x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta pentru Der Spiegel: Guvernul meu va face tot ce îi stă în putinţă pentru a combate corupţia. Sperăm că vom adera la Schengen în toamnă

Ponta pentru Der Spiegel: Guvernul meu va face tot ce îi stă în putinţă pentru a combate corupţia. Sperăm că vom adera la Schengen în toamnă

de Rador    |    23 Iul 2012   •   11:18
Ponta pentru Der Spiegel: Guvernul meu va face tot ce îi stă în putinţă pentru a combate corupţia. Sperăm că vom adera la Schengen în toamnă

Agentia de presa Rador publica interviul integral acordat de premierul Romaniei, Victor Ponta, publicatiei germane Der Spiegel si dat publicitatii luni, in editia online. Redam mai jos traducerea interviului realizat de Erich Follat.

"Victor Ponta este, la 39 de ani, cel mai tanar sef de Guvern din Uniunea Europeana si, totodata, cel mai controversat. Ales de Parlamentul Romaniei la 7 mai, prim-ministrul conduce o coalitie nationalista de stanga, care a emis o serie de decrete care i-a facut pe multi sa creada ca incearca sa monopolizeze puterea politica din tara. Uniunea Europeana a fost extrem de critica, comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, vorbind chiar despre "un fel de lovitura de stat". Fostul ministru roman de Externe Andrei Plesu a scris de curand, intr-un comentariu pentru Spiegel, ca tara sa este in pragul unei dictaturi. Ponta, fost procuror si profesor de drept, spune ca "astfel de cuvinte, din partea unor colegi stimati" sunt foarte greu de acceptat. Este insa clar ca premierul roman a subestimat serios reactia europeana la modul sau de abordare a guvernarii.

Spiegel este primul organ international de presa pe care l-a primit Ponta de cand a izbucnit furtuna de proteste, spunand ca doreste sa vorbeasca "deschis" despre pozitiile sale. Cu toate acestea, a refuzat sa raspunda la intrebari legate de acuzatiile de plagiat ale tezei sale de doctorat. Interviul a avut loc in biroul sau din Bucuresti, dintr-o cladire cenusie din epoca comunista. In timpul discutiei, Ponta a fost flancat atat de drapelul Romaniei, cat si de cel al Uniunii Europene.

SPIEGEL: Domnule prim-ministru, toata Europa se intreaba cine sunteti: un democrat, un conducator autoritar sau autorul unei lovituri de stat?

VICTOR PONTA: Inca de cand am iesit in strada, pe cand aveam 17 ani, sa protestez, in pofida riscului la care ma expuneam, fata de dictatura comunista, am fost un democrat fervent. Am condus organizatia de tineret a partidului meu in timpul negocierilor pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007. Sunt un european convins; viitorul Romaniei este o Europa unita. Iar aceasta arata cum imi indeplinesc functia de prim-ministru.

SPIEGEL: Comisia Europeana vede lucrurile cu totul altfel. Vi s-a cerut de curand sa mergeti la Bruxelles, unde ati fost acuzat public de subminarea statului de drept si a democratiei. Presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a spus ca ati "zdruncinat increderea noastra" si v-a solicitat sa va revizuiti deciziile in 11 cazuri concrete. Nu va impresioneaza acest lucru?

VICTOR PONTA: Bineinteles ca ma impresioneaza. Ma raneste si a fost un soc pentru mine. Sunt in politica de 12 ani si m-am dedicat mereu Europei - si acum, asta. Dar daca Europa are astfel de indoieli asupra unui stat membru, atunci trebuie sa ne conformam. Abordarea sa este cea mai constructiva cale de a repune lucrurile in ordine. Barroso are dreptate.

SPIEGEL: Iertati-ma? Recunoasteti...

VICTOR PONTA: … ca trebuie sa-mi dau seama ca nu am explicat bine intotdeauna politicile mele, ca nu am comunicat suficient de bine cu Europa. Nu ma deranjeaza sa corectez perceptiile gresite si sa clarific neintelegerile care provoaca atata ingrijorare partenerilor nostri europeni. De aceea, la intoarcerea de la Bruxelles, am acceptat rensonsabilitatea de a lamuri toate punctele criticate si de a lua masurile necesare pentru a-i convinge pe partenerii nostri europeni - chiar si acele puncte care tin mai degraba de responsabilitatea Parlamentului decat de a mea.

SPIEGEL: Este vorba doar de perceptii gresite si neintelegeri? Haideti sa trecem in revista cateva puncte. De exemplu, ati limitat semnificativ autoritatea Curtii Constitutionale.

VICTOR PONTA: Aceasta nu a fost niciodata intentia mea. O ordonanta in acest sens tocmai a fost abrogata, la initiativa mea. Guvernul meu a promis sa respecte deplin independenta Justitiei.

SPIEGEL: UE a mai insistat sa anulati ordonante de urgenta care v-ar fi dat puterea de a abroga legi.

VICTOR PONTA: Si in aceasta privinta am spus clar ca vom actiona exclusiv in limitele Constitutiei. Vrem, de asemenea, sa dam curs cererii Bruxelles-ului de a numi un avocat al poporului independent din punct de vedere politic, care sa supravegheze institutiile noastre democratice. Aceasta decizie trebuie insa luata de parlamentari; nu o pot lua singur.

SPIEGEL: Laureata Premiului Nobel Herta Müller, nascuta in Romania, s-a alaturat altor artisti respectati, plangandu-se de limitatea libertatii artistice din tara, sub Guvernul dumneavoastra. Ea s-a plans ca Institutul Cultural Roman a fost trecut sub controlul Senatului si a fost "politizat" in favoarea Guvernului.

VICTOR PONTA: Va asigur ca nu trebuie sa va ingrijorati. Independenta culturala este in continuare garantata, ca si libertatea presei. Ar trebui sa vedeti toate lucrurile negative pe care le scrie presa romaneasca despre mine.

SPIEGEL: Totusi, initiativa de suspendare a adversarului dumneavoastra politic, presedintele conservator Traian Basescu, este urmata in continuare. Referendumul national va avea loc la 29 iulie.

VICTOR PONTA: Ceea ce nu intelege lumea in Europa este ca procedurile de suspendare nu sunt rezultatul deciziei mele personale, ci al hotararii Parlamentului, ca urmare a faptului ca o majoritate a reprezentantilor poporului este de parere ca Basescu si-a depasit atributiile. Constitutia Romaniei permite un asemenea referendum. Dar acum, la cererea Bruxelles-ului, se va folosi o procedura adoptata ceva mai inainte: referendumul va fi validat doar daca voteaza jumatate plus unul dintre alegatorii inscrisi pe liste.

SPIEGEL: Daca doar 45% se prezinta la vot, dar majoritatea se pronunta impotriva lui Basescu, credeti ca ar trebui sa ramana in functie?

VICTOR PONTA: De el va depinde daca va ramane in functie sau nu. Intr-o asemenea situatie, ar trebui sa se intrebe pe cine reprezinta - in niciun caz majoritatea populatiei. Inca o data: imi voi respecta cuvantul, chiar intr-o astfel de situatie.

SPIEGEL: Tot ce spuneti pare ca v-ati intors cu 180 de grade, de parca ati fi cedat total in fata Bruxelles-ului.

VICTOR PONTA: Nu mi se pare, si nu este stilul meu de a face politica. Dar sunt convins ca scrisoarea mea detaliata catre presedintele UE a lamurit toate problemele existente.

SPIEGEL: Bruxelles-ul pare sa fie de alta parere. Barroso a avut un ton foarte sceptic, chiar si dupa ce a primit scrisoarea dumneavoastra. A spus ca va va judeca dupa fapte, nu dupa promisiuni.

VICTOR PONTA: Si asa si trebuie.

SPIEGEL: Intre timp, conform raportului UE dat publicitatii miercurea trecuta, Romania ramane sub supraveghere speciala si UE profund ingrijorata. Asta nu prea aduce a declaratie de incredere. Asemenea Bulgariei, Romania ramane sub supraveghere din cauza reformei inadecvate a sistemului judiciar si a agravarii coruptiei. Este tratata ca membru de categoria a doua a UE.

VICTOR PONTA: Nu e nimic nou. De vina pentru existenta acestor rapoarte bianuale ale UE este in primul rand Basescu. Coruptia nu a scazut in perioada mandatului sau. Dimpotriva. De cand am aderat la UE, in 2007, am cazut sapte locuri pe lista Transparency International. Dar Guvernul meu va face tot ce-i va sta in putere sa combata coruptia. Si speram din inima ca vom putea adera la Spatiul Schengen la toamna.

SPIEGEL: Liderii UE au decis ca permisiunea de a adera la regimul Schengen, al calatoriilor fara viza, va depinde de indeplinirea promisiunilor dumneavoastra referitoare la deficientele democratice.

VICTOR PONTA: Ar fi pacat pentru noi, dar si o mare pierdere pentru partenerii nostri, pentru intreaga Europa, daca nu am fi acceptati in zona frontierelor libere.

SPIEGEL: Romania trece printr-o criza economica. Moneda dumneavoastra s-a depreciat la cotatii istorice fata de dolar si euro, dar lupta pentru putere dintre dumneavoastra si rivalul dumneavoastra Basescu pare sa fi afectat grav economia. Pachetul de imprumut de 5 miliarde de euro, pe care l-ati primit de la consortiul condus de Fondul Monetar International, este in pericol.

VICTOR PONTA: Sunt in functie de numai 11 saptamani, nu ma puteti invinovati pentru criza economica romaneasca. In plus, imprumutul de la FMI este in siguranta. Pentru Romania este foarte importanta indeplinirea angajamentelor sale financiare. S-a confirmat ca asa am facut - am primit ratingurile. Dar bineinteles ca suntem in plina criza economica, impotriva careia trebuie sa luptam. Si, ca veni vorba, ne bazam mult pe investitorii germani ca sa depasim criza.

SPIEGEL: Relatiile dintre dumneavoastra si Guvernul german sunt tensionate. Ambasadorul dumneavoastra la Berlin a fost de curand convocat la Ministerul de Externe, din cauza ingrijorarilor legate de masurile luate de Guvernul dumneavoastra, un pas semnificativ in lumea diplomatiei.

VICTOR PONTA: Facem tot ce putem sa linistim Germania, lucru pe care l-am promis diplomatilor dumneavoastra aici, in discutii personale. M-am intalnit cu reprezentanti ai Camerei de Comert germane si cu oameni de afaceri germani. Legaturile stranse cu tara dumneavoastra, o prietena deosebita de multi ani, sunt extrem de importante pentru noi. As dori, de asemenea, sa invit politicieni de seama din Berlin la Bucuresti.

SPIEGEL: Ma indoiesc ca vor accepta o astfel de invitatie, in acest moment. V-a ranit faptul ca doamna cancelar Angela Merkel l-a sunat pe Basescu si nu pe dumneavoastra, zilele trecute? Nu a fost un afront direct?

VICTOR PONTA: Bineinteles ca as fi preferat sa ma fi sunat pe mine. Dar exista o relatie indelungata intre Merkel si Basescu, legaturi profunde intre conservatori, trebuie sa acceptam asta, este total legitim. Si sunt optimist ca voi reusi sa conving Guvernul Germaniei de cele mai bune intentii ale mele. Desigur ca ar fi bine daca Berlinul ar asculta argumetele ambelor parti din Romania.

SPIEGEL: In sondajele de opinie publica dinaintea alegerilor parlamentare din noiembrie, partidul dumneavoastra conduce detasat. Se pare ca va asteptati la o lunga cariera politica.

VICTOR PONTA: Asa este.

SPIEGEL: Ati putea trai fara sa detineti o functie politica?

VICTOR PONTA: Oricat mi-ar placea aceasta profesie, exista viata in afara politicii.

SPIEGEL: Ce v-ar placea sa faceti in loc de politica? Sa va intoarceti la fosta profesie de avocat?

VICTOR PONTA: Daca ar fi sa nu mai activez in politica, mi-ar placea sa fiu procuror, poate chiar sa revin la fosta pozitie de procuror principal anticoruptie. Mi-ar mai placea sa merg la Curtea Internationala de Justitie de la Haga si sa-mi fac meseria contra dictatorilor. Asta ar fi frumos: sa traiesc intr-o Europa unita si sa-i urmaresc penal pe acei politicieni care au calcat in picioare drepturile omului.

SPIEGEL: Domnule prim-ministru, va multumim pentru acest interviu."

×