x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Dăncilă, acuzată de discriminare, va fi audiat de CNCD

Premierul Dăncilă, acuzată de discriminare, va fi audiat de CNCD

16 Feb 2018   •   12:26
Premierul Dăncilă, acuzată de discriminare, va fi audiat de CNCD

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în ceea ce priveşte declaraţiile premierului Viorica Dăncilă - care i-a numit ''autişti'' pe cei care ''dezinformează UE'' -, şefa Executivului urmând să fie citată pentru audieri marţi, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele CNCD, Asztalos Csaba. 

"Încă nu s-a înregistrat o sesizare la CNCD şi am demarat noi autosesizare, deci o procedură din oficiu. (...) Marţi vom organiza citarea şi audierea doamnei prim-ministru, după care vom adopta o hotărâre", a precizat vineri Asztalos Csaba. 

El a vorbit şi despre faptul că premierul şi-a cerut scuze ulterior declaraţiei. 

"Scuzele unei persoane care e acuzată sau ajunge la concluzia că a săvârşit o discriminare este o circumstanţă care este luată în considerare de regulă la stabilirea unei sancţiuni, cum a fost de exemplu în cazul domnului Mihai Tudose, care şi-a cerut scuze public şi, după declaraţia cu steagurile, Colegiul a luat în considerare aceste scuze", a arătat preşedintele CNCD. 

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, va fi citat la audieri şi Mihai Gâdea, moderatorul emisiunii de la Antena 3, în care premierul a făcut afirmaţia respectivă. 

"În urma îndeplinirii procedurii legale, CNCD va analiza declaraţia în speţă şi comportamentul moderatorului, din perspectiva săvârşirii unei posibile fapte de discriminare, prin încălcarea dreptului la demnitate umană a persoanelor cu autism", arată CNCD. 

Premierul Viorica Dăncilă şi-a cerut scuze public pentru declaraţia de joi seară, din cadrul unei emisiuni televizate, şi a precizat că prin comparaţia făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului. 

"Îmi declar sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija şi de susţinerea noastră. Avem datoria să dovedim înţelegere şi umanitate, să le respectăm drepturile, să le apărăm demnitatea", a afirmat prim-ministrul Dăncilă, potrivit unui comunicat al Guvernului, transmis vineri AGERPRES. 

Şeful Executivului subliniază că doar printr-o atenţie constantă acordată persoanelor cu dizabilităţi se poate contribui la integrarea acestora în societate şi punerea în valoarea a calităţilor lor. "M-am implicat activ în tot ceea ce înseamnă promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Ca prim-ministru, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune în practică, în cel mai scurt timp, măsuri active destinate rezolvării dificultăţilor pe care le întâmpină semenii noştri", a subliniat Viorica Dăncilă. AGERPRES

×
Subiecte în articol: viorica dancila