x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL-PD / Fuziune in schimbul locurilor de parlamentari europeni

PNL-PD / Fuziune in schimbul locurilor de parlamentari europeni

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    10 Oct 2006   •   00:00
PNL-PD / Fuziune in schimbul locurilor de parlamentari europeni

Sedinta de aseara a liderilor PNL si PD a oferit doua surprize greu de intrevazut. Daca in ultimele luni, liberalii si democratii au sarit peste intalnirile de luni ale Aliantei, aseara trecusera mai bine de cinci ore si sedinta nu se terminase. Despre bugetul pe 2007 s-a discutat, au spus oficial liderii celor doua partide. Aici intervine insa a doua surpriza. In discutiile aliatilor s-a strecurat din nou... fuziunea PNL-PD. Subiectul l-ar fi deschis presedintele democrat Emil Boc, spun surse liberale. Boc le-ar fi povestit colegilor din PNL ca in Biroul Permanent al PD de ieri-dimineata s-ar fi discutat patru ore despre relatia cu PNL si ar fi fost intrebat daca nu mai e o sansa pentru fuziune. Nu mai e, ar fi raspuns penelistii, invocand din nou originea liberala si apartenenta lor la forurile liberalilor europeni unde Tariceanu este chiar vicepresedinte.

CONDITII. Democratii au pus insa pe masa un element greu, cu nuanta de santaj: listele pentru Parlamentul European (PE). Daca PD si PNL vor candida separat, dupa cum arata sondajele, PD va trimite mai multi parlamentari europeni, care se vor afilia la popularii europeni, in timp ce liberalii vor fi cel putin la jumatate din numarul pedistilor, iar contributia lor la grupul liberal din PE va fi "subtire". Asta in conditiile in care forta liberala in Parlamentul European e oricum in scadere.

Acestea fiind zise, democratii si liberalii s-au aratat dispusi la negociere: fuziune contra candidatura comuna pentru PE, cu numar egal de parlamentari pe liste. Despre cum s-au inteles insa, parerile sunt impartite. "Sa faca ei public anuntul cu liste comune pentru PE si dupa aia mai facem pasi. Poate discutam si despre fuziune", spun surse liberale, PNL asteptand o saptamana raspunsul PD. "Da, facem liste comune, dar mai intai sa dea ei raspunsul clar cu fuziunea", spun pedistii, care ar avea tema de la Basescu sa faca ce stiu, numai sa obtina anticipatele. Pentru ca, in gandirea PD, alegerile pentru PE si fuziunea merg mana in mana cu alegerile anticipate. Pentru care PD isi mentine oferta de a-l lasa pe Tariceanu sa mai stea premier inca doi ani. (Oana Stancu, Monica Iordache Apostol)

×
Subiecte în articol: politic