x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD - Rotatia baronilor, bagata in sedinta

PSD - Rotatia baronilor, bagata in sedinta

11 Mai 2005   •   00:00

PSD ia astazi in discutie prezenta prin rotatie a presedintilor de filiale in conducerea centrala a partidului. Cel mai avantajat, conform criteriilor de reprezentare, ar fi seful PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu.

  • de LAVINIA DIMANCEA
  • POLITIC
  • DREPTURI. Congresul PSD din 21 aprilie a consfintit prin modificarile la statut posibilitatea liderilor din teritoriu de a avea un cuvant de spus la centru
    Fosti lideri ai PSD, perdanti la Congresul din aprilie, precum si renumiti baroni locali se vor regasi, in urmatorii doi ani, in conducerea de la varf a partidului.

    Fiecare dintre cei 42 de presedinti ai organizatiilor judetene ale PSD are un loc asigurat, pe perioada determinata, in Biroul Permanent National (BPN). Modificarile la statut, adoptate la Congresul din 21 aprilie consfintesc cooptarea in BPN a opt presedinti de organizatii judetene, care vor reprezenta cele opt regiuni de dezvoltare economica.

    VECHII. Potrivit statutului, toti presedintii de organizatii din fiecare regiune, intre care unii cu probleme de imagine, etichetati drept baroni locali, vor fi prezenti, prin rotatie, in Biroul Permanent. Radu Mazare de la Constanta, Marian Oprisan de la Vrancea, Ioan Rus de la Alba sau Mihai Bar de la Bihor sunt doar cativa dintre fruntasii judeteni care vor avea un cuvant de spus in conducerea centrala a PSD. In BPN se vor regasi insa si fosti lideri ai partidului care au pierdut batalia pentru un post la Congres si care vor fi "recompensati" acum cu un loc, chiar si temporar, in Birou, gratie calitatii de lider de filiala. Este cazul lui Viorel Hrebenciuc, seful organizatiei Bacau, si al lui Dan Ioan Popescu, liderul organizatiei Bucuresti.

    IMAGINE. In ce priveste posibilitatea ca prezenta in BPN a unor baroni locali sa creeze prejudicii de imagine PSD, vicepresedintele Mihai Tanasescu spune ca liderii judeteni au fost alesi de membrii partidului si nu impusi. "Liderii de organizatii sunt alesi. Ne place sau nu ca au probleme de imagine, aceasta este situatia. Nu pot justifica acest lucru decat cei care i-au ales. Au legitimitatea membrilor de partid si vor face parte din actualele structuri. Cand organizatiile isi vor da seama ca liderii nu ii reprezinta, acesti oameni vor disparea, mai devreme sau mai tarziu", ne-a declarat Tanasescu.

    DURATA. Mecanismul de rotatie si perioada mandatului fiecarui lider judetean in BPN stau astazi pe masa intalnirii conducerii PSD cu sefii de organizatii. Potrivit vicepresedintelui Mihai Tanasescu, decizia modului cum se va realiza aceasta rotatie revine organizatiilor judetene. Numarul de judete dintr-o regiune de dezvoltare economica (intre 2-7) va fi insa unul din factorii care vor determina durata prezentei unui sef de filiala in BPN. La aceasta se adauga, potrivit lui Tanasescu, si alte criterii, precum marimea judetului si potentialul economic al acestuia, astfel incat unii lideri de filiale vor avea o perioada mai mare de mandat sau vor fi prezenti chiar de mai multe ori in BPN. Una dintre organizatiile privilegiate va fi PSD Bucuresti. Aceasta, pentru ca Bucurestiul face parte dintr-o regiune care mai cuprinde doar judetul Ilfov, ceea ce face ca rotatia sa se faca doar intre liderii D.I. Popescu si Gabriel Oprea. Avand in vedere marimea organizatiei Bucuresti, dar si potentialul economic al Capitalei, balanta pare sa incline pentru un mandat mai lung in BPN a lui Dan Ioan Popescu.

    ×
    Subiecte în articol: politic psd