x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta, în Parlament: Susţinem organizarea referendumului într-o singură zi, cu program de vot extins, de la 7:00 la 23:00

Ponta, în Parlament: Susţinem organizarea referendumului într-o singură zi, cu program de vot extins, de la 7:00 la 23:00

18 Iul 2012   •   06:04
Ponta, în Parlament: Susţinem organizarea referendumului într-o singură zi, cu program de vot extins, de la 7:00 la 23:00
UPDATE 10:50 - Victor Ponta sustine o conferinta de presa, la aceasta ora, la Parlament. Premierul a declarat ca Guvernul sustine ca legea CCR sa fie adoptata de catre Parlamentul Romaniei si CCR sa se pronunte asupra deciziilor Plenurilor.

Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:

- Guvernul sustine pentru ca legea Curtii Constitutionale sa fie adoptataa de Parlament in acea forma care a rezultat din deciziile succsive ale CCR. Curtea are prin lege toate puterile pe care le-a stabilit prin deciziile sale.

- Referitor la legea referendumului, Guvernul a sustinut decizia presedintelui Crin antonescu de a promulga acea lege care prevede ca demiterea pres se face cu majoritatea voturilor exprimate daca la referendum s-au prezentat jumatate plus unu din cetatenii inscrisi pe listele electorale. Singura modificare suplimentara pe care Guvernul o va sustine este extinderea programului de vot in cursul zilei de 29 iulie. Astfel, programul de vot va fi extins de la 7:00 la 23:00. Oricine se opune acestei masuri este de rea-credinta.

- referitor la raportul Comisiei Europene, mi-am asumat 11 puncte importante puse in discutie de presedintele Barroso. Acest raport va oglindi justitia in cinci ani de Basescu. Lucrurile rele petrecute in acesti cinci ani trebuie indreptate in viitor. Dincolo de cum va expertiza Comisia Europeana justitia din Romania, obligatia Guvernului este sa promoveze o reforma reala si de structura a justitiei din aceasta tara.

Premierul Victor Ponta se va prezenta, astazi, in fata Parlamentului, pentru a prezenta raspunsul transmis Comisiei Europene in urma celor 11 intrebari primite din partea presedintelui forului european, Jose Manuel Barroso.

"Ieri, am raspuns la 11 intrebari pe care presedintele Comisiei Europene le avea la adresa Romaniei, am transmis deja raspunsurile si, de altfel, inteleg ca maine voi prezenta aceste raspunsuri si in fata Parlamentului, un lucru care este absolut normal. Consider ca pastrarea unui tip de monitorizare pe justitie este un lucru util si necesar, mai ales ca este vorba de raportul pe ultimii cinci ani: asta este justitia dupa 4 ani si 10 luni cu domnul Basescu si doua luni cu noi aflati la guvernare si Basescu presedinte. Ceea ce sunt absolut convins- si o sa spun si maine in fata Parlamentului - este ca trebuie sa indeplinim in continuare conditiile cerute de Comisia Europeana, dar cel mai important lucru este sa facem un sistem de justitie benefic romanilor. Marea noastra problema nu este Comisia Europeana, ci ca romanii nu au incredere in justitie, ca procesele dureaza prea mult, sunt hotarari care denota o practica neunitara, avem in continuare mari probleme de infrastructura, cu numarul de dosare pentru fiecare judecator", a declarat Ponta.

Comisia Europeana recomanda ca Guvernul si institutiile cheie din Romania sa-si demonstreze angajamentul fata de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept si independentei justitiei, printr-o serie de "pasi urgenti", conform proiectului raportului Comisiei Europene privind MCV pe Justitie.

"Cel mai important pas pe care vor trebui sa il faca Guvernul si institutiile cheie din Romania va fi sa isi demonstreze angajamentul fata de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept si independentei justitiei. Aceasta necesita un numar de pasi urgenti pe care vor trebui sa ii faca Guvernul si Parlamentul", se arata in proiectul raportului, obtinut de MEDIAFAX si care urmeaza sa fie dezbatut si aprobat miercuri de Comisia Europeana.

Conform proiectului, CE face o serie de recomandari care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se mentine progresul inregistrat sub MCV.

In plus, Comisia Europeana ar putea adopta in acest an un nou raport MCV privind Romania care sa analizeze daca ingrijorarile legate de respectarea statului de drept si independenta justitiei au primit raspuns adecvat, precum si daca este respectata separatia puterilor in stat.

"Avand in vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport in cadrul MCV privind Romania pana la sfarsitul anului 2012. In acest raport se va constata daca ingrijorarile exprimate privind respectarea statului de drept si independenta sistemului judiciar au primit raspuns adecvat si daca respectarea principiului democratic al separarii puterilor in stat a fost restabilita. Comisia va monitoriza progresele cu atentie, prin intermediul unor misiuni regulate, dar si printr-un dialog strans cu autoritatile din Romania si din statele membre", se mai arata in proiectul raportului.

Comisia Europeana va definitiva, astazi, textul raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie referitor la Romania, dupa ce va fi analizat punct cu punct raspunsul Guvernului de la Bucuresti referitor la cele 11 probleme ridicate de Comisia Europeana.


×