x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Recomandari - CRP nu vrea ziaristi informatori

Recomandari - CRP nu vrea ziaristi informatori

05 Aug 2006   •   00:00

Clubul Roman de Presa (CRP) recomanda, pentru evitarea conflictului de interese ca jurnalisti, sa nu fie membri de partid si sa nu fie angajati ca informatori sau ofiteri acoperiti ai unor servicii secrete. Prezentam integral comunicatul CRP dat ieri publicitatii:
"Serviciile secrete au posibilitatea de a infiltra, cu respectarea legii, ofiteri acoperiti si de a recruta informatori din mediile pe care le socotesc de cuviinta, cu conditia sa justifice aceste actiuni, din punct de vedere operational si financiar, in fata Parlamentului.

In ceea ce priveste mass-media, intrucat conditia de gazetar presupune in mod esential transmiterea informatiilor catre public, Clubul Roman de Presa considera ca exista o incompatibilitate fundamentala intre meseria de jurnalist si statutul de ofiter acoperit sau informator pentru serviciile secrete, intrucat in aceste cazuri din urma informatia este folosita in regim confidential, secret. Mai mult, Codul Deontologic al Ziaristului interzice jurnalistului sa fie partas la "intelegeri care ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa" (Articolul 8, paragraful 1), iar orice acord cu un serviciu secret restrange impartialitatea si independenta.

In aceste conditii, Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa considera ca, pe langa recomandarea ca ziaristii sa nu fie membri ai vreunui partid politic, se impune adaugarea in Codul Deontologic a recomandarii ca jurnalistii sa nu fie angajati ca informatori sau ofiteri acoperiti ai unui serviciu secret.

Prin urmare, articolul 8, paragraful 3 al Codului Deontologic al Ziaristului, adoptat de Clubul Roman de Presa, va avea urmatorul continut: "Pentru a evita conflictele de interese, se recomanda ca ziaristul sa nu fie membru al vreunui partid politic si sa nu fie angajat ca informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret. Clubul Roman de Presa solicita tuturor jurnalistilor aflati in una dintre aceste situatii, informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret, sa inceteze aceasta colaborare".

×
Subiecte în articol: politic romăn presă