x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pomană curată!

Pomană curată!

de Monica Iordache Apostol    |    08 Aug 2007   •   00:00
Pomană curată!
Sursa foto: Christian Silva/

Majorarea pensiilor, compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, reducerea TVA la alimente, mărirea salariilor profesorilor, muzică populară pe gratis tot pentru pensionari. Guvernul şi partidele parlamentare s-au luat la intrecere in a arunca cu pomeni electorale in romăni.


Guvernul a făcut ieri primul pas pentru majorarea pensiilor, aprobănd hotărărea de modificare a legii prin care punctul de pensie va creşte de la 1 septembrie cu 5%, valoarea acestuia ajungănd la 416 lei. Tot ieri, miniştrii au aprobat şi majorarea punctului de pensie pentru agricultori cu 50%. Generozitatea Guvernului nu se opreşte insă aici. De căteva săptămăni, conferinţele de presă de după şedinţele Executivului sunt pline de anunţuri privind acordarea de ajutoare. Spre exemplu, săptămăna trecută, guvernul a deschis larg buzunarul alocănd 16.000 de miliarde de lei pentru primăriile de la ţară, pentru agricultori şi pentru familiile nevoiaşe. 1.110 localităţi din 40 de judeţe au primit bani pentru poduri, podeţe şi punţi pietonale, agricultorii au primit 13.200 de miliarde de lei vechi pentru motorină, seminţe, pesticide şi ingrăşăminte, iar 377 de familii şi persoane singure care se află "in situaţii de extremă dificultate" au primit 4,5 miliarde de lei vechi.


VENITUL MINIM ŞI MEDICAMENTELE. Guvernul şi-a umplut bine tolba cu promisiuni şi pentru anul viitor. Anul va debuta cu mărirea punctului de pensie la 37,5% din valoarea salariului mediu brut. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, anunţa acum o săptămănă că şi nivelul venitului minim garantat va fi, in 2008, superior celui de anul acesta, şi că vor beneficia de el 300.000 de familii şi persoane singure. Mai mult, premierul Tăriceanu promitea, luna trecută, că din 2008, şi medicamentele pentru pensionari ar putea fi compensate 90%. Cu o singură condiţie. Nu să se găsească bani pentru compensare, cum v-aţi aştepta, ci... să meargă sistemul informatic de gestionare a cheltuielilor Casei de Sănătate de la 1 septembrie 2007. "Nu garantez, nu imi place să promit şi să nu fac, dar, dacă sistemul informatic va funcţiona, vom lua această măsură", susţinea premierul in faţa unor pensionari pe care i-a intălnit intr-un parc la Ardud, Satu Mare. Nici profesorii n-au fost uitaţi. Cum bugetul pe anul 2008 prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, ministrul Cristian Adomniţei a promis creşteri salariale şi pentru această categorie.


BĂTAIE PE TVA LA ALIMENTE. Cum Guvernul are la dispoziţie buzunarul public şi işi poate asuma impărţirea pomenilor, partidelor din opoziţie nu le rămăne decăt să lupte cu arme inegale. Reducerea TVA la alimente e o măsură pe care se bat atăt PSD căt şi PC, prin iniţiative legislative. Conservatorii au un proiect de lege adoptat de Senat, dar blocat la Camera Deputaţilor, prin care s-ar reduce TVA la alimentele de bază de la 19% la 9%. Ideea a fost prinsă din zbor de PSD, vicepreşedintele Ilie Sărbu declarănd şi el că partidul său va promova in toamnă o iniţiativă legislativă in acest sens. In compensare, PSD vrea majorarea accizelor la produsele de lux: blănuri, bijuterii, parfumuri, maşini de lux. Generozitatea PSD pe seama bugetului de stat merge insă pănă la iniţia o lege privind acordarea de despăgubiri pentru agricultorii care practică "agricultură de subzistenţă".


Amintiri cu Adrian Năstase

PSD trăieşte electoral şi din amintirea iniţiativelor fostului premier Adrian Năstase pregătite tot inaintea alegerilor, in 2004. Legiferate abia in 2006, pomenile lui Năstase sunt folosite abia acum, urmănd să intre in aplicare in 2008. Astfel, preşedintele PSD, Mircea Geoană, anunţa in luna iulie că va intra in vigoare compensarea in bani a tichetelor de călătorie nefolosite acordate pensionarilor şi acordarea a 25% din pensia soţului decedat către cel supravieţuitor. Geoană a plusat promiţănd pensionarilor, la Slatina, şi gratuitate la abonamentele la tv, dublarea numărului de bilete de tratament şi intrarea liberă la spectacolele de muzică populară şi teatru. PSD a mai depus la Senat un proiect de lege privind majorarea pensiilor militare de stat cu 3%, păna la 9% şi unul privind acordarea unei prime de 17.000Â lei celor care renunţă la tractorul uzat pentru a-şi cumpăra unul nou.

×
Subiecte în articol: politic psd