x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD poate sta mai putin in Opozitie

PSD poate sta mai putin in Opozitie

13 Feb 2005   •   00:00

Presedintele executiv al PSD, senatorul Octav Cozmanca, considera ca, "daca exista intelepciune si rabdare", perioada de Opozitie a PSD poate fi mai scurta de patru ani.

CARMEN VINTILA

PARLAMENT. Octav Cozmanca e de parere ca lucrurile pot evolua de o maniera spectaculoasa si da sfaturi membrilor PSD
Octav Cozmanca a declarat sambata la Suceava ca in PSD "au fost si sunt framantari" ale unor colegi "care se visau ministri pe viata", informeaza Mediafax. Presedintele executiv al PSD a spus ca sunt de inteles nemultumirile unor membri ai partidului fata de pierderea guvernarii, dar ca "trebuie sa privim lucrurile barbateste". El a subliniat ca PSD a pierdut "de o maniera mult mai dramatica" alegerile in 1996, dar a reusit din 1997 sa actioneze astfel incat in anul 2000 sa castige detasat alegerile parlamentare si prezidentiale. In Parlament suntem foarte aproape, ca numar de parlamentari, de actuala majoritate guvernamentala, iar lucrurile pot evolua de o maniera spectaculoasa. Aceasta perioada de Opozitie poate fi foarte scurta daca avem intelepciune si rabdare, daca ne intelegem rolul si locul", a spus Cozmanca.

VOT. Totodata, Cozmanca a apreciat ca functiile in PSD se obtin prin votul delegatilor Congresului si nu prin "dobandirea de imagine mediatica" prin diverse lansari si crearea de probleme.

El a precizat ca in momentul de fata in PSD exista dispute privind accederea in functii de conducere ale partidului, dar ca acestea trebuie "discutate colegial, in cadrul partidului". Cozmanca a subliniat ca aceia care au incercat sa translateze disputele in afara PSD vor fi "apreciati ca atare" pentru "vedetism" sau pentru "nerabdarea de a fi originali". Cozmanca a mai spus ca, deocamdata, nu si-a propus sa candideze la o functie de conducere in partid.

NEVOIE. Pe de alta parte, presedintele executiv al PSD a apreciat ca in acest moment PSD are nevoie sa fie condus atat de Iliescu, cat si de Nastase, acestia fiind in prezent, in opinia sa, cei mai buni politicieni ai Romaniei. Cat priveste solutia BExC privind alegerea directa a presedintelui, presedintelui executiv si secretarului general, Cozmanca considera ca "este benefica" pentru ca asigura coerenta actului de conducere. "Nu vor mai fi decizii unilaterale, ci decizii luate de trei si supuse aprobarii Biroului Executiv National", a spus el. Cozmanca a mai precizat ca daca Iliescu va candida la functia de presedinte al PSD, acesta va avea sustinerea multor organizatii, dupa cum si Nastase va avea o sustinere importanta pentru functia de presedinte executiv, "in ciuda unor speculatii ale unor doi-trei oameni care au pareri de alta factura".

Cozmanca a respins posibilitatea unei scindari a PSD, admitand existenta unor "discutii ale unor nemultumiti". "Este posibil ca din PSD sa plece unii rataciti care au ajuns interesati in PSD, unii frustrati care nu mai au demnitatile din perioada 2001-2004. Evident, nu oameni politici, ci oameni de duzina", a mai spus el.

DEZACORD
Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat ca va candida la Congresul PSD pentru functia de secretar general al partidului si ca nu este de acord cu introducerea in statut a functiei de presedinte executive, idee cu care nu a fost de acord nici in urma cu un an. In opinia sa, o structura de partid care cuprinde si acest post nu este compatibila cu structurile partidelor social-democrate din Europa. "Peste tot exista functiile de presedinte, vicepresedinte si secretar general", a adaugat Ponta, aratand ca aceasta pozitie nu are legatura persoana care va ocupa functia de presedinte executiv.

×
Subiecte în articol: politic psd cozmăncă