x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta spune că nu ştie nimic despre o eventuală introducere a taxei pentru fast-food şi bere

Ponta spune că nu ştie nimic despre o eventuală introducere a taxei pentru fast-food şi bere

de Mediafax    |    17 Mai 2012   •   15:32
Ponta spune că nu ştie nimic despre o eventuală introducere a taxei pentru fast-food şi bere

Premierul Victor Ponta a sustinut, azi, ca nu detine informatii legate de introducerea taxei pe produse fast-food si la berea cu alcool, adaugand in acelasi timp ca acest subiect urmeaza sa fie discutat.

"Nu cunosc, o sa discutam", a raspuns Ponta unei intrebari a presei pe aceasta tema.

Ministrul Sanatatii a anuntat, azi, ca prin noua lege a sanatatii ar putea fi introdusa taxa pe fast food si pe berea cu alcool, intrucat este vorba de o alimentatie nesanatoasa care creste morbiditatea pe anumite boli si, respectiv, de un produs alcoolic.

"Prin noua lege incercam introducerea taxei pe produsele nesanatoase tip fast food care aduc prejudicii sanatatii si, de asemenea, pe berea cu alcool", a spus ministrul Sanatatii.

Vasile Cepoi a precizat insa ca este vorba despre proiectul legii sanatatii, aflat in curs de elaborare, iar aprobarea acestei propuneri este o decizie politica.

Introducerea taxei pe fast food a mai fost in atentia autoritatilor si in 2011, insa, dupa mai multe dezbateri contradictorii, a fost amanata, pe motiv ca este foarte greu de implementat.

Patronatele atentionau insa ca introducerea taxei pe fast food ar putea duce la cresterea pretului alimentelor in medie cu peste 20 la suta, dar si la disponibilizarea a 36.000 de salariati, respectiv 20 la suta din personalul din industria alimentara.

O alta initiativa privind taxa pe fast-food a fost lansata marti de catre presedintele Comisiei de sanatate din PNL, Eugen Nicolaescu, care a anuntat ca PNL doreste schimbarea modului de finantare din domeniu prin desfiintarea completa a asigurarilor sociale de sanatate.

La solicitarea presei de a comenta aceasta declaratie, premierul a spus ca a discutat cu liderul PNL, Crin Antonescu, iar concluzia a fost ca Nicolaescu a vorbit in nume personal, seful Executivului adaugand ca nu se va mai intampla ca "fiecare sa fie vedeta pe domeniul lui" si precizand ca el nu conduce un Guvern ca acela al Conventiei Democrate, in care fiecare iese pe strada si isi da cu parerea.

Medicii au opinii diferite legate de introducerea taxei pe fast food, unii sustinand ca reducerea accesului la alimente nesanatoase ar fi un lucru benefic, iar altii fiind de parere ca o masura represiva este partial utila si ca educatia ar fi o solutie mult mai buna.

Intrebati care este opinia lor cu privire la cea de a doua tentativa a Ministerului Sanatatii de introducere a taxei pe fast food, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobantu, si presedintele Societatii de Medicina Interna, prof. dr. Ioan Bruckner, au avut puncte de vedere diferite.

"Sustin, din punct de vedere medical, ca fiind un lucru foarte util reducerea accesului atat de mare la alimente nesanatoase. Este o masura buna", a declarat prof. dr. Maria Dorobantu.

In opinia profesorului Ioan Bruckner, educatia pentru sanatate ar fi o masura mai buna si mai utila decat cea represiva.

"La TV sunt mereu reclame la alimente nesanatoase. Tendinta spre o masura represiva este partial utila. In schimb, educatia pentru sanatate este sigur o masura foarte utila. Ar fi foarte, foarte improtant sa ne axam pe masuri educative. Educatia este foarte importanta", a subliniat profesorul Bruckner.

×
Subiecte în articol: taxa fastfood taxa bere