x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL scărţăie la vărf

PNL scărţăie la vărf

de Monica Iordache Apostol    |    19 Noi 2007   •   00:00
PNL scărţăie la vărf

Supapa liberală a inceput să slăbească, disensiunile dintre cele două grupări de la nivelul conducerii PNL incepănd să iasă la suprafaţă. Săptămăna trecută, doi dintre oamenii susţinuţi de Tăriceanu, Adrian Cioroianu şi Bogdan Olteanu, s-au trezit dezavuaţi public de o parte a vicepreşedinţilor liberali.


Supapa liberală a inceput să slăbească, disensiunile dintre cele două grupări de la nivelul conducerii PNL incepănd să iasă la suprafaţă. Săptămăna trecută, doi dintre oamenii susţinuţi de Tăriceanu, Adrian Cioroianu şi Bogdan Olteanu, s-au trezit dezavuaţi public de o parte a vicepreşedinţilor liberali.


Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti, rămas in folclorul liberal drept autorul formulei "miniştri-papagali" din guvernul Tăriceanu, s-a declarat săptămăna trecută ca fiind in imposibilitatea de a-l mai apăra pe deţinătorul portofoliului Externelor, Adrian Cioroianu. După ce ministrul a comis a doua gafă, spunănd că deportarea ţiganilor infractori nu se va face "prea curănd", Haşotti a cedat nervos şi a declarat in conferinţa de presă că nu-l mai poate apăra public. "Domnul Cioroianu a greşit ieri incă o dată şi nu pot să nu recunosc acest lucru. Eu, ieri in faţa dumneavoastră, i-am luat apărarea, dar acum nu mai pot să-i iau apărarea. El nu este nici rasist, nici xenofob şi, dacă tăcea, filosof rămănea", a declarat Haşotti. Mai mult, afirmaţia lui a fost precedată de o şedinţă a senatorilor PNL in care Cioroianu a fost ţinta criticilor tuturor. Grupul senator al PNL ii reuneşte pe liberalii cu state vechi, precum Puiu Haşotti, Radu Stroe, Norica Nicolai - majoritatea extrem de critică cu privire la prestaţia miniştrilor lui Tăriceanu.

TABERE. La vărful PNL, nemulţumirile sunt camuflate bine in public, dar taberele sunt clar conturate. Pe de o parte, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Radu Stroe, Puiu Haşotti şi, din cănd in cănd, Ludovic Orban, formează grupul greilor din partid.

De partea cealaltă sunt tinerii susţinuţi de Tăriceanu in guvern, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, ultimul avănd in partid cea mai mare influenţă asupra premierului. Bogdan Olteanu a căzut şi el victimă criticilor venite din cealaltă tabără. Vicepreşedintele Crin Antonescu l-a dezavuat pe Bogdan Olteanu pentru declaraţia potrivit căreiaNicolas Taubman, ambasadorul SUA la Bucureşti, a fost numit in acest post graţie banilor vărsaţi in contul de campanie al lui George Bush.

"Acest lucru este inacceptabil şi riscă, din punct de vedere diplomatic, să aibă o conotaţie care nu reprezintă in nici un fel punctul de vedere al PNL", a declarat Crin Antonescu. Norica Nicolai şi Crin Antonescu au incercat acum căteva săptămăni să forţeze o remaniere guvenamentală, fară succes insă.


Motreanu dă explicaţii

Mandatat de premierul Tăriceanu, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, s-a intălnit cu un reprezentant al ambasadei SUA la Bucureşti, la cererea acestuia, pentru a-i oferi explicaţii legate de declaraţia lui Olteanu. Intălnirea a avut loc la sediul PNL . Situaţia a fost salvată tot cu explicaţia că Olteanu nu face parte parte din conducerea partidului, neavănd nici o funcţie, şi deci nu reprezintă poziţia liberalilor. Ambasada SUA nu a negat intălnirea, spunănd că "ofiţerii ambasadei se intălnesc in mod regulat cu un număr mare de reprezentanţi ai spectrului politic, pentru a cunoaşte in profunzime evoluţiile politice şi economice din Romănia". Surse liberale mai spun că, tot pentru a imbuna relaţiile, reprezentanţi ai ambasadei vor fi invitaţi la o acţiune electorală a PNL, la Ateneul Romăn.

×
Subiecte în articol: politic pnl