x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Revizuirea Constituţiei, discutată între prieteni

Revizuirea Constituţiei, discutată între prieteni

de Aniela Nine    |    15 Mar 2010   •   00:00
Revizuirea Constituţiei, discutată între prieteni
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Pentru că la consultări au participat şi independenţii, deşi invitaţia trimisă de preşedintele Băsescu era adresată partidelor parlamentare, Opoziţia a părăsit reuniunea de la Cotroceni, lăsându-l pe Băsescu să pună la punct detaliile pentru revizuirea Constituţiei cu PD-L, independenţii şi eşalonul doi al UDMR.

Consultările de azi de la Cotroceni s-au terminat fără ca subiectul propus pentru discuţii - revizuirea Constituţiei - să fi fost discutat cu toţi invitaţii. Pentru că la întâlnire s-a prezentat şi grupul independenţilor, care nu au calitatea de partid parlamentar şi nici pe cea de formaţiune politică, categoriile cărora li se adresa invitaţia de la Cotroceni, Opoziţia a acţionat unitar şi a părăsit reuniunea la numai câteva minute de la debut.

Preşedintele Băsescu a apucat să le spună invitaţilor că şi-ar dori o revizuire mai amplă a legii fundamentale, care să stabilească "mai precis" limitele de separaţie a puterilor în stat. Semnalul de plecare a venit de la liberali, care au părăsit primii sala. Crin Antonescu a criticat faptul că preşedintele "cauţionează ceea ce se întâmplă în Parlament cu grupul independenţilor aşa-zişi", văzând în asta "falsificarea voinţei electoratului".

Imediat după liberali au părăsit consultările şi reprezentanţii PSD şi cei ai PC, lăsând însă preşedintelui documente care prezintă poziţia celor două partide în chestiunea modificării Constituţiei. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat că, la momentul înmânării invitaţiilor către partidele parlamentare, nu se punea problema "ca preşedintele să-şi cheme susţinătorii".

Gestul unitar al Opoziţiei a fost apreciat de preşedintele PC, Daniel Constantin, ca un prim semn că Opoziţia poate funcţiona ca "un front comun împotriva abuzurilor nedemocratice". Potrivit unor participanţi, părăsirea sălii de reprezentanţii Opoziţiei nu a fost comentată în nici un fel de preşedinte. După consultări însă, preşedintele Băsescu a criticat gestul Opoziţiei, amintind de consultările de la 6 noiembrie, pentru desemnarea unui premier, consultări la care au participat şi independenţii şi pe care Opoziţia nu le-a negat.

Băsescu a explicat invitarea independenţilor prin aceea că deja aceste grupuri au fost recunoscute de conducerile cele două Camere ale Parlamentului. Şi pentru ca subiectul revizuirii Constituţiei să fie lămurit şi cu Opoziţia, Băsescu a invitat din nou mâine PNL şi PSD la Cotroceni pentru consultări.

 

Regionalizarea, abordată
Pentru că liderii UDMR au fost azi prezenţi la Târgu-Mureş la manifestările legate de ziua maghiarilor, la Cotroceni au mers reprezentanţi ai eşalonului doi. La discuţii a fost abordată şi tema regionalizării, vicepreşedintele Tanczos Barna spunând ulterior că s-a discutat cu preşedintele despre "cât de detaliat ar trebui să prevadă Constituţia aceste elemente". Băsescu a anunţat la final că tema reorganizării trebuie rezolvată printr-o lege organică.

 

PNL răspunde pozitiv invitaţiei preşedintelui şi se va prezenta marţi la consultări
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că liberalii vor onora invitaţia preşedintelui Traian Băsescu şi se vor prezenta marţi la o nouă rundă de consultări pe tema modificării Constituţiei. Întrebat dacă va onora invitaţia preşedintelui Traian Băsescu pentru o nouă rundă de consultări, marţi, la ora 18:00, care să aibă loc doar cu prezenţa PNL şi PSD, Crin Antonescu a replicat: "De bună seamă".

"Eu i-am spus la plecare preşedintelui şi i-am spus şi afară când ne-am despărţit, de ce e inacceptabil astăzi, nu de moft, ci pentru că nu putem cauţiona tocmai pe ăia care dau peste cap Parlamentul şi orice principiu şi orice etică politică şi aşa mai departe, dar că în ceea ce priveşte subiectele pentru care doreşte să discutăm este o discuţie oricând fie separat, fie într-o formulă cu partide politice. Dat fiindcă aşa am spus, aşa fac. Doreşte mâine, ne vom vedea mâine (marţi, n.r.)", a susţinut Crin Antonescu.

Întrebat cum comentează faptul că Băsescu a anunţat că va continua să invite independenţii la consultări, Antonescu a precizat că el nu poate să îi cenzureze preşedintelui cu cine vorbeşte, dar el nu acceptă ca PNL să fie pus pe acelaşi plan şi în acelaşi timp cu independenţii.

 

Ponta: Dacă Băsescu revine la rolul echidistant faţă de partide, PSD merge marţi la consultări
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că social-democraţii vor participa la a doua parte a consultărilor de la Cotroceni cu şeful statului, cu condiţia ca acesta să revină la echidistanţa faţă de partide. Ponta a afirmat că PSD va accepta noua invitaţie a preşedintelui Traian Băsescu, pentru marţi, la o nouă rundă de consultări asupra modificării Constituţiei, cu două condiţii. "Dacă domnul preşedinte Băsescu va înţelege cu adevărat de ce ne-am retras astăzi de la consultări şi dacă începe să îşi exercite cu adevărat rolul de mediator şi de factor echidistant faţă de forţele politice, vom participa. Numai cu aceste două condiţii vom fi de acord să mergem la consultări, marţi, la Cotroceni", a precizat Ponta.

×