Propunerea privind retrocedarea patrimoniului sindical a fost respinsă în plenul Senatului cu ajutorul senatorilor PD-L, care s-au abţinut de la vot.
"Prin retrocedarea patrimoniului sindical către confederaţiile naţionale reprezentative s-ar fi asigurat sindicatelor independenţa financiară şi, implicit, ar fi fost protejate de presiunile şi condiţionările factorilor politici. Această măsură a fost adoptată de toate ţările din fostul bloc comunist, România fiind ultima care încă nu a făcut acest demers extrem de necesar", se arată într-un comunicat de presă al PC care aminteşte totodată că, deşi Comisia juridică din Senat recomanda adoptarea, mai mulţi senatori, în principal de la PD-L, au ales să se abţină, determinând astfel respingerea acestei propuneri.
"Din păcate, tendinţa unor parlamentari de a nu-şi asuma nimic, de a nu fi nici pro, nici contra, evitând laş o opţiune clară, a devenit un obicei pentru anumite grupuri parlamentare. La fel s-a procedat şi în cazul proiectului care prevederea creşterea cu 10% a celor aproximativ 30.000 de pensii, extrem de mici, acordate pentru invaliditate gr. I. Era o creştere fără nici un impact asupra bugetului public, dar vitală pentru persoanele cu grave dizabilităţi. Însă, pentru că propunerea nu era iniţiată de cine trebuie, senatorii PD-L au avut «curajul» de a se abţine.
Pentru ambele cazuri, Camera Deputaţilor este for decizional şi, printr-un efort responsabil, poate decide adoptarea acestor proiecte, care depăşesc evident sfera rivalităţilor politice, fiind deosebit de necesare pentru întreaga societate românească", se mai arată în documentul citat.