x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Răzvan Ungureanu, la SIE

Răzvan Ungureanu, la SIE

de Monica Iordache Apostol    |    Victor Ciutacu    |    14 Noi 2007   •   00:00
Răzvan Ungureanu, la SIE
Sursa foto: www.presidency.ro /

Fostul ministru de Externe este asul din măneca preşedintelui Romăniei pentru şefia vacantă a SIE. Propunerea este greu de refuzat public de către premier, dat fiind că Ungureanu este incă membru al PNL şi a fost favorit pentru prima poziţie la europarlamentare.

Preşedintele Traian Băsescu e pe cale să facă o mutare prin care să dea şah premierului Tăriceanu. Propunerea pe care intenţionează s-o facă pentru şefia Serviciului de Informaţii Externe (SIE), rămasă vacantă după demisia lui Claudiu Săftoiu, este Mihai Răzvan Un-gureanu, fostul ministru de Externe inlocuit cu Adrian Cioroianu, actualmente reprezentant al Romăniei la Iniţiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena.

De altfel, conform unor surse politice la nivel inalt, acesta are deja programată pentru ziua de joi acordarea unui megainterviu unuia dintre cotidienele centrale extrem de favorabile preşedintelui Băsescu. Imediat după publicarea materialului, profitănd de polemica declanşată de acuzaţiile de pasivitate la adresa SIE in scandalul de tip xenofob din Italia, Traian Băsescu ar urma, conform surselor citate, să-şi anunţe public propunerea de succesiune la cărma spionajului extern.

ŞAH LA PREMIER? Mişcarea l-ar pune intr-o mare dificultate pe Tăriceanu, dat fiind că Mihai Răzvan Ungureanu incă este membru al PNL şi, mai mult decăt atăt, a figurat multă vreme ca propunere a partidului pentru primul loc al listei de candidaţi la alegerile europarlamentare. Iar o eventuală opoziţie făţişă a premierului faţă de această propunere ar fi greu de justificat in plan public. Potrivit Legii 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, conducerea Serviciului de Informaţii Externe este asigurată de un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la propunerea preşedintelui Romăniei.

×
Subiecte în articol: politic