x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Razboi psihologic - PD ii cere PNL sa se "maturizeze"

Razboi psihologic - PD ii cere PNL sa se "maturizeze"

de Oana Stancu Zamfir    |    09 Mai 2006   •   00:00
Razboi psihologic - PD ii cere PNL sa se "maturizeze"

In timp ce PNL lupta la scena deschisa impotriva "comunistului" Basescu si unui PD pus sa faca guvernare cu PSD, democratii joaca scena stabilitatii politice, intr-un razboi psihologic generat de vechiul scenariu al numirii lui Theodor Stolojan in fruntea Executivului.

Conducerea Partidului Democrat a iesit ieri la rampa pentru a raspunde acuzatiilor cu care PNL a bombardat in week-end. Presedintele Emil Boc, presedintele executiv Adriean Videanu, secretarul general Vasile Blaga si vicepresedintele Liviu Negoita s-au prezentat in conferinta de presa care a succedat sedinta saptamanala a Biroului Permanent pentru a spune... "No comment". Fie ca a fost vorba de colaborarea secreta cu PSD, de amenintarea schimbarii din functie a premierului Tariceanu sau de referirea personala la Emil Boc vazut drept "o caricatura de activist UTC-PCR", toate acuzatiile PNL au primit acelasi raspuns. "Vrem stabilitate politica", si-au justificat liderii PD strategia. "PD nu va intra in nici un joc pentru a nu crea o criza de natura sa afecteze stabilitatea politica a tarii si integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a citit Boc "rezolutia" BPN, aratand ca PD se va concentra pe problemele ce tin de integrarea in UE, de gestionarea inundatiilor si nu de "jocuri politice". Vasile Blaga a aratat ca PD a interzis prin programul politic orice apropiere de PSD. Intrebat ce ar aduce liniste in Alianta si stabilitate politica in Romania, Boc a raspuns scurt: "Maturitatea".

AVOCATII LUI BASESCU. Nu la fel au stat lucrurile cu afirmatiile pe care liberalii le-au facut in privinta presedintelui Traian Basescu. Liderii PD au sustinut practic conferinta de presa pentru a arata ca seful statului nu este un comunist, asa cum l-a caracterizat Ludovic Orban. "Atat noi ca partid, cat si presedintele Romaniei, ne respectam angajamentele asumate in fata opiniei publice. Daca cineva s-a indepartat de la agenda pe care am stabilit-o impreuna, aceasta problema o au colegii nostri de la PNL", a sustinut Liviu Negoita, aratand ca Basescu a fost cel care a transferat 1,3 milioane de dosare catre CNSAS, a declasificat arhivele Dunarea si Pactului de la Varsovia si a infiintat o comisie prezidentiala pentru condamnarea comunismului.

In privinta casei din Strada Mihaileanu, liderii PD au refuzat sa spuna daca gestul lui Basescu a fost unul moral, aratand insa ca povestea in cauza a facut obiectul unei anchete care "a demonstrat pe deplin legalitatea ei".

SCHIMBAREA LUI TARICEANU
Ofensiva PNL la adresa PD din week-end-ul trecut nu a mai fost urmare a vreunei iesiri publice a presedintelui Basescu la adresa guvernului, ca pana acum. Motivul, care a reiesit chiar din declaratiile reprezentantilor PNL, este legat de anuntata motiune de cenzura a PSD-PRM. Liderii PNL suspecteaza ca reprezentantii PD vor vota aceasta motiune, determinand caderea Guvernului, astfel incat Tariceanu sa fie inlocuit cu Theodor Stolojan (foto). De aici si anuntul facut de Ludovic Orban si de Crin Antonescu cum ca PNL va trece in opozitie in urma unei asemenea "miscari" politice. Daca public conducerea PD dezminte ca ar face "jocuri politice", unii lideri ai PD admit, neoficial, ca un asemenea plan este posibil, insa chiar cu concursul unor parlamentari PNL.

Schimbarea nu l-ar afecta doar pe Tariceanu, spun surse din partid, ci si pe acolitii acestuia din Guvern. Ramas fara sprijinul partidului, Tariceanu ar pierde si functia de presedinte al PNL, care sa fie preluata tot de Theodor Stolojan, de Mona Musca sau de Valeriu Stoica, mai prevede scenariul PD. Noua linie a PNL s-ar putea legitima astfel prin valorile Aliantei D.A. din campania electorala, iar fuziunea cu PD ar fi din nou un subiect "la zi". Alegerile anticipate ar fi iesit din plan, spun sursele citate. Ultimele conflicte fac aproape imposibila participarea PNL si PD ca alianta intr-o eventuala campanie, iar separat nici unul dintre ele nu intruneste un scor electoral care sa determine o alta configuratie de guvernare decat cea existenta. Liderii PD resping astfel si neoficial un guvern cu PSD, aratand ca nu schimbarea coalitiei ii intereseaza, ci schimbarea premierului. "Acum exista doua forme de PNL: PNL-ul propriu-zis si PNL-ul lui Patriciu. Noi am facut alianta cu PNL, nu cu Patriciu", declara ieri un lider marcant al PD.
×
Subiecte în articol: politic pnl