolan", iar pedelistul Valeriu Tabără le-a amintit că pentru a fi cetăţean român trebuie să ştii limba română, precum şi istoria şi geografia României. Argumentele au trecut şi în registrul politic, deputatul PSD Anghel Stanciu avertizându-i pe udemerişti că dacă cetăţenii de etnie maghiară nu vor şti să citească nici măcar indicatoarele rutiere „vor pleca la Bucureşti şi vor ajunge la Budapesta, iar UDMR nu va mai avea 6% în Parlament".
Atmosfera s-a mai detensionat când într-o lojă a sălii au apărut Ion Iliescu şi Lester Brown, aflaţi în vizită la Camera Deputaţilor. Pesediştii au început să aplaude, iar pedeliştilor li s-a luat un pic gândul de la riscurile legii şi s-au lansat în vociferări cu aluzii la mineriade.
După două ore de discuţii, liderii grupului PDL şi-au chemat deputaţii la o şedinţă de disciplinare, fără rezultat însă, pentru că, întorşi în plen, n-au avut curaj să treacă la vot pe articolul respectiv. Pedeliştii nu erau foarte siguri că îi depăşesc numeric pe cei din grupurile PNL şi PSD şi nici nu se puteau baza pe grupul minorităţilor, care nu susţin cerinţele UDMR. După vreo două pauze succesive, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a propus suspendarea şedinţei şi reluarea discuţiilor în această dimineaţă.
Citește pe Antena3.ro