x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raport - Alesii, refuzati la informatii secrete

Raport - Alesii, refuzati la informatii secrete

11 Noi 2004   •   00:00

Parlamentarii cu certificate de securitate intampina "reticenta, lipsa de incredere si de transparenta" din partea unor institutii de securitate cand solicita, in baza legii, informatii clasificate, se arata intr-un raport elaborat de Fundatia Eurisc si Comisia de aparare a Camerei Deputatilor.

Acest raport a fost elaborat cu sprijinul Centrului pentru Controlul Democratic al Fortelor Armate din Geneva si a fost dat publicitatii ieri, la Centrul de informare pentru cultura de securitate din SRI, de presedintele Comisiei de aparare, Razvan Ionescu, si directorul Eurisc, Liviu Muresan.

In raport se arata ca unele institutii au tendinta de a supralicita necesitatile de securitate, clasificand mai mult decat este necesar unele aspecte ale activitatii lor.

Presedintele Comisiei de aparare, Razvan Ionescu, a spus ca majoritatea refuzurilor primite de parlamentari, atunci cand au cerut informatii clasificate, s-au referit la achizitiile de tehnica. Ionescu a evitat insa sa numeasca institutiile care nu au oferit informatii.

SOLUTII. Problema accesului la informatii clasificate ar putea fi rezolvata fie prin decizia partidelor de a forma comisiile din domeniu numai din parlamentari care detin certificat de securitate, fie prin acordarea accesului la informatii in mod automat, in baza mandatului obtinut la alegeri, considera autorii raportului. O alta propunere vizeaza crearea unei Comunitati de informatii care sa coordoneze serviciile de informatii si departamentele de profil ale ministerelor. Comunitatea ar urma sa fie controlata de o singura comisie parlamentara, care sa preia atributiile actualelor Comisii SRI, SIE si de aparare.

DEMARCATIE
Problema esentiala in exercitarea controlului parlamentar consta in identificarea liniei de demarcatie intre competentele Parlamentului si cele ale Executivului, adica in ce masura ar trebui sa se implice Legislativul in activitatile Guvernului si pana la ce limita este oportun ca politicul sa intre in zona structurilor de securitate, concluzioneaza autorii raportului. Sistemul de securitate din Romania cuprinde fortele armate, structurile politiei si ale jandarmeriei, serviciile de informatii, structurile speciale, structurile de protectie si paza.

×
Subiecte în articol: politic informaţii