România doreşte să arate că integrarea sa în NATO şi în Uniunea Europeană a fost un succes, iar acest lucru poate fi un exemplu pentru popoarele ucrainean, moldovean şi georgian, care trebuie să fie susţinute, a declarat premierul român Victor Ponta, într-o intervenţie la CNN International.
''Este întotdeauna mai uşor să faci declaraţii politice decât acţiuni concrete. Dar, ceea ce vedem noi acum în apropierea graniţelor României - Ucraina, Moldova sau Georgia - ar putea părea foarte îndepărtat pentru politica din Marea Britanie sau Franţa. Dar ei sunt vecinii noştri şi noi dorim sa arătăm că exemplul României, exemplul Poloniei, au fost evenimente încununate de succes în ceea ce priveşte integrarea în NATO şi în Uniunea Europeană. Şi dacă popoarele ucrainean, moldovean şi georgian, dacă conducerea politică are curajul de a spune 'da' Occidentului, 'da' Alianţei Nord-Atlantice, 'da' Uniunii Europene, noi nu ar trebui numai să aplaudăm. Noi ar trebui să le ajutăm în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură, investiţiile în dezvoltarea instituţiilor democratice şi europene'', a spus Ponta, în emisiunea The Business View difuzată de CNN International.
În legătură cu o eventuală candidatură a sa la preşedinţia României, Victor Ponta a menţionat că nu exclude această variantă, dar mai important este faptul ca România să îşi menţină tendinţa pozitivă, întrucât primii ani ai României după aderarea la Uniunea Europeană au fost foarte grei. ''Iar în prezent, după mulţi, mulţi ani dificili şi după multe sacrificii, se pare că România nu mai este o problemă pentru Uniunea Europeană. Este mai degrabă o ţară de foarte multă încredere şi o ţară în rapidă dezvoltare în estul graniţei Uniunii Europene'', a precizat premierul, potrivit Agerpres.
Referitor la situaţia economică a României, Victor Ponta a menţionat că ultimele date statistice, precum creştere economică de 4% din PIB şi rată a şomajului de 6,7%, dau speranţe nu numai pentru România, dar aproape pentru toţi noii membri ai Uniunii Europene din partea estică a Europei.
''Noi suntem mai bine pregătiţi acum pentru toate provocările, în special în sectorul energetic, care vin din proasta relaţie pe care Uniunea Europeană o are acum cu Rusia'', a mai spus Victor Ponta.