Rozmarinul este o plantă care se adaugă în preparatele culinare și are multe beneficii pentru sănătate. Cercetările privind efectele sale asupra scăderii colesterolului sunt limitate dar unele studii arată că poate avea proprietăți benefice pentru sănătate.
Beneficiile rozmarinului asupra sănătății
Unele studii pe animale au sugerat că extractele de rozmarin pot reduce colesterolul și pot îmbunătăți profilurile lipidice. De exemplu, studiile la șobolani au ajuns la concluzia că rozmarinul poate reduce colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele, deși sunt necesare mai multe cercetări la om pentru a confirma aceste efecte.
Conform unui studiu din 2014, persoanele care au luat zilnic 2, 5 sau 10 g de pulbere de rozmarin au observat o scădere a nivelului colesterolului total. Ei au sugerat că această plantă poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare și alte afecțiuni cronice. Cu toate acestea, studiul a folosit doar un eșantion mic, astfel încât sunt necesare cercetări suplimentare pentru a trage concluzii mai ferme, scrie medicalnewstoday.com.
Deasemena, compușii antiinflamatorii din rozmarin, cum ar fi carnosolul, ar putea ajuta la reducerea inflamației, susținând indirect nivelurile sănătoase de colesterol, notează spynews.ro.