PSD a reacţionat, marți, după ce preşedintele României a catalogat drept inaceptabilă propunerea de a lua persoanele de peste 65 de ani de lângă familii. Social-democrații susțin că și ministrul Sănătății a admis această posibilitate, dar și-a negat afirmațiile, după reacția publică de revoltă.
PSD a reacţionat, marți, după ce preşedintele României a spus că este inacceptabilă propunerea doctorului Streinu Cercel ca persoanele de peste 65 de ani să fie luate şi băgate în carantină. PSD spune că astfel de declarații au fost făcute și de ministrul Sănătăţii, care le-ar fi negat apoi.
„După măsura prin care i-au silit să se înghesuie în magazine, în interval de două ore, la un loc cu ceilalţi cetăţeni, milioane de români de peste 65 de ani s-au îngrozit, joi, când ministrul PNL al Sănătăţii le-a spus, la TV, cu gura lui, că există şi posibilitatea de a îi lua de acasă pentru a-i trimite la hotel, în carantină forţată, exact ca în timpul Gulagului sovietic! După reacţia publică de revoltă, ministrul şi-a negat propriile afirmaţii, minţind în faţă o naţiune întreagă! : „Ne-am gândit EFECTIV și la niște metode să îi ducem într-un hotel, într-o cameră cu tot confortul în care să vină cineva să aibă grijă de ei”. : „Am văzut multe site-uri astăzi, dând oarecum, chiar spunând, că ar fi fost varianta mea în care persoane peste 65 de ani, că au fost afectate de COVID sau nu, vor fi duse în spații. Nu”, se arată într-un comunicat al PSD.
Social-democrații susțin că acesta este un exemplu pentru „modul în care Guvernul PNL gestionează această criză”.
„Nu e greşeala lor, românii nu au înţeles bine! Nu a fost ideea lor, alţii sunt de vină! Aşa explică Guvernul PNL toate prostiile pe care le fac pe seama cetăţenilor:
- au dat ordin să nu se mai trateze în spital asimptomaticii, iar a doua zi l-au revocat;
- au impus populaţiei restricţii de deplasare, dar le-au înlăturat pentru cei care pleacă la muncă în Germania;
- au anulat prin Ordonanţa Militară nr. 9, ceea ce interziceau în Ordonanţa Militară nr. 8, cu privire la exportul de cereale;
- platforma pentru acordarea sprijinului către IMM-uri a fost activată abia la o lună după anunţarea măsurilor şi s-a blocat în prima zi, ”datorită” atacurilor cibernetice extreme, nu incapacităţii lor;
- s-au lăudat cu anularea propriei decizii de a exclude vacanţa din perioada în care părinţii pot rămâne acasă pentru a-şi supraveghea copiii;
- şi-au renegat propriile dispoziţii prin care şoferii de TIR erau băgaţi în carantină, blocând astfel aprovizionarea cu alimente şi materiale sanitare;
- şi-au retras propria Ordonanţă de Urgenţă privind amânarea ratelor bancare, dar nici în noua formă nu au eliminat „dobânda la dobândă”
- au anunţat ca pe un trofeu trimiterea în şomaj tehnic a jumătate dintre bugetari, apoi au negat că ar fi avut astfel de discuţii;
- şi, cel mai grav, au minimizat cu bună ştiinţă pericolul COVID-19, spunându-le românilor că noul virus e ca ”orice răceală” şi neluând nicio măsură pentru pregătirea ţării pentru gestionarea pandemiei!”, se mai arată în comunicatul PSD.
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, marți, o reacție virulentă la adresa planului lui Adrian Streinu-Cercel, spunând că în țara noastră nu vor fi impuse măsuri totalitare, iar un astfel de plan este „inacceptabil”. Șeful statului nu a pronunțat numele Institutului Național „Matei Balș” sau al directorului său, Adrian Streinu-Cercel.
„Într-un astfel de plan cineva propunea de exemplu, o măsură aberantă, altfel nu pot să îi spun, cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse într-o anumită zonă de carantină”, a spus Ioahnnis.
„Astfel de planuri prost gândite și prost prezentate nu fac decât să inducă panică în populație și panica este ultimul lucru de care avem nevoie”, a mai spus președintele.
În proiectul propus de Adrian Streinu Cercel apare o nouă categorie de risc, și anume 40-65 de ani. Bătrânii ar trebui să mai stea izolaţi încă 12 săptămâni.
Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.
Potrivit documentului, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.
Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40 - 65 de ani, proiectul lui Cercel prevede „izolare totală” acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.