Rozalia Ibolya Biro este un Zăroni al zilelor noastre. Pentru cei tineri, să precizăm că Zăroni a fost ministru al Agriculturii în guvernul Petru Groza, instalat în 6 martie 1945 şi un campion al gafelor monumentale. Totul era pus pe instrucţia lui limitată la câteva clase.
Doamna Biro are mai multe clase, este chiar cadru universitar, dar asta nu o ajută foarte mult. Este personajul unei farse celebre care a evidenţiat nu doar lipsa unor cunoştinţe elementare de limba română ci fracturi grave de logică. A rămas cu numele de “Bipeda”, titlu omolgat în “falş” (vorba Elenei Ceauşescu) pentru că doamna nu ştia de fapt, până la vârsta postuniversitară, ce-i vietatea cu două picioare.
Zăroni cu fustă contemporan ar urma să ocupe înalte demintăţi în Executiv: ministru al Culturii şi funcţia de vicepremier. Propunerea UDMR a fost luată ca o glumă dar a devenit o problemă serioasă şi de credibilitate pentru întregul Guvern. Echivalentul numirii Rozaliei Ibolya Biro ca ministru al Cultutrii în anul 2014 ar fi instalarea la Educaţie a unui ministru semianalfabet, care are greutăţi majore de lectură a textelor de clasa a IV-a.
Bipeda mai are o “bătătură” în mapa profesională; incompatibilităţi tranşate greu în instanţă. Jurnalul Naţional a semnalat că viceprimarul Rozalia Biro, ca viceprimar la Oradea şi acţionar la RCS-RDS a promovat hotărâri în favoarea companiei de cablu. Horică Georgescu a lăsat în nelucrare cazul respectiv şi este dator măcar cu un răspuns. Biro a luat dividende de peste 40.000 lei de la RCS-RDS anul trecut.
Buzdugan a făcut-o celebră. Doamna Ibolya Rozalia Biro are credinţa de nestrămutat că bipezii sunt copiii cerşetori din Oradea. Nici întrebările ajutătoare nu i-au fost de folos vice-primăriţei. Înţelegea dar nu cuprindea!
Aceasta este pesoana desemnată de UDMR şi acceptată ca propunere de premier să fie ministru al Culturii! Unde merge mia, merge şi suta, aşa că Rozalia Biro ar urma să fie şi viceprim-ministru.
Dacă au fost rezerve în ultimi ani asupra capacităţii unor demnitari de a ocupa funcţiile, cazul Biro devine de-a dreptul periculos pentru credibilitatea actului de guvernare. “Bipeda” va fi o depăşire a liniei roşii, care odată trecută, va deschide calea unor “cete de bipezi” care să ducă în derizoriu nu doar limba oficială a României ci mai ales competenţa în instituţiile publice.
Au fost şi până acum cazuri grave de şcolarizări executate pe furiş şi strecurate în CV-uri, ale unor politicieni. Cu mult tupeu s-a descurcat şi Udrea, şi Ritzi, şi Ialomiţianu, şi Igaş, care a “branconat” bacalaureatul după universitate. Biro s-a remarcat şi la capitolul limbi străine unde menţionează româna. Credem că nivelul de cunoaştere al limbii române este A1 definit: utilizator elementar, înţelege expresii cunoscute şi propoziţii foarte simple referitoare la propria persoană, la familie şi împrejurări concrete, când se vorbeşte rar şi cu claritate.
Bipeda UDMR a dovedit talente manageriale mai ales în ograda proprie, plină de proprietăţi trecute într-o somptuoasă declaraţie de avere. Are şi mobilă antică, şi bijuterii şi multe alte acareturi. Şi-a dovedit fidelitatea faţă de etnie, partid şi mai ales faţă de Universitatea Partium şi operatorul de cablu RCS-RDS.
Pentru Partium, unde dezvolta propria carieră universitară, ajunsă la nivelul de lector, a închiriat un spaţiu al Primăriei Oradea. Contractul a declanşat o verificare ANI care s-a judecat până la Înalta Curte, instanţă chemată să decidă asupra incompatibilităţii doamnei devenită între timp senatoare.
Jurnalul Naţional a sesizat ANI asupra conflictului de interese în care s-a aflat în toate mandatele de viceprimar Ibolya Rozalia Biro, acţionar la RCS-RDS, când firma de cablu a semnat cu autoritatea locală din Oradea numeroase contracte, asocieri şi parteneriate. Şeful ANI, Horia Georgescu, a uitat prin sertare sesizările noastre şi s-a ferit să dea un răspuns.
Declaraţiile de avere ale senatoarei, care poate ajunge, Doamne fereşte, mâine-poimâine ministrul Culturii şi vicepremier, arată că acest conflict de interese cade bine la buzunar. În 2014 declara vreo 8000 de euro dividende. Unde nu curge, pică!
Aşa stau lucrurile în ţara în care bipezii merg pe burtă şi multe decizii se iau cu fundul!